Big Big Train

Grimspound

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  Verenigd Koninkrijk
Label: GEP
Website:  www.bigbigtrain.com
Luisteren kan je hier:  http://bigbigtrain.bandcamp.com/
Tracklist
Brave Captain (12:37)
On the Racing Line (5:12)
Experimental Gentlemen (10:01)
Meadowland (3:36)
Grimspound (6:56)
The Ivy Gate (7:27)
A Mead Hall in Winter (15:20)
As the Crow Flies (6:44)
Nick D’Virgilio: drums, zang
Dave Gregory: gitaar, E-bow
Rachel Hall: viool, viola, cello, zang
David Longdon: zang, fluit, banjo, toetsen
Danny Manners: toetsen
Andy Poole: bas, toetsen, zang
Rikard Sjöblom: gitaar, toetsen, zang
Greg Spawton: basgitaar, baspedalen
Met medewerkling van:
Judy Dyble: zang
Grimspound (2017)
A Stone's Throw From The Line (2016)
Folklore
(2016)
From Stone And Steel (2016)
Wassail (EP) (2015)
Make Some Noise (EP) (2013)
English Electric: Full Power (2013)
English Electric Part Two (2013)
English Electric Part One (2012)
Far Skies Deep Time (EP) (2010)
The Underfall Yard (2009)
The Difference Machine (2007)
Gathering Speed (2004)
Bard (2002)
English Boy Wonders (1997)
Goodbye To The Age Of Steam (1994)

Slechts elf maanden na het verschijnen van “Folklore” is er alweer een nieuw studioalbum van Big Big Train van de persen gerold. Tussen deze twee releases zat dan ook nog het uitstekende dubbel live album “A Stone’s Throw From The Line”. De fan schare van deze band, die letterlijk en figuurlijk steeds groter wordt, zal er niet om klagen, want slechte kwaliteit heeft deze band nog nooit afgeleverd.

Na de opnames van “Folklore” bleek de band nog bijzonder veel materiaal op te plank te hebben liggen. En dat materiaal was simpelweg te goed om niet te gebruiken. En dat is een understatement. Persoonlijk vond ik “Folklore” wat tegenvallen. Zeer knap gemaakt, maar het raakte mij bijna nergens. Ik miste een stuk bezieling die ik bijvoorbeeld bij de English Electric albums wel zo sterk ervoer. “Grimspound” ligt wat mij betreft meer in de lijn van de deze eerder genoemde titels en ik vind hem beter dan “Folklore”. De folk elementen zijn nog altijd aanwezig, maar een stuk minder dominant.

De thema’s die behandeld worden liggen, bijna traditiegetrouw, in de rijke Britse historie en het prachtige landschap. Er wordt gezongen over Kapitein Albert Ball (1896 – 1917) (Track: Brave Captain) die tijdens de eerste wereldoorlog heel wat heldhaftige vluchten op zijn naam zette. Maar ook James Cook komt voorbij en uiteraard Grimspound, een plaats in zuid-west Engeland waar veel prehistorische stenen te vinden zijn. Erg leuk dat de band achter in het boekje bij elk nummer een stukje uitleg geeft.

Muzikaal gezien horen we vooral invloeden van Genesis ten tijden van “Wind & Wuthering” en “A Trick Of The Tail”, hier en daar overgoten met een prettig folky sausje. Maar buiten deze sterke invloed heeft band ook een heel eigen draai aan de muziek gegeven. Brave Captain is direct een opener van groots formaat. Wat mij betreft een van deze beste nummers die dit gezelschap van acht tot nu toe maakte. Het heeft alles dat je zou verlangen in een Big Big Train nummer. Sterke zang, fraaie achtergrondzang, lekker gitaarspel, donker toetsenspel, maar vooral een bijzonder sterke melodie en heerlijk overgangen. The Ivy Gate met daarin een hoofdrol voor de banjo doet sterk aan Uncle Jack denken, maar heeft over het geheel een donkerder karakter. Het eenvoudige maar zeer catchy refrein blijft nog dagen door je hoofd spoken.

On The Racing Line heeft een fijne jazzy insteek, waarin de piano een grote rol speelt. En dan het drumwerk van Nick D’Virgilio, wat een geweldige drummer is hij toch. Tijdens de eerste twee minuten van het nummer ga je je echt afvragen of hij niet stiekem vier armen heeft. De toevoeging van fluit en viool en de mooie gitaarsolo maken dit instrumentaaltje tot een parel. Experimental Gentlemen heeft wederom een uitstekende opbouw en pakkende melodieën. Wat dat betreft vind ik echt dat het album boven “Folklore” uitsteekt. En terwijl ik de baspedalen van Greg Spawton in mijn buik voel rommelen, besef ik me opnieuw hoe enorm deze band gegroeid in de afgelopen jaren. Bijzonder hoe een grote groep muzikanten, negen op dit album, tot zulke mooie albums kan komen en ego’s daarbij volledig buiten de deur kan houden. Alles klinkt nostalgisch en op-en-top Brits, maar toch ook weer heel fris en modern.

Ook dit album zal hoge ogen gaan gooien in de jaarlijstjes van dit jaar. Daarbij zal het ongetwijfeld uitgroeien tot een klassieker in ons genre. Wat zou het geweldig zijn als een promoter/zaaleigenaar deze band naar de Nederlandse podia kon halen!

Maarten Goossensen

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend