Big Big Train

English Electric Part II

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: GEP
Website: www.bigbigtrain.com
Luistermogelijkheid: www.bigbigtrain.com/main/listen
Tracklist
East Coast Racer (15:43)
Swan Hunter (6:20)
Worked Out (7:30)
Leopards (3:54)
Keeper Of Abbeys (6:58)
The Permanent Way (8:29)
Curator Of Butterflies (8:44)
Nick D'Virgilio: drums, percussie, achtergrond zang
Dave Gregory: gitaar, E-bow
David Longdon: zang, fluit, mandoline, toetsen en percussie
Danny Manners: piano, toetsen, orgel
Andy Poole: bas en toetsen
Greg Spawton: gitaar, bas en toetsen

Met medewerking van:
Lily Adams: achtergrondzang
Violet Adams: achtergrondzang
Rob Aubrey: baspedalen
Geraldine Berreen: viool
Sue Bowran: viool
Dave Desmond: trombone
Megan Fisher: harp
Eleanor Gilchrist: viool
Ben Godfrey: kornet
Simon Godfrey: achtergrondzang
Rachel Hall: viool
Jan Jaap Langereis: blokfluit
Andy Poole: gitaar, baspedalen, achtergrondzang
John Storey: trombone
Andy Tilison: orgel
Abigail Trundle: cello
Jon Truscott: tuba
Teresa Whipple: viola
English Electric Part Two (2013)
English Electric Part One (2012)
Far Skies Deep Time (2010)
The Underfall Yard (2009)
The Difference Machine (2007)
Gathering Speed (2004)
Bard (2002)
English Boy Wonders (1997)
Goodbye To The Age Of Steam (1994)

Het eerste deel van Big Big Trains zoektocht door het Engelse landschap “English Electric Part One” sloeg vorig jaar in als een bom. Lange tijd domineerde hij de Wereldse Tien en in menig jaarlijstje, waaronder de mijne, stond hij fier op de eerste plaats. Bij de release van het eerste deel werd direct al dit tweede deel aangekondigd. Ik ben blij dat ze dit tweeluik niet als dubbelalbum hebben uitgebracht. Op deze wijze wordt de aandacht veel beter verdeeld. Voor de liefhebbers prettiger en natuurlijk ook commercieel.

Op dit tweede album gaat de band verder waar het gebleven is. De band, uitgebreid met pianist Danny Manners, schotelt ons wederom zeven nummers voor vol afwisseling en schitterende melodieën. Je kunt de muziek goed vergelijken met die van het eerste deel, maar er zijn accenten verschoven. Zo heeft de viool een prominentere plaats gekregen. Dit geeft de muziek een meer klassieke insteek. De stijl van Genesis ten tijde van “Wind And Wuthering” en “A Trick Of The Tail” is duidelijk gebleven en gelukkig zijn ook de blazers weer van de partij. De  band lijkt er een patent op te hebben om een prachtig muzikaal rookgordijn aan te leggen en van daaruit de blazers te voorschijn te laten komen. Op het vorige album deden ze dit magistraal in A Boy In Darkness en ook hier laten ze het weer horen in bijvoorbeeld Swan Hunter.

Het mooiste nummer op dit album is zonder twijfel het lange openingsnummer East Coast Racer. Het klinkt zo mooi afwisselend en ook spannend. Onder een koptelefoon komt het nummer helemaal tot leven en gaan steeds meer dingen opvallen. Het soepel snorrende basspel, frivole pianoloopjes en viooluithalen en geweldig drumwerk van Nick D’Virgilio. Dit is Big Big Train op zijn best.

Wat dit en ook het vorige album zo razend goed maakt, zijn de vele instrumenten die gebruikt worden. In het openingsnummer zijn alleen al 17 muzikanten aan het werk. En toch loopt het nergens uit op een kakofonie. Alles staat in het teken van het nummer dat zo keer op keer tot grote hoogte wordt gestuwd. Overigens is ook Jan Jaap Langereis, die met zijn band Salmon twee prima albums maakte, als gastmuzikant betrokken. Hij speelt blokfluit in The Permanent Way.

Als ik de twee albums moet vergelijken, dan doet dit tweede deel iets onder voor het eerste. Het is wat meer ingetogen en blaast me niet zo van mijn sokken als het eerste deel. Toch denk ik niet dat het de bedoeling is deze albums te vergelijken, maar om ze meer als één geheel, één reis door het Engelse landschap te zien. Wat dat betreft versterken de albums elkaar prachtig.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend