Believe

Hope To See Another Day Live

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind
Website: Believe
MySpace: Believe

Beeld:
16:9

Geluid:
Dolby Digital Surround 5.1

Regiocode: 0 (alle regio's)
Tracklist
Liar
Needles In My Brain
What Is Love
Pain
Don't Tell Me
Seven Days
Memories
Beggar
Coming Down
Hope To See Another Day

Extra's:
Interview
Biografie
Discografie
Fotogalerie
Weblinks
Audiotracks
Mirek Gil: gitaren
Adam Milosz: toetsen
Tomek Rózycki: gitaren, zang
Vlodi Tafel: drums
Satomi Yasutaniya: viool
Przemas Zwadski: bas
Hope To See Another Day Live dvd (2008)
Yesterday Is A Friend (2008)
Hope To See Another Day (2006)

Het is de uitspraak die de muziek maakt…

De vanuit de skeletten van de Poolse cultband Collage gevormde groep Believe brengt vlak na de release van hun tweede album “Yesterday Is A Friend” via het Metal Mind label zijn eerste dvd uit. Een logische gedachte is dat we op deze dvd het beste werk van beide albums zouden kunnen vinden, maar dat is geenszins het geval. Wat wel het geval is, is dat het hier opgenomen concert ruim voor de release van het tweede album gegeven werd. Sterker nog, de titel van de dvd (“Hope To See Another Day Live”) doet eigenlijk al anders vermoeden. De voormalig Oostblok formatie brengt op deze digitale wijze het gehele debuut album aangevuld met een nummer van een andere oude band van bandleider Mirek Gil namelijk Mr. Gil (Beggar) en een, op dat moment, voorproefje voor het tweede album van de band in de vorm van Memories.

De al vele malen gebruikte Metal Mind dvd mal is ook nu weer in al zijn glorie te aanschouwen. Uiteraard was het statige Wyspianski Theatre te Katowice (Polen) afgehuurd en zijn de extra’s precies hetzelfde als op alle andere Metal Mind releases, maar daarover meer. De zaal kent voor de cameramannen (of vrouwen) zo langzamerhand geen enkel onbekend hoekje meer, dus ook hier geen enkele verrassing en wat weliswaar geen opvallende registratie oplevert maar wel een zeer degelijke. De lichtshow is professioneel en doeltreffend en het geluid wat over ons neer komt dalen is prettig te noemen. Aan de randvoorwaarden voor een prima dvd is dus voldaan.

Dan de muzikale prestaties van de muzikanten “on stage”. Zowat in elke recensie van een Believe geluidsdrager komen dezelfde plus- en minpunten bovendrijven. Het komt er vrijwel altijd op neer dat het krachtige gitaargeluid van bandleider Mirek Gil een lust voor het welgevormde oor is en dat zanger en slaggitarist Tomek Rózycki qua stem en uitstraling nogal wat steekjes laat vallen. Deze conclusie is ook van toepassing op deze dvd. De solo’s van Gil maken diepe indruk. De man weet zijn snaren prima te raken en weet live zijn gitaargeluid ook wat meer diepte te geven dan op de ietwat steriele studioplaten. Helaas is dus ook het andere statement waarheidsgetrouw. Rózycki doet erg zijn best maar mist de nodige charisma. Op zich niet zo heel erg natuurlijk, maar helaas zijn de vocale prestaties niet van dien aard dat we het uitstraling “probleem” hiermee kunnen verhelpen. De goede man mist gewoon kracht in de stem om de liederen naar een hoger plan te brengen. Een ander probleem is de uitspraak van de zanger. Hij doet alle af en aankondigingen in het Pools wat eigenlijk al een maskering is voor zijn beroerde Engelse uitspraak. Want anders had hij voor deze internationale release wel Engels gebruikt. Hij is veelal moeilijk te verstaan en zingt met een behoorlijk Oost Europees dialect. Zo klinkt het regelmatig gebruikte woord ’truth’ bij hem als ’troes’. Hierdoor heeft Rózycki toch een negatief effect op het eindresultaat.
Tegenover deze negatieve uitschieter hebben we gelukkig ook een positieve uitschieter. Het is namelijk de violiste Satomi Yasutaniya die de show steelt op deze dvd. Op prachtige en energieke wijze bespeelt zij haar instrument. Dankzij haar virtuoze speelwijze krijgt het instrumentale gedeelte ook veel meer ‘body’ ten opzichte van de studio variant. Een goede keuze dus van de Poolse heren.

Extra’s

Zoals ik eerder in deze recensie aangaf zijn de extra’s niet verrassend. Dat is niet erg behalve als deze extra’s weinig tot niets toevoegen. Een nietszeggend interview in het Pools (Engels ondertiteld) met Gil en Rózycki staat bovenaan de opties met daaronder een nog veel minder zeggend rijtje met uiteraard een geheel overbodige fotogalerie, wat weblink opties, een discografie en als afsluiter een bondige biografie. Dus helaas een hoop dvd vulling zonder ook maar één moment te kunnen boeien. Wat eventueel nog wel interessant zou kunnen zijn voor diegene die nog niet de tweede studioplaat in huis hebben, is de aanwezigheid van twee audiotracks van het “Yesterday Is A Friend” album.

Voor de band uitermate leuk dat ze nu eens op digitale wijze naar zichzelf kunnen kijken, maar bovenal blijft bij mij toch de mening hangen dat de muziek dvd markt weer een redelijke maar zeker niet fascinerend product rijker is.

Sander Kok

Send this to a friend