Autumn Moonlight

Alter Reality

Info
Uitgekomen in 2012
Land van herkomst: Argentinië
Label: Viajero Inmovil Records
Website: www.autumnmoonlight.com.ar
Beluisteren kan hier: http://autumnmoonlight.bandcamp.com/album/alter-reality
Tracklist
Alter Reality (5:02)
Where All Begins (3:46)
Ghost (5:13)
Odyssey (4:33)
Outer Sunset (6:59)
Falling Sky (5:23)
Between Wars (5:05)
Moving On (5:19)
Trine (4:26)
The Eternal Smile (5:22)
28.5 (4:20)
Tomas Barrionuevo: gitaar en toetsen
Mariano Spadafora: basgitaar en toetsen
Alter Reality (2012)
The Sky Over Your Shoulders (2010)

Ik zal waarschijnlijk nog wel dertig jaar concerten bezoeken, en dat zal altijd hetzelfde blijven, en toch ook anders, net als het schrijven erover. Misschien ben ik eindelijk onder de invloed van een alternatieve realiteit. Hoe dan ook, het Argentijnse duo Autumn Moonlight raakt mij opnieuw met zijn tweede cd “Alter Reality” uit 2012.

Nu ik vierenveertig ben, constateer ik dat ik nog steeds vaak alleen concerten bezoek. En ik bemerk dat ik nu die progrocker ben die een nieuwe generatie aanklamp en ik vraag ze hoe het toch komt dat ze zulke ‘ouderwetse’ muziek beluisteren. Ik put hoop in hun aanwezigheid, en hun aantal groeit met de dag. De realiteit is dat prog geen advocaten nodig heeft, maar het vormt voor mij haast wel een alternatief voor religie.

Dertig jaar geleden was het allemaal anders. Toen, als ik met ouderen praatte over de muziek waar ik van hield, haalden ze vaak hun schouders op. ‘Ach, dat is muziek die we leuk vonden toen wij jong waren’, heb ik in de jaren ’80 mijn ouders horen zeggen over jaren ’70-muziek. Ik kon me toen niet indenken dat ik tientallen jaren later werken van muzikanten zou recenseren die toen nog niet waren geboren. Zo is gitarist Tomas Barrionuevo geboren in 1988. Toen deed ik eindexamen HAVO, en het is tevens het jaar van een van de belangrijkste platen uit de geschiedenis van de postrock, Talk Talk’s “Spirit Of Eden”. En bassist Mariano Spadafora is geboren in 1984, het jaar van “Fugazi” van Marillion. Dat maakt hem toch alweer ruim dertig, en dat is eigenlijk toch ook alweer niet zo jong. Ach, het wonder van de tijd.

Het zijn dit soort filosofische gedachten over realiteit en alternatieve realiteit die ik krijg als ik de formidabele opvolger van Autumn Moonlight voor wel de twintigste keer beluister. Ze tonen ons een soort postrock, dat niet de gitaarexplosies kent van bijvoorbeeld Explosions In The Sky, of het jazzgehalte van Tortoise en Do Make Say Think. De muziek van Autumn Moonlight heeft iets klassieks, maar niet zo sterk als Mono dat heeft, en het heeft iets lyrisch, en toch blijft het ver weg van God Is An Astronaut. Tenslotte is “The Sky Over Your Shoulders” gemaakt met een computerprogramma, maar het lijkt in niets op het elektronische 65DaysofStatic. Het doet mij denken aan filmmuziek, maar het heeft ook weer weinig van Magyar Posse. Het lijkt ook in niks op Sigur Ros, daarvoor klinkt de muziek van het Argentijnse duo veel te warm. Bovendien wordt er niet op gezongen.

En zo blijf ik hangen in beschrijvingen hoe de muziek van Autumn Moonlight niet klinkt. Is “Alter Reality” dan zo origineel, of uberhaupt zo anders dan de voorganger “The Sky Over Your Shoulders?” Nee, zeker niet. Voortreffelijk gemusiceerd? Nou, mijn mond valt andermaal niet open. Als je deze opvolger goed bestudeert, klinken de drums, hoewel nog immer elektronisch, aanmerkelijk beter dan op het debuut. Een track als Odyssey heeft een sterk filmisch karakter, en dat geldt eigenlijk voor het totale geheel van “Alter Reality” dat zich laat beluisteren als een soundtrack van een film die niet bestaat. Waarvan je weet dat die niet kan bestaan. Ja, in een alternatieve realiteit.

“Alter Reality” is vooral zo’n typische postrock-plaat die je niet moet bespreken, maar moet ondergaan. Niet dat het beschrijven van postrock nou zo’n klus is, dat valt best mee. Maar het instrumentale karakter maakt dat songtitels voelen als willekeurig, want elke track had net zo goed anders kunnen heten. Geen wonder dat sommige postrock-bands platen hebben uitgebracht met liedjes zonder titels, of met zulke lange titels dat het bijna belachelijk wordt.

Dus ik nodig je uit in je favoriete stoel plaats te nemen, deze Bandcamp pagina (http://autumnmoonlight.bandcamp.com/album/alter-reality) op te zoeken, je ogen te sluiten en je gedachten proberen stil te zetten. De uitstekende muziek van Autumn Moonlight zal je ogen op een ‘andere manier’ openen.

Markwin Meeuws

Send this to a friend