Camel

Moondances

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: http://www.camelproductions.com/
Website: http://www.camelproductions.com/
Tracklist
Hammersmith Odeon  14/4/1976
White Rider
Lunar Sea
Preparation
Dunkirk
Another Night
Lady Fantasy
The Hippodrome 22/9/1977
First Light
Metrognome
Unevensong
Rhayader
Rhayader Goes To Town
Skylines
Highways Of The Sun
Lunar Sea
Rain Dances
Never Let Go
One Of These Days, I'll Get An Early Night
Bonus tracks (audio)
Autumn (1974)
Riverman (1975)
Andy Latimer: gitaar, zang, fluit
Andy Ward: drums, percusssie
Peter Bardens: toetsen, zang
Doug Ferguson: basgitaar
Richard Sinclair: basgitaar, zang
Mel Collins: sax, fluit
A Nod And A Wink (2002)
Rajaz (1999)
Coming Of Age [live] (1997)
Harbour Of Tears (1996)
Never Let Go [live] (1992)
Dust And Dreams (1991)
Pressure Points [live] (1984)
Stationary Traveller (1984)
The Single Factor (1982)
Nude (1981)
I Can See Your House From Here (1979)
Breathless (1978)
A Live Record (1978)
Rain Dances (1977)
Moonmadness (1976)
Music Inspired By 'The Snow Goose' (1975)
Mirage (1974)
Camel (1973)

Als fan van het eerste uur, was ik aangenaam verrast toen ik vernam, dat er wederom een live dvd van de legendarische symfoband Camel was gereleased. Na afloop van één  door mij bezochte concerten in de buurt, heb ik deze dvd aangeschaft bij de stand van onze vriend Rob Hanemaayer, die immers alles op voorraad heeft. Camel Productions heeft de laatste jaren meerdere dvd’s uitgebracht met live-opnamen uit vroegere tijden, waaronder ook diverse registraties van het concert in Hammersmith Odeon 1976 en in The Hippodrome 1977. Volgens Camel Productions heeft de BBC, die verantwoordelijk is voor deze opnamen, eindelijk de rechten vrijgegeven.

Nostalgie
De titel “Moondances” is een mooie samenvoeging van de twee albums “Moonmadness” en “Rain Dances”, die respectievelijk uitkwamen in 1976 en 1977. Direct valt op bij het 1976 Concert dat de beelden helderder zijn en het geluid transparanter dan op eerder uitgebracht materiaal op dvd van dit concert in Hammersmith. De band speelt in de originele bezetting: Latimer, Ferguson, Ward en Bardens. De mannen zijn in topvorm en weten klassiekers als White Rider, Lunar Sea en Lady Fantasy overtuigend neer te zetten. De langharige Latimer speelt zoals altijd met veel gevoel en lijkt in de zevende hemel te verkeren, of zal het de cannabis geweest zijn…Speciale vermelding verdient de uitvoering van Dunkirk, voor mij altijd nog de sterkste passage van het album “The Snowgoose”. Geweldig, wat een sfeer en nostalgie! Compleet met explosie aan het eind. Puntje van kritiek: bassist Doug Ferguson komt niet tot nauwelijks in beeld en is aan het einde van Lady Fantasy het spoor compleet bijster, zelfs de eindnoot deugt niet… Verder een unieke en sfeervolle registratie van dit concert.

Mel Collins
Het 1977 Concert bevat de complete uitvoering van een concert in The Hippodrome. Bassist Ferguson is vervangen door Richard Sinclair (bas, zang) en Mel Collins (saxofoon, fluit) is toegevoegd. Deze beelden en geluid zijn van veel betere kwaliteit en het lijkt om een compleet nieuwe versie van Camel te gaan. Andy Latimer is naar de kapper geweest en maakt een meer uitgeslapen indruk. Peter Bardens geeft meer show en drummer Andy Ward heeft z’n koektrommels ingeruild voor een echt drumstel. Sinclair neemt de meeste zangpartijen voor z’n rekening en dat doet-ie zoals altijd voortreffelijk! De bas van Sinclair en sax van Collins geven de band een nieuw geluid – bij tijden wat funky en jazzy. Voor mij is Collins nog altijd de beste prog saxofonist op aarde. Hoogtepunten: Uneven Song, Rayader, Rayader Goes To Town en Never Let Go. De Minimoog synthesizer van Bardens in het nummer Skylines is echter rete vals en niet om aan te horen, blijkbaar kon hij zichzelf niet goed terughoren via de stage monitoren…
De bonustracks op deze dvd – alleen audio, maar begeleid door mooie nostalgische foto’s – zijn Autumn en Riverman. Persoonlijk vind ik Autumn een ijzersterke song, gezongen door Ferguson. Zelfs een hedendaagse topband als Blackfield heeft zijn oortjes laten hangen naar een dergelijk nummer… Let wel, we hebben het hier over het jaar 1974!

We zijn de BBC bijzondere dank verschuldigd voor het vrijgeven van de rechten. Als je een Camel-fan bent, jong of wat ouder, mag deze dvd niet ontbreken in je kast en dat zal meneer Hanemaayer ongetwijfeld met mij eens zijn!

Joop Klazinga

Send this to a friend