Het gebeurt niet zo vaak dat we een band uit Puerto Rico bespreken. Sterker nog dit is de eerste recensie van een band uit dat land. Puerto Rico bevindt zich in Midden-Amerika in het Caribische gebied, oostelijk van de Dominicaanse Republiek en zo’n 700 km ten noorden van Curaçao. Avandra is gestart als een eenmansproject van Christian Ayala, na het uitbrengen van zijn eerste album “Tymora” ontstond de behoefte om op te treden en zo is Avandra uitgegroeid tot een volwaardige (live)band.
Avandra maakte indruk op de (Nederlandse) progmetalscene met hun tweede album “Descender” en werden daarom als eerste band geboekt voor het ProgPower Europe Festival van 2020, in Baarlo Nederland. Helaas mocht dit festival vanwege de Corona-crisis niet doorgaan, maar de contacten zijn gelegd en ze staan nu geprogrammeerd voor het festival van 2021. Tom de Wit – eigenaar van Layered Reality Productions – heeft deze band weten te strikken voor hun derde album. De Nederlandse connectie is dus zeker aanwezig.
Vanwege het uitvallen van alle liveoptredens door de Covid-19 pandemie had Ayala tijd om zijn creatieve proces los te laten op een aantal nieuwe nummers. In totaal zijn binnen 2 maanden 7 nummer geschreven en opgenomen in Ayala’s studio. Alle leden hebben seperaat – op veilige afstand – de nummers ingespeeld en deze zijn vakkundig door Daniel Schwartz (Astronoid) geproduceerd en gemastered door Jamie King (onder meer Between The Buried And Me). Nieuwe toevoeging is toetsenist Vikram Shankar, waardoor het symfonische karakter van het album een extra boost heeft gekregen.
Het eerste nummer Celestial Wreaths is gewijd aan deze wereldwijde pandemie en de vele ellende die dit met zich meebrengt. Het nummer opent met een prachtige gitaarriff, aangevuld met heerlijke toetsenpartijen. De gitaarsolo in het midden van het nummer is zeker het hoogtepunt van het nummer. De meeslepende zangstem van Ayala en de strakke ritmeakkoorden maken dit tot een lekker in het gehoor liggend en emotioneel stuk.
Ayala wil zijn muziek graag vergelijken met – wat hij noemt ‘The Holy Trinity’ – Opeth, Porcupine Tree, en Kevin Moore-era Dream Theater. En hoewel deze invloeden zeker aanwezig zijn, wil ik meer de vergelijking trekken naar de band O.S.I. (Kevin Moore’s project na Dream Theater). Ten eerste heeft de stem van Christian Ayala grote overeenkomst met die van Kevin Moore. Een ietwat hese, schorre stem die je op melancholische wijze meevoert door de nummers. Daarnaast is het album gitaar-georiënteerd, waarbij een vergelijkbaar strak, donker en somber geluid wordt neergezet. Daarover heen komen dan de technisch sterke toetsenpartijen van Shankar, die dit album zeker kleur geven.
Eternal Return – het langste nummer op “Skylighting” – is typisch zo’n nummer waar genoemde overeenkomsten sterk naar voren komen. Sterk gitaar -georienteerd met regelmatig een solo, Ayala krachtige en emotionele zang, een strakke baslijn en pulserende drumpartijen. Met name de toetsensolo, die uiteindelijk wordt overtroefd door een John Petrucci styled gitaarsolo maken dit nummer tot één van de hoogtepunten van het album.
Hoewel Avandra te boek staat als een stevige progmetal band is “Skylighting” een erg melodieus en gevoelig album geworden. Pas op het nummer Afferent Realms worden de registers enigszins opengetrokken en horen we een heavier Avandra. Dit nummer brengt ons weer terug naar de vorige albums van de band en met name liefhebbers van metal komen hiermee toch nog enigszins aan hun trekken.
De Puerto Ricaanse band Avandra maakt Amerikaans getinte progressieve metal met een symfonisch, melodieus en donker melancholische twist. Deze band staat zeker op het punt van doorbreken. Jammer genoeg werd hun optreden in Nederland op het ProgPower festival vanwege de Corona crisis uitgesteld. Maar ik ben erg benieuwd hoe deze band live op de bühne voor een publiek klinkt.