Believe

Seeing Is Believing

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind
Website: www.believe.com.pl
Luistermogelijkheid: www.myspace.com/believeartrock

Audio: Dolby Digital 5.1 of 2.0
Tracklist
No Time Inside
World Is Round
This Bread Is Mine
And All The Roads
What They Want (Is My Life)
Lay Down Forever
AA
Guru
New Hands
Cut Me Paste Me
Poor King Of Sun / Return
Silence

Extra's:
Interview met Mirek Gil en Karol Wróblewski
Music For One Leg (documentaire)
Friends For Robert 2011
Live At Progresja, Warsaw 2011
Biografie
Discografie
Fotogallerij
wallpapers
Mirek Gil: gitaar
Satomi: viool
Vlodi Tafel: drums
Konrad Wantrych: toetsen
Karol Wróblewski: zang
Przemas Zawadzki: basgitaar

Sinds de eerste dvd van het Poolse Believe “Hope To See Another Day” heeft de band niet stilgezeten. Met “This Bread Is Mine” werd er een iets andere koers ingezet door de toevoeging van violiste Satomi. Deze dame weet een prachtige touch aan de muziek toe te voegen. In “World Is Round” werd de koers weer bijgesteld. De muziek werd meer ingetogen en compacter en lijkt nu meer dan ooit op die van Satellite en Collage. De band heeft Nederland nog nooit aangedaan, maar deze dvd is dan de next best thing.

Metal Mind heeft natuurlijk een solide blauwdruk voor een dvd opname. Zoals alle Metal Mind dvd’s is het geheel in het sfeervolle Wyspianski Theater in Katowice, Polen opgenomen. Ik heb de afgelopen jaren heel wat Metal Mind dvd’s besproken en ik moet zeggen dat de kwaliteit steeds beter wordt. De cameravoering is uitstekend, evenals het geluid en de lichtshow. Wanneer iemand soleert, dan zie je dat ook. De overall beelden komen nu ook vanaf het plafond, wat soms mooie plaatjes oplevert. Visueel gezien is het allemaal ruim voldoende.

De setlist richt zich met name op het laatste album. Op twee nummers na wordt het helemaal gespeeld. “This Bread Is Mine” is met vier nummers vertegenwoordigd. Ook op het podium komt de muziek van Believe uitstekend tot zijn recht. Zanger Karol Wróblewski, die het eerste nummer gedeeltelijk door een megafoon zingt, heeft een bijzonder prettige stem. Hier en daar voegt hij er een rauw randje aan toe en ook in de ballades weet hij te overtuigen.

Smaakmaker is bandleider Mirek Gil met zijn prachtige gitaarsolo’s. Hij legt er steeds zo veel gevoel in, mooi om te zien. Ook toetsenist Konrad Wantrych weet met zijn toetsenarsenaal en echte vleugel de nummers van een mooie sfeer te voorzien.

Traditiegetrouw zouden ook de extra’s op de dvd moeten tegenvallen, maar dat valt dit keer alles mee. Geen zaken die je vaak zal bekijken, maar zeker interessant zijn om eens te checken. Zo is daar een interview met drummer Vlodi Tafel. Deze man speelt – nadat hij door botkanker een been verloor – met een kunstbeen. Dit merk je overigens nergens in zijn spel, hij gaat er uitstekend mee om.

Verder is daar een liveregistratie van een optreden van Believe ter nagedachtenis aan de in 2011 overleden Robert Roszak. Hij was een journalist die veel voor het genre in Polen heeft betekend. Alles bij elkaar opgesteld is “Seeing Is Believing” een goed gevulde dvd geworden. Een mooie toevoeging aan de zeer interessante discografie. Ben benieuwd hoe de band zich verder gaat ontwikkelen.

Maarten Goossensen

Send this to a friend