Book Of Reflections

Relentless Fighter

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Finland
Label: Lion Music
Website: http://www.larsericmattsson.com/
Luistermogelijkheid: http://www.myspace.com/bookofreflections
Tracklist
Until the Day (4:44)
Dance With the Devil (5:08)
Angel Shed a Tear (4:13)
Bleeding Dry (5:32)
Rise Up ! (4:41)
Crashing Through (4:11)
Somewhere Else to Be (5:28)
Gates to Oblivion (6:27)
Keep Us Afloat (4:35)
Without My Angel (4:45)
Christer Jansson: drums
Markku Kuikka: zang op 2,4,6,10
Lars Eric Mattsson: gitaar, basgitaar, toetsen
Carsten "Lizard" Schulz: zang op 1,3,5,7,9
Relentless Fighter (2012)
Chapter II: Unfold the Future (2006)
Book of Reflections (2004)

Lars Eric Mattsson is een druk baasje. Niet alleen is hij oprichter en eigenaar van lion Music, maar hij is vooral gitarist, die naast diverse soloalbums ook bij diverse bands – die op zijn eigen label vertegenwoordigd zijn – als gastmuzikant aanwezig is. En of dit alles nog niet genoeg is heeft hij ook nog een eigen project “Book Of Reflections”. Na zes jaar is het derde hoofdstuk van dit boek gereed en het gaat verder waar hij gebleven was. We kunnen gewoon verwachten wat we van Mattsson gewend zijn: vingervlugge gitaarsolo’s in de neo-klassieke power metal stijl.

De nadruk bij dit project ligt op zang georiënteerde korte nummers en dus wordt er op bijna alle nummers gezongen. Alleen  Gates to Oblivion is een volledig instrumentaal nummer, waarbij Mattsson nog eens alle registers opentrekt. Met betrekking tot de zang heeft Mattsson het advies van Joost Boley opgevolgd, die in de recensie van Chapter II: Unfold the Future over zijn zangkunsten schreef “Nooit meer doen!” En dus zijn op dit album twee zangers vertegenwoordigd: Carsten “Lizard” Schulz en Markku Kuikka. Beiden hebben in diverse andere bands gezongen, zoals de voor mij verder niets zeggende Evidence One, Domain en Status Minor. Daarnaast hebben ze als gastzanger vele albums op hun naam staan. Kijk maar eens op de discografie van Schulz, met alleen in 2012 al zes albums waar hij aan meegewerkt heeft. Schulz’s stem lijkt erg op die van zangers die bij Yngwie Malmsteen’s band hebben gezongen, zoals Jeff Scott Soto, Joe Lynn Turner en Edman Göran. Kuikka heeft een nog meer melodieuze AOR stem.

Met “Relentless Fighter” heeft Mattsson weer een derde hoofdstuk toegevoegd aan dit reflectie handboek. Een weinig zeggend en saai hoofdstuk, dat alleen bedoeld is voor de die-hard liefhebbers van shred gitaarmuziek en neo-klassieke metal. Ik ben benieuwd hoe dik dit boek gaat worden.

Mario van Os

Send this to a friend