Caamora

3 september 2011, De Boerderij Zoetermeer

Kylon Amos: basgitaar
Christina Booth: zang als Ustane
David Clifford: zang als Leo
Scott Higham: drums, percussie
Clive Nolan: toetsen
Alan Reed als Holly
Agnieszka Swita: zang als Ayesha
Mark Westwood: gitaar
Act 1:
Overture
Scene 1:
The Storm
The Veil
Covenant of Faith
Rescue
Scene 2:
The Lost City
The Bonding
Ambush
Scene 3:
Judgement
History
Scene 4:
Confrontation
Vigil
Scene 5:
Shadows
Act 2:
Scene 1:
Fire Dance
Scene 2:
Cursed
Closer
Disbelief
Murder
The Eleventh Hour
Scene 3:
Resting Place
The Sands of Time
Scene 4:
Embrace the Fire
The Night Before
Scene 5:
The Fire of Life

Ambitie is Clive Nolan niet vreemd. De duizendpoot in progland hoeft natuurlijk geen nadere introductie. Het zal de liefhebber niet zijn ontgaan dat de inmiddels van lange grijzende manen voorziene Engelsman zijn focus heeft verlegd naar musicals. Ik weet nog goed toen hij in 2006 met een nieuw musicalproject aan kwam zetten genaamd Caamora. Net als ik was een groot deel van de progliefhebbers sceptisch. Maar de afgelopen vijf jaar is in elk geval mijn scepsis omgeslagen in bewondering en respect. Zeker nadat bekend werd dat “She” live gebracht ging worden. Cultuurpodium De Boerderij stak de nek uit en haalde Caamora op 3 september 2011 in huis met een spetterende maar niet geheel vlekkeloze live uitvoering van “She”.

Caamora - David Clifford

Dit optreden was duidelijk anders dan een gangbaar progconcert dat doorgaans bestaat uit een voorprogramma en een hoofdact dat na afloop een standaard toegift speelt. De ruim 200 bezoekers kregen vanavond een primeur met een heuse progmusical. En dat was voor velen best even wennen. Niet alleen voor het publiek maar ook voor de geluidstechniek en uiteraard de totaal acht muzikanten en vocalisten op het podium. Het was Clive Nolan die de show opende waarbij hij het optreden van deze avond opdroeg aan de een dag eerder overleden Neil Pepper, vriend en voormalig basgitarist van onder meer Galahad. Deze avond werd de rol van basgitarist onopvallend maar degelijk ingevuld door de voor mij onbekende Kylon Amos. Die onopvallende rol werd ook verwacht van de muzikanten die in dit geval een begeleidende en ondergeschikte rol moesten vervullen. Alles moest immers in het teken staan van de vier vocalisten David Clifford, Alan Reed, Christina Booth en Agnieszka Swita die het verhaal vertolkten. Wanneer je dan een baasje als drummer Scott Higham in de gelederen hebt, is dat natuurlijk best lastig, in dit geval voor de drummer. Maar het moet gezegd, deze drummende entertainer hield zich vanavond prima gedeisd.

Caamora - Christina-David-Alan

De vrouwelijk vocale hoofdrol was weggelegd voor Agnieszka Swita in de rol van Ayesha. Helaas stond ze aan het begin stijf van de zenuwen, hetgeen ze aan alle kanten uitstraalde. Ze had dan ook niet door dat haar microfoon niet open stond en Mark Westwood pijlsnel in moest grijpen. Het was slechts een miniem smetje op de boeiende show. De niet altijd even vast zingende Swita nam na de pauze revanche en zong toen de sterren van de hemel. Daarnaast is deze frêle schoonheid gezegend met een uitstraling die amper in de zaal paste en de ideale frontvrouw is voor deze musical. De mannelijke hoofdrol werd ingevuld door David Clifford. Voor mij was hij de openbaring van deze avond. Een kraakhelder stemgeluid en een presentatie alsof het zijn dagelijks werk is. En dan te bedenken dat deze man nog enige tijd de drumstokken in hand had bij de groep Red Jasper. Met name in zijn solo-optredens en zijn duetten met Swita steeg hij tot grote hoogten.

Caamora - David-Agnieszka

Helaas viel Alan Reed mij deze avond persoonlijk wat tegen. En dat kwam door de bescheiden rol die deze kleine man in “She” heeft. Veel beter komt hij uit de verf wanneer hij op het podium alleen zijn gang mag gaan, een gelegenheid die hij in deze musical niet krijgt. Zijn duetten met Clifford kwamen dan ook minder tot zijn recht. Dat vond ik jammer want hij deed zijn stinkende best. Geheel anders was het met Christina Booth. Ook nu weer blootsvoets gaf zij de rol van Ustane een adembenemende invulling. Ik heb haar niet kunnen betrappen op een valse noot. Maar wellicht wilde ik dat niet horen, want zij behoort tot mijn meest favoriete zangeressen… Het was geenszins te merken dat haar rol een beperkte was.

Caamora - Agnieszka Swita Caamora - Christina Booth

Het is in deze grote producties logisch dat er op de achtergrond een muziekband meedraait. Op de oorspronkelijke uitvoering die is vastgelegd op dvd doen immers twee keer zoveel muzikanten mee. Ruimtegebrek op het podium maar ook kostenoverwegingen lieten meer mensen eenvoudig niet toe. Mijn grootste respect gaat uit naar Clive Nolan die vrijwel alle sceptici de mond heeft gesnoerd. Ga er maar aan staan om in deze cultureel barre tijden met beperkte middelen met een dergelijke show in de progscene het podium op te gaan. Diegenen die na afloop wachtten op een toegift uit het werk van Pendragon of Shadowland kwamen bedrogen uit. Het was Nolan die keurig netjes alle uitvoerenden voorstelde en terecht in het zonnetje zette. Ook ik klapte mijn handen stuk.

Verslag: Hans Ravensbergen
Foto’s: Hans Ravensbergen

Send this to a friend