Big Big Train

Wassail

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: English Electric Recordings
Website: www.bigbigtrain.com
Luistermogelijkheid: http://bigbigtrain.bandcamp.com/
Tracklist
Wassail (6:48)
Lost Rivers Of London (6:02)
Mudlarks (6:13)
MasterJames Of St. George (6:14)
Nick D'Virgilio: drums, percussie, achtergrondzang
Dave Gregory: gitaar, E-bow
Rachel Hall: viool
David Longdon: zang, fluit, mandoline, toetsen en percussie
Danny Manners: piano, toetsen, orgel
Andy Poole: basgitaar en toetsen
Rikard Sjöblom: gitaar
Greg Spawton: gitaar, basgitaar en toetsen
Wassail (EP) (2015)
Make Some Noise (EP) (2013)
English Electric: Full Power (2013)
English Electric Part Two (2013)
English Electric Part One (2012)
Far Skies Deep Time (2010)
The Underfall Yard (2009)
The Difference Machine (2007)
Gathering Speed (2004)
Bard (2002)
English Boy Wonders (1997)
Goodbye To The Age Of Steam (1994)

De progressie die de band Big Big Train maakt vind ik bewonderenswaardig én indrukwekkend. Op elk album liet de band groei horen, met als voorlopig hoogtepunt het “English Electric” tweeluik. De groei is ook letterlijk te nemen. De band begon ooit als vijftal en is inmiddels uitgegroeid tot acht. Sinds “English Electic” zijn Rikard Sjöblom (Beardfish) en violiste Rachel Hall tot het gezelschap toegetreden. De band loopt inmiddels over van het talent en toch blijft het een hecht collectief. Zoals ik al zei: indrukwekkend.

De band probeert de fans ook niet te lang laten wachten. Ze werken aan een nieuw album dat begin 2016 uit moet komen, maar nu worden we al getrakteerd op deze zeer goed verzorgde ep. Dit schijfje ziet er namelijk prachtige uit! Het artwork is fantastisch, de songtekst van het titelnummer is in de binnenkant van de hoes opgenomen en de rest van de teksten staat in het bijgeleverde boekje.

Op deze ep staan drie gloednieuwe nummers en een live in de studio opgenomen versie van Master James Of St. George (van “The Underfall Yard”). Het titelnummer klinkt overduidelijk als Big Big Train. Sterke melodie, sterke zang (en samenzang) en mooi compact met een paar prachtige overgangen. Het refrein dat alleen uit het woord ‘Wassail’ bestaat, gaat met geen mogelijkheid je hoofd meer uit en blijf je zingen! Het gebruik van fluit en viool geeft het nummer een mooi folklore gevoel. Volgens de band gaat het nieuwe studio-album “Folklore” heten, dus wellicht is dit een voorproefje van wat we mogen verwachten. Het smaakt in elk geval naar meer.

Mooi poppy klinkt het vrolijke Lost Rivers Of London. Het nummer had zo op “The Underfall Yard” kunnen staan. Ook hier weer die mooie overgangen en de sterke zangstem van David Longdon. Wat is zijn karaktervolle stemgeluid toch belangrijk voor de sound van deze band geworden. Het instrumentale tussenstuk zal bij velen de mondhoeken omhoog krijgen, mooi!

Misschien is Mudlarks nog wel het meest progressief. Het is een tikkie meer complex en bevat heerlijk toetsen- en gitaarspel en let ook vooral ook op het zalige basspel van Greg Spawton! Dit is Big Big Train in optima forma.

We kijken reikhalzend uit naar nieuw werk, maar tot die tijd vermaakt de band ons optimaal met deze prachtige ep.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend