Blackbriar

The Cause Of Shipwreck

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.blackbriarmusic.com
Tracklist
Confess (3:47)
Weakness And Lust (4:54)
Through The Crevice (3:28)
The Séance (3:42)
You're Haunting Me (3:25)
Walking Over My Grave (4:29)
My Down-to-Earth Lover (5:00)
Selkie (4:23)
Deadly Diminuendo (5:00)
Lilith Be Gone (5:36)
Frank Akkerman: basgitaar
René Boxem: drums
Zora Cock: zang
Robin Koezen: gitaar
Ruben Wijga: toetsen
Bart Winters: gitaar
A Cause To Shipwreck (2021)

Nieuw Nederlands talent is spannend. Maar wat is de definitie van talent als je al jarenlang actief bent in de ‘scene’ en er lang over doet voor je eerste album uitkomt?

Blackbriar is zo’n band. De uit Assen afkomstige band is sinds 2012 bij elkaar en heeft tot aan dit debuut meerdere ep’s en singles uitgebracht. De band doet dit voortvarend, want het brengt regelmatig professionele video’s uit die veel weergaves op YouTube ontvangen. Zo zijn verschillende video’s bijna meer dan vijf miljoen keer bekeken met als absolute uitschieter de video van Until Eternity, die is zelfs meer dan zeventien miljoen keer bekeken. Ook zijn er mooie live-optredens in het land geweest voor de band. Toch duurt het acht lange jaren voor er een album wordt uitgebracht en moet de band die via een crowdfunding actie financieren. Die actie was overigens wel extreem succesvol, de band had slechts vierentwintig uur nodig om het geld bij elkaar te krijgen. Met die grote groep fans zit het dus wel goed!

Als je de band bestudeerd wordt je door het visuele aspect en de expressieve uitstraling van zangeres Zora Cock gemotiveerd dit als gothic te bestempelen. Zij wordt dan ook nadrukkelijk in de schijnwerpers gezet door de overige bandleden. Muzikaal is die link met gothic metal niet helemaal eerlijk, dat zou te makkelijk zijn. Blackbriar maakt namelijk een mix van rock en alternatieve metal aangelengd met symfonische elementen en een flinke scheut dramatiek. Hoewel het lang heeft geduurd voordat de band een eerste album heeft gepubliceerd gaat de formatie voortvarend te werk in zijn marketingplan. Naast de voortvarendheid met betrekking tot de video’s is kunstenaar Alip Hudaya verantwoordelijk voor het artwork van alle ep’s, en dus ook voor deze cd.

Om de omschrijving compleet te maken brengt de band een moderne uitvoering van Delain, Evanescence, Epica, en een vleugje Kate Bush. Veel elementen uit die bands zijn herkenbaar, maar de kenmerkende zang van Zora Cock zorgt voor het unieke geluid en daardoor is de link met Kate Bush gerechtvaardigd. Verwacht overigens niet dat je een kopie op het gebied van stemgeluid krijgt, die hebben overlappingen, maar zeer zeker ook verschillen. Het gehele muzikale plaatje wordt vakkundig versterkt door producer Joost van den Broek.

De band verkent op prima wijze de verschillende symfonische stijlen binnen de metal. Aan bod komen prima riffs, een strak ritmesectie en afgewogen solo’s aangevuld met piano en strijkers. Een muziekdoos-deuntje hier, een filmisch indianenzang daar, lieflijke harptonen, allemaal geslaagde pogingen de muziek net even iets anders te brengen dan anders. Maar onherroepelijk staat de performance van Zora voorop in de productie. Als je analytisch oordeelt is dat ook de absolute meerwaarde van de muziek van Blackbriar, hoewel haar stem soms ook gaat tegenstaan.

Er staan een enkele geweldige nummers op dit album waarvan Lilith Be Gone enorm aanstekelijk en catchy is, Selkie een theatrale opbouw kent en opener Confess een krachtig visitekaartje is waarmee een liveshow op pakkende wijze geopend kan worden.
Maakt Blackbriar het stempel ‘talent’ waar? Absoluut. De plaat is prima gemusiceerd, geweldig geproduceerd en frontvrouw Zora zingt prima. De enige kanttekening die ik daar persoonlijk bij maak is dat ik niet een heel lang album naar deze zangeres kan luisteren. Een album lang klinkt zij net iets té kenmerkend, venijnig en dramatisch. Om mijzelf met die uitspraak te confronteren zal ik het in de volgende context zetten: hetzelfde heb ik met Kate Bush.

 

Send this to a friend