Birdpen

On/Off/Safety/Danger

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Les Oreilles Bleues
Website: www.birdpen.com
MySpace: www.myspace.com/birdpen
Tracklist
Breaking Precedent (4:45)
Airspace (5:52)
Off (4:24)
Machines Live Like Ordinary People (4:35)
Man On Fire (5:18)
The Ghost Bird (2:47)
Admiral Red (8:01)
Slow (4:53)
The Birds And The Antennas (1:42)
Thorns (5:28)
Cold Blood (6:35)
Mike Bird: gitaar, toetsen en zang
James Livingston Seagull: drums en percussie
Dave Penney: gitaar, toetsen en zang
met medewerking van
Dale Davis: basgitaar (1, 7 en 11)
On/Off/Safety/Danger (2009)
Breaking Precedent ep (2008)
One In Fifty Four ep (2006)
Be Yourself ep (2006)
Fake Kid ep (2005)

Voor degenen die eind 2009 of begin 2010 een optreden van het Engelse Archive bezocht hebben, zal de bandnaam Birdpen allicht bekend in de oren klinken. Dit drietal is namelijk tijdens de concerten ter promotie van het alom bejubelde “Controlling Crowds” het voorprogramma van het muzikantencollectief rond Danny Griffiths en Darius Keeler. De relatie met Archive is echter nog hechter, want tweederde van dit trio, Mike Bird en Dave Penney, is ook te horen op enkele albums van deze band. Ten slotte maakt Dave Penney al enige tijd deel uit van de omvangrijke hofhouding van Archive op het podium.

Hoewel “On/Off/Safety/Danger” aanvankelijk uitsluitend als download verkrijgbaar is, verschijnt het debuutalbum dankzij de gezamenlijke inspanningen van Les Oreilles Bleues en Headstrong in 2009 niettemin op cd. Deze eersteling telt elf nummers waarop de naamgevers van de band met drummer James Livingston Seagull en gastbassist Dale Davis een mengeling van alternatieve rock, elektronica, indie, pop en progressieve rock in het leven roepen, die garant staat voor nagenoeg vijfenvijftig minuten luisterplezier.

Ofschoon de muziek op de plaat geregeld aan Archive doet denken, weet “On/Off/Safety/Danger” helaas sporadisch de prikkelende ervaring van deze band te benaderen, laat staan te overtreffen. De drie heren willen namelijk zo nu en dan leentjebuur spelen bij hitgevoelige, doch oervervelende popbands als Coldplay, Snow Patrol of U2 en dat maakt de muziek er niet spannender op. Dat dit debuut toch dikwijls in mijn cd-speler zit, is dan ook vooral te danken aan de eveneens aanwezige invloeden van bands als Aereogramme, Depeche Mode, Dredg en zelfs Nine Inch Nails.

Al met al levert Birdpen een meer dan geslaagd debuut af, dat volgens mij niet alleen hoge ogen zal gooien bij de fans van Archive. De alternatieve progrock van “On/Off/Safety/Danger” kan namelijk zowel de conservatieve muziekliefhebber als de avontuurlijke progliefhebber aanspreken. Ofschoon het album mijns inziens af en toe iets teveel op twee gedachten hinkt, verwacht ik niet dat de plaat hierdoor tussen wal en schip zal belanden. Alleszins een band om in de gaten te houden.

Frans Schmidt

Send this to a friend