Borealis

Fall From Grace

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Canada
Label: Lion Music
Website: www.borealismetal.com
MySpace: www.myspace.com/borealismetal
Tracklist
Finest Hour (4:02)
Words I Failed To Say (5:15)
Fall From Grace (5:40)
Where We Started (5:18)
Breaking The Curse (4:55)
Regeneration (5:46)
Watch The World Collapse (4:04)
Take You Over (3:22)
Forgotten Forever (5:14)
Sean Dowell: drums
Ken Fobert: gitaar
Matt Marinelli: gitaar en zang
Jamie Smith: basgitaar
Sean Werlick: toetsen
Fall From Grace (2011)
World Of Silence (2008)

Deze Canadeze heren leren elkaar kennen tijdens hun middelbare schoolperiode en ontdekken dat ze samen een passie voor muziek hebben met een meer dan gemiddelde interesse in bands als Nightwish, Sonata Arctica en Symphony X. Op zich opmerkelijk, want zo populair is powermetal in Canada nu ook weer niet, laat staan dat we het hebben over radio airplay. Juist daarom koesteren de jongelingen die gezamenlijke interesse, wat weer snel resulteert in het samenstellen van een band met de intentie muziek te maken die geïnspireerd wordt door de genoemde acts. Hoewel dit album niet het eerste album is, mag dit toch wel een beetje als echt debuut worden gezien, alleen al vanwege de betere productiemogelijkheden.

Het is niet zo vreemd dat het label Lion Music dit gezelschap in zijn boezem heeft opgenomen, want het werk wat deze heren brengen valt toch echt onder de noemer melodieuze powermetal. De composities steken allemaal goed in elkaar en worden begeleid door een meer dan uitstekende zanger. Dit is weer zo’n type waarvan je zegt; “goh, is hij nog maar zo jong? Aan zijn stem te horen dacht ik dat hij zijn midlife crisis al voorbij was”. U raadt het al: lekker rauw, krachtig, een tikje rokerig maar toch ontzettend lekker in het gehoor. Zanger Matt Marinelli wordt geassisteerd door vier kundige muzikanten die nergens in het negatieve opvallen. De productie is daarbij ook nog eens voorbeeldig neergezet, blijkbaar in tegenstelling tot het debuut van de band, “World Of Silence”, dat bijna erbarmelijk slecht moet zijn. Overigens vinden de heren dit zelf ook, vandaar dat dit album een nieuw visitekaartje moet worden.

In tegenstelling tot het genre nog wel eens doet voorspellen, blijven de heren van Borealis bescheiden in hun virtuositeit en brengen vooral dynamisch sterke nummers. Ik kan eigenlijk geen zwakke broeder tussen de titels vinden, hoewel iets meer variëteit in het assortiment de cd wellicht in de bovenste regionen van de jaarlijstjes had gebracht. Juweeltjes zijn Fall From Grace, Finest Hour en Where We Started. Zelfs de ballad Watch The World Collapse is van een hoog niveau, iets wat in het genre powermetal nogal eens een ondergeschoven kindje is.

Liefhebbers van onvervalste powermetal met een sterke melodieuze toets mogen dit niet laten liggen.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend