Beriedir

Aqva

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Italië
Label: Rockshots Records
Weblink: http://www.rockshots.eu/
Tracklist
At Candle Light (4:38)
Departure Song (6:05)
The Dove And The Serpent (6:46)
The Angel In The Lighthouse (6:10)
The Drowned (5:33)
Stormbound (4:19)
Arkangelos (6:58)
Of Dew And Frost (4:57)
Rain (6:46)
Moonlight Requiem (5:12)
Daniele Cantaboni: basgitaar
Francesco Ideo: gitaar
Simone Bacchi Mottin: gitaar en achtergrondzang
Stefano Nüsperli: zang en toetsen
Ciro Slavi: drums

Met medewerking van:
Marco Boffelli: gitaar
Aqva (2022)
The Path Beyond The Moon (2018)
The Line (Ep) (2015)

Beriedir is een Italiaans progmetal gezelschap uit Italië. De band heeft voorafgaand aan dit album twee cd’s afgeleverd en werd door mij opgemerkt vanuit een YouTube voorstel. Dat medium zit niet altijd goed met de aan mij voorgestelde suggesties, maar dit is een ontdekking die ik de Progwereld lezer niet wil onthouden.

Wellicht is een snelle duiding gewenst waardoor je gelijk kan afhaken of juist niet. Beriedir maakt muziek die veel gelijkenissen kent met Voyager uit Australië  en een andere band die mij al snel binnenschoot is Above Symmetry (Aspera).  Maar ook Pain Of Salvation, Threshold, een vleugje Ghost, Evergrey en de doorgewinterde Dream Theater fan kan hier mee uit de voeten.

De band bestaat uit vijf Italianen afkomstig uit Bergamo in Noord Italië en is in 2015 opgestart. “The Line” komt in datzelfde jaar als ep uit en drie jaar later verschijnt het album “The Path Beyond The Moon”. De naam Beriedir is afkomstig uit het oeuvre van Tolkien en betekent ‘wachter’ of ‘bewaarder’. De band heeft een grote liefde voor progressieve power metal en die stijl vinden we dan ook volledig terug in de ultra dynamische cd. Hoewel de cd bij definitie geen conceptalbum is, is het centrale thema ‘water’; in al zijn vormen.

Frivole (lees energieke) toetsen, melodieuze gitaarpartijen, koortjes die soms doen denken aan Queen en pakkende composities. Dan heb je de hoogtepunten gelijk bij de hoorns, maar onderschat de bijgeleverde muzikale goodies niet. De band presenteert een uitgebreid pakket aan progressieve elementen waardoor elke song als een verrassing komt. De vergelijking met Above Symmetry is gelijkend in At Candle Light, de openingssong van het album. Vooral de dynamiek, de stevige metal, het tempo en de toetsen doen mij gelijk aan de voormalige Noorse band denken. The Drowned is van hetzelfde kaliber, de toetsen razen als een rollercoaster over je heen.

Een persoonlijke favoriet is Arkangelos. De song zit op de grens van fantastische atmosfeer -versus- cheesy’. Ingewikkeld te benoemen waarom, maar liefhebbers van Papa Emeritus IV, of ook wel Tobias Forge, alias Ghost gaan hier ongetwijfeld van genieten. De track klinkt als ontwikkelde glitter metal die we kennen van het metalfenomeen Ghost. Als opvolger van Måneskin passen de landgenoten van Beriedir perfect in het plaatje als potentiële nieuwe winnaar van het Eurovisie Songfestival in 2022. Het is stoer en wordt snel gewaardeerd door een groot publiek. Lekker ferm en rockend is Rain. Hierin vind je wel onvervalste stoere mannen metal inclusief een fijne gitaarsolo. Kortom, een heerlijke pot muziek die na vele luisterbeurten ferm overeind blijft staan.

De toetsen van Stefano Nüsperli zijn speels en domineren binnen de composities gedurende het hele album. Uptempo, frivool, stuwend, je kan er meerdere omschrijvingen op los laten, ze zijn hoe dan ook een absolute meerwaarde voor deze band. Nüsperli is tevens zanger van het gezelschap en dat gaat hem ook prima af. Hij zingt kenmerkend met een klein accent, net niet teveel, zodat het niet gaat irriteren.

“Aqva” is een heerlijke cd. Op het moment van schrijven heb ik nog geen idee of dit in mijn top tien van het jaar gaat eindigen, maar ik zie het zo gebeuren. De muziek gaat heerlijk in je systeem zitten, je raakt er vrolijk van en alle componenten voor een perfecte cd zijn aanwezig.

Laat je overtuigen, door deze recensie, maar vooral ook door de energie van Beriedir!
Send this to a friend