Ayreon

Actual Fantasy

Info
Uitgekomen in: 1996 (Revisited: 2004)
Label: InsideOut
Website: www.ayreon.com
MySpace: www.myspace.com/ayreonauts
Tracklist
CD
Actual Fantasy
Abbey Of Synn
The Stranger From Within
Computer Eyes
Beyond The Last Horizon
Farside Of The World
Back On Planet Earth
Forevermore
The Dawn Of Men
DVD
Actual Fantasy 5.1 mix
Actual Fantasy 1996
Videoclip The Stranger From Within
Toelichting Arjen Lucassen
Arjen Lucassen: gitaar, toetsen

Met medewerking van:

Ewa Albering: dwarsfluit
Cleem Determeyer: synthesizer
Okkie Huysdens: zang
Rene Merkelbach: Hammond orgel
Edward Reekers: zang
Floortje Schilt: viool
Robert Soeterboek: zang
Peter Vink: bas
Ed Warby: drums
01011001 (2000)
Loser [cd-single] (2004)
The Human Equation (2004)
Ayreonauts Only (2000)
Flight Of The Migrator (2000)
The Dream Sequencer (2000)
Into The Electric Castle (1998)
Actual Fantasy (1996)
The Final Experiment (1995)

Kinderen zweven onafgebroken door tijd en ruimte zonder notie van deze begrippen als dusdanig. Een vluchtige blik in hun leefwereld volstaat dikwijls om er een eigen relativiteitstheorie op na te houden. Ruimteschepen bemand door riddertjes, vliegdekschepen bedekt met draken, middeleeuwse kastelen met figuurtjes uit Star Wars… Gefronste wenkbrauwen van jonge ouders die deze combinatie niet altijd zien zitten, maar dit is echter wel een gedroomd scenario voor een fantast bij uitstek, Ayreon genaamd.

De nodige inspiratie zocht en vond hij bij enkele langspeelfilms en in 1996 achtte hij de tijd rijp om ze zelf van een soundtrack te voorzien. “Actual Fantasy” kwam een jaar na het ophefmakende debuut “The Final Experiment” en twee jaar voor “Into The Electric Castle” – tot nader order het chef d’oeuvre van de maestro – en leek maar moeilijk stand te kunnen houden tussen die twee kleppers. Maar zie, een deal met InsideOut bracht soelaas en zo kan dit wat vergeten Ayreon-album aan een tweede reis door het progressieve universum beginnen.

De pret kan niet op voor de medereizigers, want Ayreon trakteert je op maar liefst drie excursies: de grondig opgesmukte 2004-versie en op dvd een fantastische 5.1 versie én het originele album. Voor de volledigheid nog even melden dat je er een heuse videoclip van “The Stranger From Within” als toemaatje bovenop krijgt én een woordje uitleg van Arjen himself over het gereviseerde album. Voor wie het allemaal op z’n dooie gemak nog even wil checken: het bijhorende boekje geeft song per song aan waar de inspiratie vandaan kwam en wat er nou significant gewijzigd is ten overstaan van de eerste uitvoering. Goed, die hebben we in 1996 al gehad en dus snel over naar de orde van de dag: “Actual Fantasy Revisited”

Indrukwekkende reconversie van een toch wat onderschat album…da’s mijn eerste indruk en die wordt gaandeweg nog versterkt door de uitstekende songs die op “Actual Fantasy” huizen. De titelsong kun je bij wijze van introductie even terzijde laten, maar met Abbey Of Synn zit je meteen letterlijk en figuurlijk als gebeiteld: het powerduo Warby-Vink laat horen waarom Ayreon’s keuze de juiste was: de meerwaarde die beide heren op resp. drums en bas genereren, is ronduit imposant. De songs komen niet enkel veel krachtiger voor de dag maar lijken in hun nieuwe versie een bijzonder geslaagd rijpingsproces doorgemaakt te hebben. Ook de keyboard- en gitaarpartijen werden her en der aangepast en deze ingreep is, in vergelijking met de oorspronkelijke versie, in alle opzichten gerechtvaardigd. En wie nog twijfelde aan de zangcapaciteiten van Edward Reekers, zal dat niet langer meer doen. Nooit gedacht dat deze voormalige Kayak voorman zich ook in het iets steviger genre staande zou houden, maar het klikt gewoon. Ayreon’s sterkste wapen is het vermogen om de heel aparte en perfect ingekleurde sfeer van de nummers te behouden en ze zelfs in hun nieuwe gedaante nog beter tot hun recht te laten komen. De verhaallijn zwalkt voortdurend tussen verleden en toekomst maar botst nergens. Ook de muziek balanceert op de dunne lijn tussen progressieve rock en progmetal maar behoudt heel het album lang netjes het evenwicht, zodat de algemene teneur van ‘Actual Fantasy’ als een geslaagd compromis tussen beide stijlen beschouwd kan worden.

Voor de Ayreon-kenners klinkt “Actual Fantasy’ misschien wat gewoontjes, maar muziekliefhebbers die nog geen werk van hem in de cd-kast staan hebben, kunnen dit thans in overweging gaan nemen. De vooral in geluidstechnisch opzicht verbluffende 5.1 versie leent zich ongetwijfeld het beste voor een eerste kennismaking met het nu al indrukwekkende oeuvre van deze klasbak.

De extra’s die met deze release gepaard gaan, geven dit project een bijzondere meerwaarde en bieden tevens een boeiende kijk op de werkwijze van de mens Arjen Lucassen als muzikant.

Wie ingaat op dit genereuze aanbod, zal zeker niet bedrogen uitkomen.

Piet Michem

CD + DVD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend