California Guitar Trio

Whitewater

Info
Uitgekomen in: 2004
Label: InsideOut
Website: http://www.cgtrio.com/
MySpace: -
Tracklist
The Marsh (4:59)
Atlantis (4:13)
Skyline (4:22)
Mee-Woo (3:18)
Prelude Circulation BWV 988 (2:52)
Cantharis (3:10)
Cosmo Calypso (5:33)
Whitewater (3:57)
Led Foot (4:17)
Relative Illusion (3:38)
Red Iguana (3:12)
Ghost Riders On The Storm (3:22)
Bert Lams: akoestische gitaar, effectenpedalen
Hideyo Moriya: akoestische gitaar, effectenpedalen
Paul Richards: akoestische gitaar, effectenpedalen

Met medewerking van:
Tony Levin:  basgitaar
Whitewater (2004)
The First Decade (2003)
CG3+2 (2002)
10 Christmas Songs (2001)
Live At The Key Club (2001)
Monday Night In San Francisco (Direct Collectors' Series, Volume 1) (2000)
Rocks The West (2000)
An Opening Act - Live On Tour With King Crimson (1999)
Pathways (1998)
Invitation (1995)
Yamanashi Blues (1993)

Bert Lams uit Brussel, Hideyo Moriya uit Tokio en Paul Richards uit Salt Lake City vormen zonder enige twijfel één van de meest uitzonderlijke trio’s in de muziekwereld. Met akoestische gitaren als hoofdbestanddeel brengt het drietal, beter bekend als California Guitar Trio, nu reeds ruim dertien jaar buitengewoon intrigerende albums op de markt.In 2002 tekent het triumviraat een platencontract bij het label InsideOut, dat nog datzelfde jaar het veelgeprezen “CG3+2” uitbrengt. Hierop wordt het internationale trio terzijde gestaan door de van King Crimson bekende ritmesectie, bassist Tony Levin en drummer Pat Mastelotto. De kale bassist zien we ook terug op “Whitewater”. Dit keer niet als volwaardig sessiemuzikant, maar voornamelijk als producer en/of klankbord.

“Whitewater” biedt weinig tot geen echte muzikale verrassingen, maar laat veeleer een terugkeer horen naar het oorspronkelijke geluid van het veelbesnaarde trio. Waar de gitaristen op hun wat meer recente albums een zeer geslaagde mengelmoes van klassieke stukken, covers en eigen materiaal ten gehore brengen, legt dit album meer dan ooit de nadruk op de eigen composities van het drietal.

De nieuwe plaat telt twaalf muziekstukken, waarop de drie gitaristen met behulp van achttien stalen snaren ogenschijnlijk eenvoudig klinkende arrangementen vertolken. Volgens de albumhoes maakt het trio hier enkel en alleen gebruik van akoestische Martin Custom Shop gitaren en Roland gitaarpedalen. Samen met enkele sporadische bijdragen van meesterbassist Tony Levin resulteert dit zeer bescheiden instrumentarium in een rustgevend, doch zeer afwisselend samenraapsel van verschillende muziekgenres.

Mede door deze enorme verscheidenheid aan muziekstijlen, waaronder blues, country, jazz, klassiek, rock, surfmuziek en wereldmuziek, slaagt het drietal een denkbeeldige brug te slaan tussen de akoestische, klassieke en progressieve subculturen. De twaalf tamelijk sober gearrangeerde muziekstukken zullen echter door deze ingetogen benadering, met voor het merendeel akoestische klankkleuren, slechts weinigen aanspreken en dat is jammer.

De grote variatie die het trio op “Whitewater” ten toon spreidt, zorgt er namelijk voor dat het materiaal bijzonder levendig en avontuurlijk blijft klinken, zodat de mogelijkheid op eventuele verveling te verwaarlozen is. Bovendien weet het virtuoze drietal als geen ander zijn vakmanschap in dienst te stellen van de twaalf composities op het album, waardoor er voldoende speelruimte is voor begrippen als gevoel, emotie en stemming.

Ook is er plaats voor enige humor, getuige het opmerkelijke Ghost Riders On The Storm. Dit laatste nummer van “Whitewater” is een curieuze samensmelting van de door Stan Jones geschreven (maar vooral door Johnny Cash bekend geworden) countryklassieker Ghost Riders In The Sky en het van The Doors bekende Riders On The Storm.

Het mag geen verrassing zijn dat “Whitewater” geen alledaagse plaat is geworden, maar California Guitar Trio is dan ook geen alledaags trio. Heb je echter een zwak voor akoestische gitaren en houd je van instrumentale muziek, dan is dit album zeker iets voor jou. Heb je een brede muzieksmaak en sta je open voor wat anders, dan kan ik je dit nieuwe album van harte aanbevelen.

Frans Schmidt

Send this to a friend