Bootcut

De Fluff

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Zweden
Label: eigen beheer
Website: www.bootcut.net
Tracklist
Fresh Free Fruit (4:57)
Funck The Living Dead (3:58)
Quintus Quest (3:48)
Aerobreaking (3:35)
Soul P.D (5:27)
Istället För Att Jag Kom Till
Skogen Kom Skogen Till Mig (4:16)
Hang Em High (5:04)
Hot Chocolate (2:56)
Mystic Dildo (2:45)
Immortal Session (3:54)
Crazy Cookie (4:56)
Mutta (5:56)
Petter Diamant: drums, percussie
Rikard Sjöblom: toetsen

Met medewerking van:

Fredrik Andersson: gitaar op Mutta
D-Cuts: draaitafels op Mutta
Rasmus Diamant: fluit op Hot Chocolate en Immortal Session
Peter Fredriksson: trombone op Fresh Free Fruit
Christer Jäderlund: achtergrondzang op Soul P.D
Kristoffer Liljedahl: saxofoon op Fresh Free Fruit
Per Nilsson: gitaar op Soul P.D
De Fluff (2006)
Hammond Vs. Drums (2002)

Die Rikard Sjöblom is toch maar een druk ventje. Naast zijn zangkwaliteiten in Beardfish, vorig jaar verantwoordelijk voor een briljante dubbelaar “The Sane Day“, bracht hij onlangs ook een soloplaat uit, “Cyklonmannen”. Daarnaast is hij als sinds jaar en dag, of om preciezer te zijn, vanaf 2002, lid van het duo Bootcut. Dit gezelschap bracht onlangs zijn tweede cd-tje uit, het alleraardigste “De Fluff”.

bootcutdefluffband01.jpg

Zoals je op bovenstaande foto kan zien hebben we hier te maken met twee buitengewoon getalenteerde muzikanten die dus serieus te werk gaan met hun talenten en muzikaal expertise. Niet mee eens? Hmm. Misschien dat deze foto meer licht op de zaak werpt.

bootcutdefluffband02.jpg

Het zal misschien nu duidelijk zijn dat Bootcut een duo is waarbij het draait om de instrumentale verrichtingen van Sjöblom, op de Hammond, en Petter Diamant, op drums. Wat dat betreft dekt de titel van hun eerste cd, “Hammond Vs. Drums” uit 2002 uitstekend de lading. Alhoewel alle twaalf composities draaien rondom de Hammond B3 en de jazzy drumslagen van Diamant, kent de muziek toch aanmerkelijk meer variatie dan je op grond daarvan zou denken.

De muziek klinkt eenvoudig, swingend en kent tal van invloeden uit de rock, jazz, funk en uiteraard de prog, maar de melodierijkdom is groot en de uitvoering fantasierijk. Daarnaast heeft het duo Sjöblom en Diamant terecht ingezien dat alléén Hammond en drums wellicht wat saai is, vandaar dat een groot aantal gasten ten tonele wordt gevoerd. Deze zorgen met hun spaarzame bijdragen voor voldoende afleiding, zodat de gebrachte combinatie toch niet snel verveelt. Met name de bijdragen van gitarist Per Nilsson en de zangpartijen van Christer Jäderlund in Soul P.D zijn een lust voor het oor. Zij zorgen er onbewust voor dat een hoogtepunt, het daarna louter door het duo ingeklede Istället För Att Jag Kom Till Skogen Kom Skogen Till Mig er beter uitkomt. In dit nummer ronkt de Hammond als nooit tevoren, terwijl ook de melodie krachtig en sterk is.

Toch heeft de muziek soms ook een hoog Jan Doedel-gehalte. Een meesterwerk zal Bootcut in de gebrachte combinatie van Hammond en drums nooit brengen. Daarvoor is de gebrachte mengelmoes niet alleen te flauw in zijn essentie – alhoewel het aangenaam op smaak is gebracht met allerlei ingrediënten – je voelt dat je al snel aan de grenzen van het bereik bent. Een peen-en-uien-stampot blijft ook altijd hetzelfde smaken, hoeveel kruiden en smakelijk vlees je er ook aan toevoegt.

Bij een gerecht als dit moeten niet alleen de ingrediënten uitgekristalliseerd zijn, belangrijk is eveneens dat hetgeen dat je serveert authentiek blijft. Bootcut slaagt daar ten dele in. “De Fluff” is een erg aangenaam werkje rondom twee favoriete instrumenten binnen de prog. Over het geheel is de plaat niet toonaanzettend te noemen en gaat naar het einde toe een beetje vervelen. Als ik Bootcut live, bijvoorbeeld in de Boerderij, zou meemaken, zou ik het een half uurtje erg aangenaam vinden. Daarna vind je me weer in het café.

Markwin Meeuws

Send this to a friend