Brainticket

Celestial Ocean

Info
Uitgekomen in: 2010 (oorspronkelijk uitgekomen in 1974)
Land van herkomst: Duitsland / Zwitserland
Label: Lilith Records
Website: http://www.brainticket-art.com
MySpace: http://www.myspace.com/brainticket1970
Tracklist
Egyptian Kings (3:02)
Jardins (4:55)
Rainbow (7:30)
Era of Technology (2:50)
To Another Universe (2:09)
The Space Between (5:48)
Cosmic Wind (5:23)
Visions (5:30)
Carole Muriel: zang, sitar
Barney Palm: drums
Joël Vandroogenbroeck: toetsen
Alchemic Universe (2000)
Voyage (1982)
Adventure (1980)
Celestial Ocean (1974)
Psychonaut (1972)
Cottonwoodhill (1971)

Brainticket wordt gezien als één van de meest invloedrijke psychedelische groepen afkomstig van het Europese vaste land. Onvoorspelbaar, in het begin van zijn bestaan baanbrekend en letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend, want de bandleden komen uit verschillende landen. Door de jaren heen heeft de groep in diverse samenstellingen obscure platen uitgebracht, met “Alchemic Universe” als meest recente teken van leven. Natuurlijk staat die plaat in de schaduw van de beroemde Brainticket-trilogie. Het debuut “Cottonwoodhill” verscheen in 1971 en bestond uit oorspronkelijke space-rock, die een blauwdruk zou gaan worden voor een heel nieuw genre. Net als opvolger “Psychonaut” (1972) was het album van grote invloed op zowel Engelse als Duitse experimentele rockbands. Jarenlang waren beide platen collectors’ items en werden woekerprijzen betaald voor Brainticket-albums. Nog steeds zijn persingen op het Bellaphon-label ‘holy grails’ voor verzamelaars van space-rock, Krautrock en de Europese psychedelische muziek.

Dat geldt in zekere mate ook voor “Celestial Ocean”, dat eind 1972 in Rome werd opgenomen, twee jaar later uitkwam en zich meer toespitste op Arabische en Oosterse invloeden. Een conceptplaat over een Egyptische farao, mijmerend over het hiernamaals. Natuurlijk refererend naar het “Book Of The Dead Of The Ancient Egyptians” en onder leiding van de van oorsprong Belgische Vandroogenbroeck. Brainticket is dan een trio, dat naast Vandroogenbroeck bestaat uit Carole Muriel en Barney Palm, een van oorsprong Amerikaanse drummer. “Celestial Ocean” is een psychedelische trip van jewelste. De eerste kant van het album begint als een Edgar Varèse-achtige compositie, met veel percussie, die voor opbouwende spanning zorgt. Toch ontpopt Egyptian Kings zich als een veelbelovende opener met mysterieuze teksten en waardoor de luisteraar almaar meer in het verhaal wordt meegenomen. Na tien minuten wordt de sfeer sacraal, vervreemdend en niet melodieus. Stemmen komen uit het niets en Brainticket is opgestegen, met het ritmische Rainbow. Enige vorm is ver te zoeken, er gebeurt van alles, maar tegelijk klinkt het – anno 2010 – zeer gedateerd. Totdat in End of Technology de boel met fluiten en sitars kalmeert en de eerste kant afsluit. De tweede kant gaat in die sfeer verder, is een stuk minder heftig en beter te verteren. Vooral Cosmic Wind en Visions zijn sterke delen, met glashelder sitarspel, fluit en prachtig ‘gedubbeld’ pianospel van Vandroogenbroeck. De plaat eindigt met een synthesizerstukje, dat even knipoogt naar het eerste deel van het album; zeer kosmisch en verruimend materiaal, volstrekt uniek, maar ook grotendeels écht uit de hoogte gegrepen.

Waar zoveel psychedelische albums uit het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig mee kampen, is ook met deze plaat het geval: een typisch kind van zijn tijd. Een hebbedingetje voor verzamelaars, maar niet essentieel voor muziekliefhebbers. Een stijl die Pink Floyd ten tijde van “A Saucerful Of Secrets” en het studioalbum van “Ummagumma” nog redelijk toegankelijk wist te houden, maar Brainticket slaat daarin behoorlijk door. “Celestial Ocean” werd destijds ook mondjesmaat opgepikt, maar nu is de kans daar om de plaat te herontdekken. Dan kan middels de lp-versie op het Russische Lilith-label, waarbij een picture-cd is geleverd om de plaat bijvoorbeeld in de auto te draaien. Dat laatste zou ik overigens niet aanraden: het kan tot spontane ongelukken leiden. Nee, rip de cd naar de iPod, ga op de heide liggen en laat bij zonsondergang alles over je heen komen. Stuk veiliger! Overigens is voor deze uitgave volgens de hoes gebruik gemaakt van de originele mastertapes, maar dat lijkt mij sterk. Op een aantal momenten van de plaat is duidelijk te horen, dat we hier met een ‘needledrop’ te maken hebben: een heruitgave waarvoor een oud vinylexemplaar is gebruikt. Desondanks klinkt het resultaat zeer behoorlijk, maar hopelijk maakt de allernieuwste cd-heruitgave van Esoteric Recordings wél gebruik van de masters. Als die maar niet naar het rijk der ruimtelijken zijn verdwenen.

Send this to a friend