Chain Reaktor

Homesick

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Nederland
Label: Freia Music
Website: https://chainreaktor.bandcamp.com
Tracklist
The Day That Never Came (10:34)
Lonely City (6:34)
Enjoy Your Life (4:47)
The Lying King (8:02)
Homesick (8:24)
Stop Yelling (9:11)
A Thousand Diamonds (6:29)
Arjan Laan: drums, percussie
Bart Laan: zang, gitaar, fluit
Erik Laan: zang, toetsen
Mark op ten Berg: basgitaar
Met medewerking van:
Suzan van den Engel: achtergrondzang
Martin Streckfuss: saxofoon
Sophie Zaaijer: viool
Homesick (2021)

De familie Laan is zo langzamerhand niet meer weg te denken in de Nederlandse progscene. Mooi om te zien hoe ze bulken van creativiteit en samen het beste in elkaar naar boven halen. Erik Laan is vooral bekend van Silhouette, zijn zonen Arjen en Bart zitten ook in de band Skylake die in 2019 het album “In Orbit” uitbrachten. Op dit album laten de heren horen een belofte voor de toekomst te zijn. Chain Reaktor wordt verder gecompleteerd met bassist Mark op ten Berg.

Met de zeven tracks op dit album, goed voor 54 minuten muziek, bezorgt het gezelschap ons  gevarieerde neo-prog met een moderne touch en veel smaakmakers. Zo geeft gitarist Bart Laan, die ook nog de dwarsfluit bespeelt, een uitstekend visitekaartje af. Zijn gitaarsolo’s hebben een bepaalde felheid die erg goed bij de muziek past. Zijn lange solo in titelnummer Homesick vind ik ronduit briljant. Het contrast met het vioolwerk van Sophie Zaaijer is prachtig en maakt het tot een van de beste nummers van het album. Zijn broer Arjen is een drummer die zijn ruimte perfect in weet te nemen. Zijn wat swingende stijl zorgt voor variatie en intensiteit.

Erik Laan behoort tot een van de beste toetsenisten uit de Nederlandse prog en ook hier stelt hij niet teleur. Of hij nu de boel sfeervol inkleurt of de voorgrond pakt met een solo, het is allemaal bijzonder goed gedaan. De muziek doet denken aan Silhouette, maar ook de namen van Subsignal en Frost* komen bij me op. Vocaal gezien haalt de band een krappe voldoende. De stemmen van Bart en Erik lijken behoorlijk op elkaar. Ze hebben best een mooie klankkleur in hun stem, die vooral in het laag goed uit de verf komt. Maar het klinkt wel erg veilig en als ze in het hoog moeten aanzetten schieten ze beiden wat te kort.
Het nummer The Day That Never Came vind ik net iets boven de rest uitsteken. Het heeft een mooie opbouw en alle muzikanten krijgen volop de kans hun kunnen te etaleren. Ook Stop Yelling, dat mij aan Frost* doet denken, behoort tot de beste songs op dit album. Zo bewijst de coöperatie Laan en associates wederom een waardevolle toevoeging te zijn in ons geliefde genre.

Send this to a friend