Brainbox

Brainbox

Info
Uitgekomen in: 1969 (heruitgave: 2011)
Land van herkomst: Nederland
Label: Esoteric Recordings
Website: www.brainboxmusic.nl
MySpace: -
Tracklist
Dark Rose (5:22)
Reason To Believe (2:25)
Baby, What You Want Me To Do (2:37)
Scarborough Fair (6:27)
Summertime (4:23)
Sinner's Prayer (2:33)
Sea Of Delight (17:03)
Bonus Tracks:
Woman's Gone (4:12)
Down Man (2:37)
Amsterdam - The First Days (3:11)
So Helpless (2:38)
To You (3:30)
Cruel Train (2:33)
Between Alpha And Omega (2:28)
Doomsday Train (2:54)
Good Morning Day (3:12)
The Smile (Old Friends Have A Right To) (3:09)
The Flight (3:25)
Jan Akkerman: gitaren, orgel, vibrafoon, basgitaar op Woman's Gone
Pierre van der Linden: drums
Kaz Lux: zang, percussie
Andre Reynen: basgitaar
Met medewerking van:
Tom Barlage: fluit op Dark Rose en Scarborough Fair
Rob Hoeke: piano op Woman's Gone
The 3rd Flood (2011)
The Last Train (live) (2004)
The Very Best Brainbox Album Ever (2002)
Het Beste Van Brainbox (1983)
A History (1979)
Parts (1972)
To You (1972)
The Best Of Brainbox (1971)
Brainbox (1969)

Everybody who loves music experiences a certain feeling. You hear the first seconds of a song and recognition follows immediately. Without a doubt this applies to songs like ‘Down Man’, ‘Dark Rose’ and ‘Summertime’ to anyone who grew up in The Netherlands in 1969.”

Dit schrijft mijn Progwereld collega Wouter Bessels in het prachtig geïllustreerde boekje dat bij deze Remastered Edition van dit Essentieel Meesterwerk hoort. En inderdaad, als 8-jarig Nederlands jongetje, met een oudere zus en broers, ben ik opgegroeid met deze muziek en nu meer dan 40 jaar later kan ik me deze muziek nog heel goed herinneren.

Brainbox is een legendarische Nederlandse band, die eind zestiger, begin zeventiger jaren progressieve bluesrock maakt met een psychedelisch randje. Het magnifieke ongeëvenaarde gitaarspel van Jan Akkerman gecombineerd met de eveneens unieke stem van Kaz Lux vormen de basis voor de muziek van Brainbox. Het stevige basgeluid van Andre Reynen en de geweldige drums van Pierre van der Linden maken deze band compleet. Jammer genoeg heeft deze samenstelling slechts één album gemaakt. Maar men heeft met dit album wel een onbetwiste klassieker neergezet.

Het album opent met het geweldige drumwerk van Pierre van der Linden, aangevuld met het fluitspel van gastmuzikant Tom Barlage (later lid van Solution). Na deze intro van circa een halve minuut toont Jan Akkerman, met zijn kenmerkende gitaargeluid aan, waarom hij één van de beste gitaristen van de wereld is. Het karakteristieke, hoge stemgeluid van Kaz Lux en de prachtige fluitsolo van Tom Barlage maken van Dark Rose een meesterwerk dat misschien wel het meest progressieve nummer uit die tijd is. Het wellicht beter bekende en twee jaar later door Focus opgenomen Hocus Pocus is duidelijk beïnvloed door dit nummer.

De volgende twee nummers, de Tim Hardin cover Reason To Believe en het bluesy Baby, What You Want Me To Do, onderbreken de hitreeks op dit album. Ze brengen je terug naar de sfeer van de zestiger jaren en zijn vooral leuk om weer eens te horen. Het nummer Scarborough Fair is weer een echt progressief nummer. Akkerman speelt akoestische gitaar op dit nummer en wederom mag Barlage zijn fluitkunsten laten horen. Het doet vooral denken aan de muziekstijl die Blackmore’s Night momenteel maakt. Dit nummer, dat zijn oorsprong kent in de middel-Engelse periode, is het meest bekend in de uitvoering van Simon & Garfunkel, maar ook bands als Blackmore’s Night, The Enid en Queensryche hebben hiervan prachtige versies gemaakt.

De vroegere B-kant van de lp begint met het korte bluesnummer Sinner’s Prayer. Een mooie aanloop naar het, zeker voor die tijd, lange nummer Sea Of Delight. Dit nummer dat dus bijna een hele lp-kant in beslag neemt, is te vergelijken met andere langere nummers uit die tijd, zoals Eight Miles High (Golden Earring uit 1969), In-A-Gadda-Da-Vida (Iron Butterfly uit 1968) en Get Ready (Rare Earth uit 1970). Het begin en het einde, die tezamen een normaal nummer zouden kunnen vormen, worden gescheiden door een psychedelisch middenstuk, met gitaar-, bas- en drumsolo’s.

Deze versie van Esoteric bevat naast het perfect geremasterde album nog circa 34 minuten aan bonustracks. Naast de debuutsingle Down Man, met als B-kant Woman’s Gone is ook de B-kant Amsterdam – The First Days meegenomen in deze release. Hiermee is al het materiaal dat Jan Akkerman met Brainbox heeft gemaakt voor het eerst op één cd verzameld. Door de toevoeging van de eerste vier singles na het vertrek van Jan Akkerman wordt deze uitvoering een echt monument voor de muziek van Brainbox.

Dus voor degenen die evenals ik een grijs gedraaid vinylalbum hebben liggen van deze legendarische Nederlandse band of voor degene die deze muziek in hun opvoeding hebben gemist, is hier de kans om dit meesterwerk in zijn meest complete uitvoering op cd aan te schaffen.

Mario van Os

Send this to a friend