At Vance

The Evil In You

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: AFM Records
Website: www.at-vance.com
MySpace: www.myspace.com/atvance
Tracklist
Fallen Angel (4:55)
Broken Vow (4:06)
The Evil I You (5:09)
Stronger Than You Think (4:34)
The Curtain Will Fall (5:19)
One Million Miles (6:39)
Right Or Wrong (3:57)
Shining Star (4:49)
Streets Of My Dreams (4:07)
Caprice No.16 (1:33)
Princess Of Ice (4:18)
Sascha Feldman: bas
Rainald König: gitaar
Olaf Lenk: gitaar, toetsen
Mats Leven: zang
Jürgen Lucia: drums
VII (2007)
Chained (2005)
The Evil In You (2003)
Only Human (2002)
Early Work Centers (2001)
Dragonchaser (2001)
Heart Of Steel (2000)
No Escape (1999)

Doordachte Duitse degelijkheid. Dat is At Vance in een notendop. Een gezelschap melodieuze rockers die met “The Evil In You” al weer toen zijn aan hun vijfde werkstuk, in even zovele jaren. De band werd in 1998 opgericht door gitarist Olaf Lenk en heeft sindsdien een flinke naamsbekendheid opgebouwd, zowel in Europa als Japan. Na de release van het vierde album “Only Human” (2002) moest men echter naarstig op zoek naar een vervanger voor de vertrekkende zanger Oliver Hartmann.

Deze moeilijke zoektocht heeft, na de gebruikelijke audities, een resultaat opgeleverd dat de groep geen windeieren zal leggen. De keuze is namelijk gevallen op Mats Leven. Een wereldzanger die thuishoort in het rijtje van erkende grootheden, zoals daar zijn Jeff Scott Soto, Mark Boals en Joe Lynn Turner. Het is niet toevallig dat deze Mats Leven in het verleden ook heeft gezongen bij gitaarlegende Yngwie Malmsteen. Bovendien gaf hij acte de presence op Crux, een doommetal project van bassist Leif Edling (Candlemass).

Het vocale gedeelte op “The Evil In You” is dus van grote klasse, dat staat buiten kijf. Ook de productie is absoluut top te noemen. Een stevig geluid dat lekker beukt en uitstekend past bij de zogenaamde ‘blije’ of ‘happy’ metal die At Vance in de aanbieding heeft. Verwacht derhalve niet veel progressieve geluiden, die zijn ver te zoeken. Het schaarse toetsenwerk dient slechts als extra fundering. Het is krachtige, melodieuze metal wat de klok slaat. Bijzonder voorspelbaar en verre van origineel maar wel goed gemaakt en smeuïg verpakt.

Vanaf de eerste tonen van Fallen Angel tot de laatste van Princess Of Ice kun je genieten van goed in het gehoor liggende, ongecompliceerde  deuntjes. Refreintjes die je ongegeneerd mee kunt bulderen en die zich meteen verankeren in je hoofd. Melodietjes die direct blijven hangen. Kortom, geen ingewikkelde instrumentale capriolen of hoogdravende hoogstandjes maar gewoon recht voor zijn raap. Metal met ballen. Uiteraard ontbreekt ook de, min of meer, verplichte ballade niet. Deze wordt vertegenwoordigd door het gevoelige, met akoestisch gitaarwerk versierde, Shining Star.

Hou je van Yngwie Malmsteen, Rainbow en consorten, dan is deze cd een prima alternatief. Voor meer diepgang ben je bij At Vance aan het verkeerde adres.

Joost Boley

Koop bij bol.com

Send this to a friend