Beyond-O-Matic

Time To Get Up

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Trail Records
Website: http://www.beyondomatic.com/
MySpace: http://www.myspace.com/beyondomatic
Tracklist
Plague Of Bliss (6:12)
Hawaiian Lady (14:18)
Starbong (7:41)
Trying To Find You (12:09)
Time To Get Up (11:09)
The Liquid Midnight (1:16)
Child Of Fog (5:22)
Peter Fuhry: gitaar, effecten, zang, fluit, bas, accordeon
Stenzo: toetsen, samples, effecten
David Jayne: drums, tabla
Anthony Koutsos: drums

Met medewerking van:
Melody Paine: bas op Plague Of Bliss en Starbong
Rachel Jane Shultz: bas op Child Of Fog
KJ Luker: achtergrondzang op Hawaiian Lady
Time To Get Up (heruitgave, opnieuw ingespeeld) (2010)
Time To Get Up (2004)
Your Body (1998)
Sonic Reclaimator (1996)
The Flight Of Luis Garcia (1994)

Als recensent bij een e-zine als Progwereld krijg je vaak onbekende albums te recenseren die je op het eerste zicht totaal niets zeggen, albums waarbij je zelfs geen idee hebt wat te verwachten. Automatisch ga je dan door middel van het artwork of het boekje toch proberen te achterhalen wat er op dit album te horen zou kunnen zijn. Soms krijg je hierdoor een beter eerste beeld, wat voornamelijk gebeurt wanneer het een zeer uitgebreid boekje betreft. Maar soms zit je er totaal naast en zal je dit album beluisteren met een totaal ander verwachtingspatroon dan wat je daadwerkelijk te horen zal krijgen. “Time To Get Up”, het album dat ik nu voor me heb, is zo’n onbekend album waar ik mijn toevlucht zocht in het artwork. De hoes zelf zei me niet veel, maar het artwork binnenin des te meer. Dit ademt namelijk Flower Power, hippies en jaren ’60 uit. Dus vermoedde ik dat ik vergast zou worden op een portie Space Rock.

En dat is inderdaad wat we voorgeschoteld krijgen op dit album. Beyond-O-Matic is namelijk een typische improvisatie spacerockband die meteen doet denken aan namen als Pink Floyd of de vroege Porcupine Tree. Met deze “Time To Get Up”heeft de band al zijn vijfde werkstuk uitgebracht. Edoch is dit geen volledig nieuw album. Deze versie van “Time To Get Up” is namelijk al de tweede versie die Beyond-O-Matic op de wereld loslaat. In vergelijking met de eerdere versie uit 2004 is deze opnieuw ingespeeld met kleine aanpassing in de nummers en deze keer ook niet gratis te downloaden.

Er zijn op deze “Time To Get Up” dan ook bar weinig verrassingen te bespeuren: je krijgt op deze plaat exact wat je verwacht. Eindeloze trippy, zwevende jam-achtige nummers zijn ons deel. Dit effect wordt bijzonder sterk uitgewerkt door Stenzo’s toetsenspel. In combinatie met die typische effecten, gecreëerd door de andere instrumenten zorgt dit album er voornamelijk voor dat je het gevoel krijgt in een eindeloze dronken trip beland te zijn. En net als met alcoholische dranken is dit niet voor iedereen een even aangename ervaring.

“Time To Get Up” van Beyond-O-Matic is een zeer sterk album binnen het spacerock genre geworden dat fans absoluut zullen kunnen appreciëren. Voor progliefhebbers die niet zo voor dit genre staan te springen, duurt dit album simpelweg te lang en is dit een zeer lange muzikale reis die nergens anders heen leidt dan naar ergernis. U zal ongetwijfeld al begrepen hebben dat ondergetekende tot de tweede groep behoort, maar laat dit u vooral niet afschrikken om wanneer u wel spacerockliefhebber bent dit plaatje aan te schaffen.

Peter Van Haerenborgh

Send this to a friend