Cast

Power And Outcome

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Mexico
Label: Progressive Promotion Records
Website: www.castofficial.com
Tracklist
Rules Of The Desert (11:35)
Power And Outcome (7:25)
Details
a. Circle Spins (5:47)
b. Start Again (8:43)
Through Stained Glasses (8:46)
Illusions And Tribulations (9:27)
The Gathering (8:16)
Conquest (3:30)
Full Circle (1:57)
Dialect For The 21st Century (5:16)
Lupita Acuna: zang en achtergrondzang
Antonio Bringas: drums
Claudio Cordero: gitaar
Carlos Humarán: basgitaar en achtergrondzang
Roberto Izzo: viool
Alfonso Vidales: toetsen
Bobby Vidales: zang en achtergrondzang
Power And Outcome (2017)
Cast Vida (2015)
Cast Arsis (2014)
Cast Art (2011)
Originallis (2008)
Com.Union (2007)
Mosaique (2006)
Pyramid Of The Rain (2005)
Nimbus (2004)
Al-Bandaluz (2003)
Infinity (2002)
Castalia (2000)
Laguna De Volcanos (2000)
Legacy (2000)
A Live Experience (1999)
Imaginary Window (1999)
Angels And Demons (1997)
A View Of Cast (1996)
Beyond Reality (1996)
Four Aces (1995)
Endless Sings (1995)
Third Call (1994)
Sounds Of Imagination (1994)
Landing In A Serious Mind (1994)

Krachtig en kruidig. Dat is wel een heel korte omschrijving van de muziek van het Mexicaanse Cast. Vanaf de eerste klanken van het lange instrumentale openingsnummer Rules Of The Desert van de nieuwste cd “Power And Outcome” maakt deze zeer ervaren formatie die kwalificatie echter meer dan waar. Direct wordt de luisteraar in het diepe gegooid met een in een moordend tempo uitgevoerde, stevige compositie vol sfeerwisselingen, en die pas na negen minuten een klein eerste rustpuntje wordt gegund.  Vingervlug gitaarspel, een straffe ritmesessie en een viool die voor nog meer furie zorgt, ondersteunen het alom aanwezige toetsenspel van oprichter Alfonso Vidales.

Want wie het over Cast heeft kan onmogelijk om Vidales heen. Hij bepaalt zo ongeveer alles en als toetsenist is hij ook de spil waarom alles in muzikaal opzicht draait. Zo overweldigend de muziek van Cast is, is ook de productiviteit van de band. Sinds het debuut in 1994 is Vidales met “Power And Outcome” al zo’n beetje aan zijn twintigste productie toe.

Cast propt zijn muziek vol met Mexicaanse pepers, opzwepende ritmes, soms uit zijn voegen barstend van de bombast, de randen van de jazzrock opzoekend, maar houdt altijd de melodie in het oog. Dat levert een bijna adembenemend spektakel op, die de toehoorder noopt alle zeilen bij te zetten om alles goed te kunnen volgen.

In het titelnummer maakt zanger broer Bobby Vidales, de broer van,  voor het eerst zijn opwachting. De zang is niet het sterkste onderdeel van het geluid van de Mexicanen. De stem van deze Vidales is niet geweldig en zijn Engelse uitspraak nog minder. Als Bobby zingt neemt de intensiteit van de muziek  af, zodat de luisteraar enigszins op adem kan komen. Zo valt zijn inbreng toch nog als positief te bestempelen.

Verder is overigens niet zo dat het gehele muzikale landschap dat “Power And Outcome” doorkruist in sneltreinvaart wordt afgelegd. Vidales is de beroerdste niet om al en toe een luchtig pianostukje te spelen. Het eerste deel van Details is bijna pastoraal te noemen, met een hoofdrol voor piano en viool. Het korte intermezzo Conquest is ook een orkestraal rustpuntje. In het nog kortere Full Circle is er een hoofdrol voor zanger Vidales. Roberto Izzo voegt met zijn vioolspel een klassieke touch aan de muziek toe, wat heel aardige duetten met Vidales en Claudio Cordales, de gitarist van dienst, oplevert. Cordales vestigt de aandacht op zich door vlijmscherpe en soms in zeer hoog tempo uitgevoerde solo’s ten beste te geven.

Maar de basis van de Latijns Amerikaanse, inderdaad krachtige en kruidige muziek van Cast is toch het in een hoog tempo uitvoeren van knap in elkaar gestoken composities, met name als de zanger zijn mond houdt. Cordales biedt zijn kompanen ruim gelegenheid ook voor het voetlicht te treden. Zeker ook door de belangrijke rol die voor Izzo met zijn viool is weggelegd doet “Power And Outcome” in de verte denken aan Kansas.

Niet een plaatje om bij een romantisch etentje bij kaarslicht op te zetten, maar zeker de moeite waard, want Vidals en de zijnen hebben veel in hun mars en blijven dik 70 minuten lang boeien.

Fred Nieuwesteeg

Send this to a friend