Cellar Darling

The Spell

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst:  Zwitserland
Label: Nuclear Blast
Website:  https://www.cellardarling.com/
Tracklist
Pain (4:27)
Death (7:14)
Love (5:11)
The Spell (4:41)
Burn (5:08)
Hang (4:33)
Sleep (3:48)
Insomnia (6:52)
Freeze (3:37)
Fall  (0:59)
Drown (7:11)
Love, Pt. II (5:01)
Death, Pt. II (4:35)
Ivo Henzi: gitaar en basgitaar
Anne Murphy: zang, dwarsfluit, hurdy gurdy, toetsen, diversen
Merlin Sutter: drums
The Spell (2019)
This Is The Sound (2017)

De band met een wat lugubere naam Cellar Darling is ontstaan in 2016 en herbergt drie voormalige leden van de folkloristische death-metal band Eluveitie. Hoewel deze band nooit besproken is op Progwereld zijn er flink wat overlappingen met onze favoriete muziekstroming: symfonische progrock.

Deze nieuwe Zwitserse band bestaat voornamelijk door zangeres en multi-instrumentalist Anne Murphy, die we ook kennen van Nucleus Torn. Zij verzorgde naast de vocalen ook de hurdy gurdy op het album “Street Light Fails”, een project van een andere Zwitser, Fredy Schnyder. Die hurdy gurdy speelt ook op deze cd een grote rol. Cellar Darling bestaat verder uit drummer Merlin Sutter en gitarist Ivo Henzi, die eveneens de basgitaar voor zijn rekening neemt.

Het is niet het eerste album wat dit gezelschap heeft geproduceerd, het debuutalbum “This Is The Sound” kwam net als dit album uit onder het metal label Nuclear Blast. “The Spell” is een conceptalbum waarvan de teksten al waren geschreven toen de muziek eigenlijk nog niet eens was gecomponeerd. Het verhaal gaat over ‘death and maiden’ en globaal gaat het verhaal over een meisje dat wordt aangetrokken tot de dood.

Het ligt voor de hand deze band te vergelijken met hun voormalige broodheer Eluveitie. En die vergelijkingen zijn op muzikaal gebied ook zeker te maken. Alleen is dat makkelijk gesteld, want deze band is veelzijdiger dan Eluveitie en daarbij heeft Cellar Darling een progressievere aanpak. De overlappingen met Eluveitie liggen vooral in het folk aspect, zo gebruikt ook Cellar Darling de hurdy gurdy veelvuldig binnen hun muziek. Dit karakteristieke en robuuste instrument zorgt voor een bijzondere toevoeging binnen de composities en dit instrument wordt uiteraard verzorgd door multi-instrumentalist Murphy, zoals ze bijvoorbeeld ook de dwarsfluit voor haar rekening neemt. Een hurdy gurdy (of ook wel draailier genoemd) is een soort van mechanische viool die door de muzikant met de hand wordt aangedreven, zonder het gebruik van een strijkstok.

We gooien er gelijk de vergelijkingen met andere bands maar in: ben je liefhebber van The Gathering, Anneke van Giersbergen en Stream Of Passion, dan zou ik de reguliere muziekkanalen zeker eens checken om te luisteren. Er bestaat dan een grote kans dat dit album in de smaak gaat vallen. Maar er zijn ook vergelijkingen te maken met excentriekere projecten als Nucleus Torn en natuurlijk Eluveitie.

Bijzonder intrigerend aan deze cd is zangeres Anne Murphy. Zij kent binnen haar klankpallet akelig veel overeenkomsten met Anneke van Giersbergen. Als je niet beter weet denk je te luisteren naar een nieuw project van de roodharige krullebol uit Brabant, die onlangs nog met een BUMA Rocks Export award is onderscheiden. Maar op andere momenten kan Murphy volledig vreemd van onze landgenote klinken en ontdek je het bijzondere karakter van haar stembereik. Vooropgesteld, Murphy is de meerwaarde voor dit album en de muziek van Cellar Darling in het algemeen. Want de muziek van Cellar Darling is bijzonder, maar in de combinatie met de zang maakt deze cd een luisterervaring bij uitstek.

De track Death is een creatieve uitspatting van verschillende stijlen, terwijl er toch een mooie cohesie wordt gecreëerd. Muziek a la Stream of Passion wordt vermengd met doom elementen en frivole dwarsfluit. Tel daarbij op de zang van Anne Murphy die veel overlappingen kent met die van Anneke van Giersbergen en je hebt een heerlijke smeltkroes. Een schitterend visitekaartje voor deze band. Luister dan ook eens naar Love, Pt. II; dat levert gegarandeerd kippenvel op!

Een stukje minimalistische, stilistische en folkmuziek heeft Anne Murphy in haar rugzak meegenomen van Nucleus Torn. En dan heb ik het specifiek over de track Sleep. Pianoklanken met de zang van Murphy in haar laagste regionen heersen hier. De track heeft een surrealistisch en filmisch karakter, zoals de muziek van Fredy Schnyder van Nucleus Torn ook vaak klinkt. Vooral de akoestische gitaar maakt de vergelijking op het einde van de song meer dan compleet. En wat blijkt? Schnyder wordt ook genoemd in de credits van Sleep en heeft dus ook op dit album geparticipeerd. Ook in interviews verklaart Murphy dat ze door Schnyder is geinspireerd en dat er veel van zijn invloeden te horen zijn in de muziek van Cellar Darling.

Het spijkerharde Insomnia schud je vervolgens helemaal wakker: hier is een vergelijking met een band als Stream Of Passion weer op zijn plaats. En dan zeker in de stijl van “Embrace The Storm”, het debuutalbum van de door Arjan Lucassen opgestarte band. Het harde karakter van het album vind je ook in Drown, die wel rustig opstart. Maar na een paar minuutjes krijgen we stevige riffs voor onze kiezen, dat opnieuw doen denken aan SOP en door de bijzonder technische zang van Murphy, die weer doet denken aan de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio. Opmerkelijk des te meer omdat Anne Murphy geen echte scholing heeft gehad in zangtechniek, in tegenstelling tot Bovio. Deze combinatie maakt deze track één van de klapstukken van het album.

Dit album is een waar groeidiamant. Vanaf de eerste draaibeurt weet je dat je iets bijzonders in handen hebt, maar dat komt in de circulaties erna meer tot uitdrukking. Ik sta niet te kijken als dit aan het einde van dit jaar in mijn top vijf over 2019 belandt. Een absolute aanrader voor fans van Anneke van Giersbergen, daardoor ook The Gathering, Stream Of Passion en Eluveitie. Wanneer je het digipack koopt via de link onderaan deze pagina krijg je er een prachtig audiobook bij, waarin het verhaal verder wordt uiteenzet.

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Send this to a friend