Averse

The Endesque Chants

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Music In Stone
MySpace: http://www.myspace.com/aversejourney
Tracklist
Translating Your Name Into Numbers (19:14)
The Endesque Chants (6:07)
I'm Not Scared Of Music Anymore (3:54)
Breathing Eyelids (3:05)
Fleetingness Of Solar Happiness (17:30)
Aubes Cendrées (22:36)
Jéremie Crépel: klarinet, toetsen
Colin Fromont-Placenti: drums en percussie
Tim Fromont-Placenti: gitaar, toetsen, zang
Fran Haverland: gitaar, achtergrond zang, toetsen
Thomas Suing: basgitaar
The Endesque Chants (2010)

Ik heb lang getwijfeld over de noemer maar ontkom er niet aan de muziek van het in 2002 opgerichte Averse tot de categorie extreme progressieve metal te bestempelen. Met tegenzin, want het zal de meer traditionele (neo)progluisteraar afschrikken wat hier echt een gemiste kans is en onnodig bovendien. De avontuurlijke, veelzijdige metal met summier avant-gardistische trekjes van een band als Peccatum steekt namelijk dusdanig goed in elkaar dat ik iedere liefhebber van vooruitstrevende muziek wil adviseren het in elk geval een kans te geven.

Averse laat geciviliseerde invloeden uit de black metal horen, waarbij de mooie heldere zang op z’n tijd wordt verruild voor een obligate, naar mijn mening onontbeerlijke grunt. Hierdoor toont Averse veel raakvlakken met Opeth, waarbij eerlijkheid mij gebied te zeggen dat “Still Life” het laatste album van deze helden is waar zoveel te beleven viel als op dit “The Endesque Chants”. Averse legt anno 2010 de vinger griezelig trefzeker op de zere Opeth-plek. Wat men verder gemeen heeft is dat de extreme passages de muziek vooraleerst haar duistere karakter geven en nooit ontsporen in doelloos gekrijs. De uitstekende, perfect gebalanceerde productie draagt hiertoe zeker bij; het geluid blijft steeds mooi warm en gedetailleerd.

Averse een op een met Opeth vergelijken is trouwens te makkelijk en veel tekort door de bocht; door de ruime diversiteit refereer ik bij deze luistertrip liever aan een uniek album als “Planeshift” van Rakoth, het terecht tot parel gekroonde, strikt gelimiteerde album uit 1999. Of, om iets dichter bij huis te blijven, Green Carnation’s sublieme “Light Of Day, Day Of Darkness”. Ook, tenslotte, de vergelijking met een prachtig album als “V: Hävitetty” van Moonsorrow ligt qua beleving mogelijk meer voor de hand.

“The Endesque Chants” laat zich beluisteren als een reis door een veelzijdig landschap. Als je een donker, dreigend pad verlaat is een zonnig en louterend, met enig inlevingsvermogen soms bijna Hostsonatenachtig vergezicht je beloning. Vooral op de twee langste tracks Translating Your Name Into Numbers en Aubes Cendrées (laatstgenoemde voorzien van Franstalige tekst) zijn prachtige akoestische gitaarpartijen minstens zo vaak te beluisteren als brute riffs. Viool en klarinet bezorgen minutenlang kippenvel en geven deze lange composities haar neerslachtige sfeer, vergelijkbaar met “This Bread Is Mine” van Believe.

Zeker luisteraars die zich comfortabel voelen bij eerder genoemde bands moeten deze schijf een luisterbeurt gunnen. Hopelijk valt dit genoegen niet uitsluitend deze groep ten deel en zet een breder publiek zijn vooroordelen opzij om deelgenoot te worden van al het moois dat Averse te bieden heeft. Zonder meer dé verrassing van 2010 tot nu toe.

Govert Krul

Send this to a friend