Ik vraag mij wel eens af in hoeverre marketing en commercie invloed hebben op de creatieve ideeën van een muzikant en onder welke voorwaarden en motivaties een cd uitgebracht wordt. Een wat complexe zin als je het terugleest? Valt mee, maar voorafgaand het luisteren van deze cd was ik benieuwd naar de beweegredenen van Tuomas Holopainen achter zijn nieuwste uitgave, waarbij hij hulp krijgt van echtgenote Johanna Kurkela en Troy Donockley. Want de flinters muziek die mij voorafgaand de release bereikten, leken in de stijl van Holopainen’s soloalbum te liggen.
Iedereen die bekend is met Nightwish en mastermind Tuomas Holopainen weet dat hij in 2014 een soortgelijk project heeft uitgebracht, alleen dan onder zijn eigen naam met de titel “Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge”. Daar werkte hij namelijk ook samen met zijn beeldschone vrouw Kurkela en de multi-instrumentalist Troy Donockley. Wel participeerden er tijdens dat project meer muzikanten en zelfs een heel orkest, maar muzikaal mogen we dit werk toch een beetje in hetzelfde straatje zien. Weliswaar klinkt de cd “AURI” minder ambitieus, bombastisch en groots, desondanks is het gelijkend qua sfeer, zweverigheid en ambiance.
Het idee voor dit project is in 2011 ontstaan en hoofdzakelijk een idee van Holopainen zelf. “Auri” is de vrouwelijk personage in de boekenserie van schrijver Patrick Rothfuss en behoort tot de favoriete boekenserie van Holopainen. Auri is tevens het latijnse woord voor dageraad en symboliseert tegelijkertijd de samenwerking van het trio muzikanten.
De eerste song op het album, The Space Between begint gelijk goed: een songfestival klassieker in de dop. Ik stel me het al virtueel voor: een actief drummende kerel met grote trommels op het podium en een zangeres in een lange jurk met een visueel spannend decor op de achtergrond. Na een paar minuten haken een vrolijke fluitist en een paar violisten aan en de zaal gaat helemaal plat. Dit gaat zonder twijfel hoog eindigen in de top van het Eurovisie songfestival! Zonder dollen, de openingstrack is een sterk begin van het album met een krachtig refrein dat zich direct in je systeem nestelt. Ik ga gelijk een detail geven, het vioolgeluid is afkomstig van gastmuzikant Frank van Essen, die ook verantwoordelijk is voor de drums op dit album. Een mooie Nederlandse toevoeging en moet daarom ook genoemd worden, niet in de laatste plaats omdat van Essen veel invloed heeft gekregen op het totaalgeluid.
Naast de toetsen van Holopainen spelen de etnische instrumenten van Troy Donockley een grote rol binnen de muziek van AURI. Zijn aandeel zorgt voor een Keltische en folky touch binnen de muziek. Liefhebbers van Enya moeten deze cd vooral niet laten liggen, de muziek van Auri past prima in dat straatje. En daarmee leg ik gelijk ook weer de link met het soloalbum van Holopainen. De zang van Johanna Kurkela is dan wel weer van een andere orde dan die van Enya, maar de sfeer van de muziek is vergelijkbaar. Keltisch, Celtic en zweverig. Elementen die op zowel dit album als op het soloalbum van Holopainen voorkomen en na die vergelijking kan je dit automatisch op een lijn manoeuvreren met band als Clannad. De zang van Johanna Kurkela is kenmerkend voor de muziek van de genoemde namen, maar ook binnen de diverse cd’s van zowel Clannad als Enya. Karakteristiek in de zin van herkenbaarheid, maar Kurkela blinkt in eerste instantie niet uit door een wereldstem waar iedereen versteld van staat. Haar stem komt lieflijk en vooral aangenaam over, maar zij is soms ook moeilijk verstaanbaar door haar matige articulatie van de Engelse teksten.
Er staan een aantal weergaloos mooie stukken op deze cd waaruit blijkt dat Holopainen toch echt een muzikaal talent is. Neem bijvoorbeeld The Name Of The Wind, dat bestaat uit een geweldige pianocompositie en hemelse zang van Kurkela. Prachtige emotioneel gemaakt. Datzelfde geldt voor Desert Flower, bijzonder smaakvol en integer gecomponeerd. Hier toont aan dat Donockley niet alleen een meester is in het bespelen van zijn instrumenten, maar ook dat hij indrukwekkend goed kan zingen. Weliswaar redelijk monotoon en zonder risicovolle capriolen, maar ik neem mijn hoed eervol af voor de kwaliteit.
Het knappe aan dit album is dat de variatie groot is, maar die diversiteit blijft herkenbaar binnen het project. Als je bijvoorbeeld het Oosterse See naast de smaakvolle elektronica van Aphrodite Rising zet, dan kijk je niet op van het feit dat dit één en dezelfde formatie is. En toch heeft elke track een eigen identiteit. En ja, misschien blijkt Johanna Kurkula bij de conclusie aan het einde van de cd toch een goede zangeres, zonder dat je bijzondere kenmerken in haar stem kan noemen die speciaal zijn.
Het mag dus duidelijk zijn dat dit project wel degelijk verschilt van Holopainen’s solowerk “Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge”, vandaar er ook gekozen is voor een andere naam voor het project. Toch ligt de totaaluitstraling het op hetzelfde niveau en niemand had raar opgekeken als alleen Holopainen’s naam er aan verbonden zou worden. Als je bijvoorbeeld de track Savant als eerste song hoort, dan zou je absoluut denken dat dit het vervolg is van “Scrooge”. Bombastische en orkestrale mystiek met de hemelse zang van Kurkela, kenmerkend voor het soloalbum viert het ook hier op “Auri” hoogtij. Maar deze cd is overduidelijk een samenwerking tussen drie gelijkwaardige muzikanten en is er een evenwicht gecreëerd in poppy songs en uitgedachte muzikale composities die elk apart prachtig zijn.
Geen prog in de essentie van het woord, maar smaakvol gecomponeerd is het zeker!