Beyond The Blue

The Ray Of Spring

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Duitsland
Label: eigen beheer
Website: Beyond The Blue
MySpace: Beyond The Blue
Tracklist
Part One: Nightfall
In These Days (Overture) (6:07)
Until The Break Of Day (5:56)
Venus Turned Her Back On Love (6:16)
The Sun Is Up (6:14)
Pricking Like A Bad Tattoo (3:25)
Part Two: In Between
Footprints On My Mind (7:59)
From The Bottom Of My Soul (6:30)
Part Three: Confessions
Celebrate The Blue Sky (5:52)
Lay Your Burden Down (11:40)
The Ray Of Spring, Part 1 & 2, In These Days (11:18)
Jan Petersen: gitaar, basgitaar, toetsen, programmering, achtergrondzang
Frank Wollenburg: zang
Met medewerking van
Jens Lück: drums, piano, toetsen
Daniel Stellwagen: trompet
David Werner: hobo
The Ray Of Spring (2007)

Wat is het leven van een recensent toch een feest!
Kan je gratis concerten bezoeken (onder voorwaarde dat je daar wel een stukje over schrijft) en na afloop is er geheel vrijblijvend de gelegenheid een babbeltje te maken met medebezoekers en optredende artiesten.

Zo sprak ik na afloop van een optreden van Sylvan met hun gitarist Jan Petersen. Al pratende attendeerde hij me op zijn eigen project Beyond The Blue. In 2007 hadden ze een cd opgenomen, “The Ray Of Spring”. Of ik daar eens naar wilde luisteren. “Natuurlijk Jan”, zei ik, “onder één voorwaarde: dat je het album wel even signeert”.
En zo ging ik, naast een herinnering aan een prima optreden, met een album naar huis van een volkomen onbekende groep. Ik was aanvankelijk vrij sceptisch want ik heb het niet zo op soloprojecten van gitaristen. Vaak teveel egotripperij en oeverloos gefreak. Na een aantal luisterbeurten was deze scepsis volkomen verdwenen en had plaats gemaakt voor gepaste opwinding. Want “The Ray Of Spring” is gewoon een erg goed album. Dat we (of ik) daar pas na twee jaar achter moeten komen doe ik simpel af met de opmerking ‘beter laat dan nooit’.

Beyond The Blue bestaat naast de uitstekende gitarist Jan Petersen uit zanger en schrijver van alle teksten Frank Wollenburg. Deze Wollenburg heeft een voorliefde voor barokke zang en speciaal de muziek van J.S. Bach. Juist de zang is het opvallende element op dit album. Het geeft een klassieke tint aan de doorgaans stevige muziek van Petersen.

Op de dvd “Posthumous Silence The Show” van Sylvan bewees Petersen al een prima gitarist te zijn, op zijn eigen project hoeft hij zich niet in te houden en kan hij alle remmen losgooien. Zijn gitaarriffs verraden een voorliefde voor progressieve metal met Dream Theater vooraan. Beluister maar eens nummers als Footprints On My Mind en de aanstekelijke meezinger Venus Turned Her Back On Love.

Dat Petersen en Wollenburg ook thuis zijn in meer pop en rock-achtige muziek laat men horen op The Sun Is Up, dat aanvankelijk té eenvoudig begint maar zich ontwikkelt tot een fraai nummer.

Ben je liefhebber van de muziek van het eveneens Duitse High Wheel dan zit je met Beyond The Blue aan het goede adres. Vooral op Until The Break Of Day en From The Bottom Of My Soul smelten muziek en zang samen tot stukken die op een High Wheel album niet zouden misstaan.

De beste nummers op deze cd zijn voor mij Lay Your Burden Down en The Ray Of Spring Part 1 & 2. Hier geven de beide heren het beste van het beste. Luister naar de slepende en zeer melodieuze gitaarsolo’s van Petersen en de gedragen zang van Wollenburg. Kippenvel dat zich bij mij al onderhuids begon af te tekenen, zet nu in alle hevigheid door.

Nu Petersen met Sylvan hard aan de weg timmert, valt het te bezien of en wanneer er een opvolger voor dit zeer sterke debuutalbum te begroeten is. Tot die tijd zal je het moeten doen met de dikke zeventig minuten van “The Ray Of Spring”. Ook te draaien op feesten en partijen.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend