Blackfield

NYC Live In New York

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot-Brittannie
Label: K-Scope
Website: Blackfield
MySpace: Blackfield
Tracklist
Once (5:11)
Miss U (4:39)
Blackfield (4:48)
Christenings (4:44)
The Hole In Me (3:54)
1,000 People (4:10)
Pain (4:17)
Glow (3:33)
Thankyou (4:56)
Epidemic (5:04)
Someday (4:51)
Open Mind (3:59)
My Gift Of Silence (4:11)
Where Is My Love? (3:02)
End Of The World (5:15)
Hello (3:41)
Once (encore) (4:29)
Cloudy Now (4:22)
Aviv Geffen: zang, gitaar, toetsen
Steven Wilson: zang, gitaar

Met medewerking van:

Seffy Efrati: basgitaar
Eran Mitelman: toetsen
Tomer Z: drums
NYC Live In New York City cd + dvd (2009)
NYC Live In New York City dvd (2007)
Blackfield II (2007)
Blackfield (2004)

Deze dvd is op 16 maart 2007 opgenomen in The Bowery Ballroom in hartje New York. Evenals tijdens de concerten in Europa, worden Aviv Geffen en Steven Wilson bijgestaan door Seffy Efrati, Eran Mitelman en drummer Tomer Z. Deze laatste is de broer van Nir Zidkyahu die de drumstokken ter handen nam op het laatste Genesis album “Calling All Stations”.

Mensen die Blackfield al in De Boerderij of in Helmond aan het werk zagen, zullen op deze dvd een herhaling van zetten aantreffen. Dit is absoluut niet negatief bedoeld, maar geeft aan dat de kwaliteit van Blackfield als live band uitstekend op DVD is vastgelegd. De setlist is duidelijk, op This Killer van het tweede album en Sears, Lullaby en Summer van het eerste album na, komen alle Blackfield nummers voorbij. Gelukkig is ook de geweldige versie van het Alanis Morissette nummer Thankyou, op deze schijf te aanschouwen. De zang van Wilson is echt bloedmooi in dit nummer. Hij is sowieso erg goed bij stem op deze dvd. Dit valt bij Aviv Geffen trouwens een beetje tegen. Zo nu en dan haalt hij het net niet, of heeft zijn stem een licht tekort aan kracht. Soms zingt hij ook wel erg op safe, zoals in Pain. Alhoewel hij het nummer Glow, waarin hij zichzelf op toetsen begeleidt, weer wel prachtig zingt. Toch komt zijn stem uiteindelijk het mooist uit de verf wanneer hij tegelijk met Wilson zingt.

De muziek van Blackfield komt live wat heftiger over waardoor de nummers nog meer aan kracht winnen. De erupties in Once knallen er nu bijvoorbeeld nog harder uit, waardoor het prachtige refrein alleen maar mooier wordt. Ook nummers als Epidemic en Open Mind doen het live erg goed.

De zaal komt als vrij klein en intiem over en dat komt de concertregistratie ten goede. Ook het camerawerk is prima in orde. Er wordt op de juiste momenten geschakeld waardoor je nergens het overzicht verliest. De extra’s zijn met alleen drie videoclips misschien wat mager, maar dat is dan ook het enige minpunt van deze beelddrager. Overigens zijn de clips wel stuk voor stuk bijzonder fraai. Al met al een uitstekende dvd waar je als liefhebber van Blackfield gegarandeerd van zal genieten.

September 2009

Hoe vaak bekijk je een muziek dvd? Daar moet je echt de tijd voor nemen en hebben. Toch zou je de muziek best vaker willen horen. Wat Blackfield betreft komt het K-Scope label ons hierin tegemoet door deze dvd ook op cd uit te brengen en deze, samen met de dvd, in één verpakking aan te bieden. De kwaliteit van deze cd is erg goed, je hebt echt het gevoel tussen het publiek te staan.

Met deze release wordt mooi weer even de aandacht op Blackfield gericht en vult het mooi de tijd op tot het volgende album.

Maarten Goossensen

Send this to a friend