August Life

New Eternity

Info

Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: Nederland
Label: PT78
Website: www.augustlife.nl

Tracklist
New Eternity (5:16)
Coming Home (4:13)
Draw the Line (5:42)
Angels of War (4:24)
Immortalized (5:54)
Unstoppable Force (5:53)
Love / New Life (6:38)
Turn Back Time (4:25)
Dead End (5:52)
Nevermore (3:00)

Bryan Ketelaars: zang
Gert Nijboer: gitaar

Met medewerking van:Hein van Berkel: piano
Samantha Greenwood: achtergrondzang
Jacqueline Hamelink: cello
Harry den Hartog: basgitaar
Rob van der Loo: basgitaar
Amèlie Mangelschots: achtergrondzang
Marshell Remeeus: basgitaar
Peter Vink: basgitaar
Gerald Vos: toetsen, Hammond-orgel
Madicken de Vries: achtergrondzang
Hans in 't Zandt: drums
New Eternity (2018)

Alsof het nog niet druk genoeg was! De reeds overvolle vijver van Nederlandse bands is een nieuwe vis rijker: August Life. Nu interesseren vissen me eigenlijk geen moer, dus ik heb geen idee wat er gebeurt als je te veel van die dieren hebt. Misschien dat de sterkste dan overblijven? In dat geval zit het met dit project wel snor.


Gitarist Gert Nijboer (Highway Chile, Deathriders, The Dutch Disciples) en zanger Bryan Ketelaars (Armageddon, Auracle) draaien alweer een tijd mee in de vaderlandse metalscene en vonden het nu tijd worden voor een eigen project. Met een lange lijst gastmuzikanten, waarvan Harry den Hartog (PBII, Minor Giant) en Peter Vink (Q65, Finch, Ayreon, Knight Area) voor mij de bekendsten zijn, leverde dit het debuut “New Eternity” op. Tien tracks in een melodische heavy metalstijl die bij tijd en wijle dicht tegen klassiekers als Rainbow aanzitten, maar die ook zeker de Ayreonfans aan zal spreken. Zeker nummers als Love / New Life en Nevermore hadden namelijk zo van Lucassens hand afkomstig kunnen zijn.


Love / New Life zou ik sowieso wel als het topnummer van dit album willen beschrijven. Een prettig in het gehoor liggende melodielijn, aardige koortjes, sterk basspel van Harry den Hartog en toch ook wel veel ruimte voor de gitaar van Nijboer in het instrumentale middenstuk. Toch zou ik hiermee de andere nummers tekort doen. Zonder dat het een echt conceptalbum is, kent het tiental een flinke muzikale samenhang, hetgeen de luisterervaring prettiger maakt, maar wat soms ook wel wat naar eenvormigheid doet neigen.


Dat doet zich te meer gelden doordat het album vrij zwaar vocaal gedomineerd wordt. Ketelaars’ stem heeft wel wat weg van die van James LaBrie, vrij hoog dus, maar in Dead End blijkt hij ook een lager register prima te beheersen. Voor de afwisseling mag hij zich daar wat mij betreft nog wel wat vaker in begeven. Overigens kent dit nummer een mooi vocaal outro van de mij verder onbekende Amèlie Mangelschots.

Voor een debuut vind ik “New Eternity” in elk geval erg overtuigend. Ik heb geen idee of August Life een project blijft of dat Ketelaars en Nijboer er uiteindelijk een echte band van gaan maken, en zo lang de muziek zo blijft klinken maakt me dat ook niets uit. Voor vissen zoals deze is altijd plaats, dus laat maar komen dat vervolg!


Wouter Brunner


Koop bij bol.com

Send this to a friend