BlackLight

Follow the Future

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: http://blacklight.com.pl
Tracklist
And I (4:22)
Gater (3:42)
My Cloud (4:35)
In My Eyes (3:57)
When I See You (4:51)
My Life (3:47)
Pre Road (3:30)
On The Road (5:22)
Winter (2:44)
Marcin Kocielski: zang
Robert Kurzyński: gitaren
Jan Krawczyk: drums
Maciej Majewski: gitaar, achtergrondzang
Tomasz Szydło: basgitaar
Follow The Future (2020)

BlackLight ontstond in 2019 in het Poolse Krakau. “Follow The Future” is hun debuut-cd. Deze band maakt toegankelijke, gitaar georiënteerde progrock in het straatje van bijvoorbeeld hun landgenoten Riverside. Al mag direct duidelijk zijn dat BlackLight niet aan dat niveau kan tippen. Maar dat neemt niet weg dat “Follow The Future” best aardig te beluisteren is met tien nummers die de lengte hebben van de gemiddelde rocksong. Verwacht dus geen breed uitgesponnen symfonummers en lange solo’s. Ik denk dat de afwezigheid van toetsen voor veel symfoliefhebbers niet bepaald een pré is. BlackLight had door wel toetsen te gebruiken de muziek wat meer inkleuring kunnen geven. Wellicht wat voor het eventuele vervolg.

De muziek op zichzelf dan: “Follow The Future” begint met de rockers And I en Gater. De songs hebben onmiskenbaar een gothic-sfeertje, maar dan wel in de meest toegankelijke vorm zoals The Mission dat maakt. Mix dat een beetje met Porcupine Tree en nog wat meer Riverside, en je komt aardig in de richting van BlackLight’s muziek. Alles is duidelijk songgericht met een kop en een staart en een herkenbaar refrein. Het tempo gaat daarna wat terug met het wat zeurderige My Cloud.
Daarna wordt de muziek voor progliefhebbers interessanter. De nummers In My Eyes en My Life zijn erg in de lijn van de Riverside’s “Wasteland”. De song When I See You gaat meer de richting van Katatonia op. Wat heet, het lijkt wel erg op het nummer Lethean van “Dead End Kings”, alleen dan wel een stuk minder intens. Met Pre Road/On The Road flirt BlackLight met het werk van Tool, maar de muziek is lang niet zo complex. Met het rustige nummer Winter eindigt dan na bijna 37 minuten deze cd.
Kortom, BlackLight maakt muziek in de lijn van moderne progbands, maar kan daar (in elk geval nog) niet aan tippen.  Dat betekent niet dat de muziek slecht is, helemaal niet. De meeste nummers luisteren goed weg. Daar is op zich niks mis mee, maar als progliefhebber verwacht ik wel meer dan dat. Niet alleen op het gebied van complexiteit, maar juist ook intensiteit en emotie.

Send this to a friend