Caravan

A Night's Tale

Info
Tracklist
All The Way / A Very Smelly Grubby Little Oik (11:29)
Nine Feet Underground (18:36)
Medley: Dabsong Conshirtoe / All Aboard / Where But For Caravan Would I / O Caroline / The Dabsong / Love In Your Eye / Backwards / A Hunting We Shall Go (15:24)
Nightmare (9:45)
I Know Why You're Laughing (7:50)
For Richard (14:38)
Simon Bentall: percussie
Doug Boyle: gitaar
Richard Coughlan: drums
Pye Hastings: gitaar, zang
Jim Leverton: bas
Geoff Richardson: viool
Dave Sinclair: toetsen, zang
Unauthorized Breakfast Item (2003)
A Knight's Tale [live] (2002)
All Over You (1996)
Battle Of Hastings (1995)
Back To Front (1982)
The Album (1980)
Better By Far (1977)
Blind Dog At St. Dunstans (1976)
Cunning Stunts (1975)
Caravan & The New Symphonia [live] (1974)
For Girls That Grow Plumb In The Night (1972)
Waterloo Lily (1972)
In The Land Of Grey And Pink (1971)
If I Could Do It All Over Again, I'dd Do It All Over You (1970)
Caravan (1968)

Reunies. Ze kunnen goed uitpakken, of heel, heel fout. Reunies zorgen er vaak voor dat een groep een pastiche van zichzelf wordt, een parodie op een vervlogen periode; vergane glorie. Of de reunie pakt juist heel goed uit, en de groep in kwestie beleeft een tweede jeugd.

Voorbeelden zijn er te over: zo zou een groep als The Moody Blues een ongetwijfeld legendarische status hebben nu, ware ze niet tot lengte ter dagen doorgegaan. Ook de doorstart van Eloy kon nauwelijks geslaagd worden genoemd. Aan de andere kant van het spectrum staan de geslaagde ‘comebacks’ van Supersister (zij het helaas kortstondig) en de recente herrijzenis van ‘ons eigen’ Kayak. Caravan beweegt zich in het grijze gebied waar bijvoorbeeld ook Procol Harum en Manfred Mann’s Earth Band zich bevinden. De reunie is nog niet goed en wel begonnen, en kan nu als mislukt worden beschouwd. Deze laatste drie groepen rest maar twee keuzes: stoppen, of gedoemd de rest van hun carrière niet meer dan een ‘back-to-the-seventies’-groep worden gekenmerkt.

Het is jammer, want Caravan had zo’n legendarische status. De alsmaar van bezetting wisselende Engelse groep maakte in de jaren zeventig furore met een erg typische muzieksoort, die zich kenmerkte door lang uitgerekte liedjes met veel solo’s. Voor die tijd hoogst origineel, vandaag de dag enorm gedateerd. Dat hoeft op zich niet zo’n nadeel te zijn. Moderne formaties als Belle and Sebastian  en Stereolab zouden feitelijk ook tot deze ‘Canturbury-sound’ gerekend kunnen worden. Maar wat Caravan op deze, in 2002 opgenomen, live-cd (ook op dvd) presteert, is tenenkrommend. Wat op platen als “If I Could Do It All Over Again, I’d Do It All Over You” en “For Girls Who Grow Plumb In The Night” nog als schattig afgedaan kon worden, is anno 2003 gewoonweg slecht te noemen.

Om te beginnen zingt Pye Hastings zo mogelijk nog slechter dan ooit. Vergeleken met deze man zijn Kees Bik (Plackband) en Nick Barrett (Pendragon) topvocalisten. Het is jammer (maar begrijpelijk) dat Richard Sinclair niet bereid was met deze reunie mee te doen. Hastings krijgt het voor elkaar klassiekers als Love In Your Eye en Nightmare helemaal aan gort te zingen. Maar tijdens I Know Why You’re Laughing blijkt er op de achtergrond iemand nog slechter te zingen. Vreselijk, ik wil niet eens weten wie. En wie Geoff Richardson in dienst heeft genomen moet ook worden aangesproken. Deze violist lijkt wel elk nootje te moeten opvullen met zijn op de zenuwen werkende zigeunervioolspel. Alleen aan het einde van de lange medley krijgen we via Backwards en A Hunting We Shall Go heel even onverwachte glorie te zien. Maar waar Nine Feet Undergrounds nodeloos wordt uitgerekt, blijft deze klassieker ons maar kort bezighouden.

Nou, dan spoelen we maar snel door naar For Richard, niet? Met deze klassieker kan toch weinig misgaan. Nou, dat denk je maar, want tevergeefs: het bekende thema van dit nummer komt niet ‘lekker’ genoeg uit de verf en de solo’s van David Sinclair daarna vervelen evenzeer als de vioolcapriolen van genoemde Richardson.

Ik kan er weinig meer van maken. Alle Caravan-platen voor 1975 zijn voor elke progliefhebber verplichte kost. Daar deze pas prachtig zijn geremasterd en van mooie boekjes zijn voorzien, voorzie ik dat de verstandige lezer dezer recensie zijn geld beter weet te besteden.

Markwin Meeuws

Send this to a friend