Beyond The Dust

Khepri

Tracklist
Rise (2:56)
Clarity (6:37)
After The Light (4:51)
Relief (7:46)
Last Breath (3:03)
Zero (2:47)
Silence And Sorrow (6:40)
The Edge Of Earth And Sea – part 1 (7:33)
The Edge Of Earth And Sea – part 2 (5:07
The Edge Of Earth And Sea – part 3 (8:30)
Andrew: zang
Anthony: drums
Steeves: gitaar, basgitaar
Khepri (2014)

De Franse djent/math rockers ‘Beyond The Dust’ zijn nieuwkomers binnen het genre en zetten direct hoog en ambitieus in. Het 57 minuten durende conceptalbum handelt over ‘Khepri’, een Egyptische God uit lang vervlogen tijden die onder andere stond voor creatie en een soort van reïncarnatie. De zelfgekozen referenties voor dit album zijn Dream Theaters “Metropolis Pt.2” en “Catch 33” van Meshuggah. Ga er maar aanstaan, zou ik zeggen.

Het nadeel van hoog inzetten is dat je genadeloos op je snufferd kan gaan. Nu is dat bij Beyond The Dust zeker niet het geval, want men levert met “Khepri” een zeer gedegen album af. Niet dat men de genoemde albums naar de kroon steekt, maar dat zou ook een wonder zijn. Maar op zichzelf beschouwd kan men een stukje meelopen en dat mag al een prestatie heten.

Binnen de vette productie hoor je veel polyritmiek, mooi strakke palm muting en veelzijdig drumwerk. Uiteraard is de obligate grunt veelvuldig van de partij, maar deze wordt regelmatig afgewisseld met cleane zang. In tegenstelling tot veel andere bands die eeuwig doorkrijsen, ben ik daar erg blij mee en het komt het geheel flink ten goede.

Hoewel het album met 57 minuten niet héél erg lang is, hebben de songs voldoende tijd om te groeien en dat doen ze ook. Bovendien is binnen de harde schil die prominent staat veel aandacht voor meer melodieuze lijnen en mooie cleane solo’s. Kroon op het werk is het in drie delen opgeknipte The Edge Of Earth And Sea waarin de band zich alles behalve vergaloppeerd. Ook hier is het veelzijdigheid troef, schakelt men op- en af en maakt men het geheel spannend en zeer de moeite waard.

Je kunt dus gerust stellen dat “Khepri” een veelzijdig, goed geproduceerd en prima uitgevoerd album is. Zeker voor een debuutalbum helemaal niet verkeerd dus. Het geheel kan nog verder rijpen, maar dat deze getalenteerde band een prominente plek binnen de djent gaat innemen (en waar men nu al een opvallende binnenkomer is) staat vast. Vooral doorgaan en wie weet komen de beoogde referenties binnen handbereik.

Govert Krul

Koop bij bol.com

Send this to a friend