Sherwood, Billy & Kaye, Tony

Live In Japan

Info
Uitgekomen in: 2016

Land van herkomst: Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk

Label: Backyard Levitation/Cherry Red Records

Website: http://www.billysherwoodhq.com/
Tracklist
CD1:Confess (6:12)

Together We Are (4:50)

Cut The Ties (5:11)

Time And A Word (5:18)

I Could (2:44)

Red Light Ahead (4:51)

Fireworks (4:25)

Your Move (3:11)

Owner Of A Lonely Heart (5:29)

CD2:I Am Waiting (5:08)

Tony Kaye Solo (3:50)

The Other Side (6:00)

Wondrous Stories (4:27)

Man Over Bored (4:26)

The More We Live (6:38)

No Way We Can Lose (6:04)

Say Goodbye (5:13)

Roundabout (4:53)

DVD:Confess

Together We Are

Cut The Ties

Time And A Word

I Could

Red Light Ahead

Fireworks

Your Move

Owner Of A Lonely Heart

I Am Waiting

Tony Kaye Solo

The Other Side

Wondrous Stories

Man Over Bored

The More We Live

No Way We Can Lose

Say Goodbye

Roundabout
Billy Sherwood – zang, gitaar, drums (backing tracks) en basgitaar (backing tracks)

Tony Kaye – toetsen
Live In Japan (2016)

Er is geen ontkomen aan en daarom begin ik er maar direct mee; het noemen van de naam van de band waar we deze twee muzikanten allemaal van kennen: Circa. Zo, dan hebben we dat maar gehad. Natuurlijk zijn er nog veel meer uithoeken waar we Sherwood en Kaye ooit eens hebben kunnen ontmoeten, waarbij Yes natuurlijk de bekendste naam is. En hoewel beide heren in meerdere incarnaties van deze progdino hebben geacteerd, hebben zij, voor zover mij bekend, nooit tegelijkertijd in de band gezeten. De samenwerking beperkte zich hoofdzakelijk tot Circa en een incidenteel gastoptreden van Kaye op een soloalbum van Sherwood (“Citizen”).

In 2011 besloten de heren de handen ineen te slaan voor een korte tournee door Japan. Deze tour vond plaats in april van dat jaar. Op 11 maart was Japan juist getroffen door een krachtige zeebeving en enkele daarop volgende tsunami’s. De dvd bij dit pakketje toont de nodige beelden van ‘achter de schermen’ en de beelden van de ramp die het land destijds trof maken nog altijd indruk. De beelden van de optredens zelf zijn matig van kwaliteit en hebben hier daar wel wat weg van amateuropnames. Naar het schijnt waren deze opnames oorspronkelijk bedoeld voor een internet broadcast, dus dat zou de kwaliteit van de beelden wel verklaren. Het feit dat Sherwood drums en basgitaar van te voren heeft ingespeeld en dat de heren dus gebruik maken van backing tracks draagt ook niet bij aan het kijkgenot. Er staan dus maar twee personen op het podium. Door al deze aspecten heb je een beetje het gevoel dat je naar opnames van een bandje op een bruiloft zit te kijken. Dat de zalen waar gespeeld wordt nu ook niet bepaald afgeladen vol zijn, helpt ook niet echt.

Gelukkig is van het bovengenoemde op de beide cd’s een stuk minder te merken. Kaye en Sherwood kunnen natuurlijk bogen op een indrukwekkend oeuvre en hier wordt dan ook rijkelijk uit geput. Er komen nummers van Circa en Yes voorbij. Van laatstgenoemde band krijgen we een mooie verdeling van werk uit de begintijd – zeg maar de tijd van Kaye – en het latere werk. Ook het solowerk van Sherwood krijgt aandacht en er is zelfs ruimte voor werk van Conspiracy (Sherwood’s samenwerking met Yes bassist Chris Squire). Helemaal opvallend is de aanwezigheid van The Other Side, wat oorspronkelijk op het Toto album “Kingdom Of Desire” is te vinden. Zo vinden we ook nog een stukje YOSO terug hier. Billy Sherwood is overigens medeauteur van dit nummer.

Zoals gezegd wordt er hier voor de ritmesectie gebruik gemaakt van backing tracks. Dit zorgt ervoor dat één en ander nogal statisch overkomt en er weinig ruimte is voor improvisatie, iets wat een live optreden vaak net een beetje extra geeft. Gelukkig hebben we hier te maken met twee uitstekende muzikanten. Tony Kaye laat zijn orgel af en toe lekker ronken en soleert er hier en daar lekker op los. Alles binnen de lijntjes, dat dan weer wel. Sherwood toont hier aan, naast een begenadigd bassist te zijn, ook prima op de gitaar uit de voeten te kunnen. Zijn zang komt af en toe wel wat lijzig over, maar ook hier blijft alles op een acceptabel niveau.

“Live In Japan” is een uitgave die voor de fans van Circa of Yes niets biedt wat al niet in vele uitvoeringen op de plank staat. Wanneer je eens benieuwd bent naar een bloemlezing van de carrières van Billy Sherwood en Tony Kaye is dit pakketje een mooi startpunt.

Ralph Uffing
Koop bij bol.com

Send this to a friend