Chandelier

Pure

Info
Uitgekomen in: 1990
Land van herkomst: Duitsland
Label: GAD Records

Website: https://www.chandelier.blog/
Tracklist
CD 1 “Pure”:
Stellar Attraction (7:03)
After The Day (4:30)
Stay (4:55)
Jericha​(7:13)
Pure (1:59)
Winterpause (4:04)
Cat's Worst Grave (6:39)
Dictator (3:42)
The Ultimate Song (3:53)
Call For Life (5:27)

CD 2 “Fragments”:
Stone Age (6:12)
The Ultimate Song (3:39)
Stay (4:23)
Three Falcons (6:09)
The Power Of Bluff (4:23)
Dedication (2:59)
Lies In Paradise (7:09)
Glimpse Of Home (15:46)
Paralyzed (5:53)
Itai (4:45)
Tobias Budnowski: toetsen, zang, akoestische gitaar
Martin Eden: zang, akoestische gitaar
Udo Lang: gitaar, basgitaar
Stefan Listier: toetsen, zang
Heribert Rubarth: drums, percussie
Christoph Tiber: basgitaar, gitaar
Met medewerking van:
Christine Frenz: fluit op Pure
Timecode (1997)
Facing Gravity (1992)
Pure (1990)
Fragments (cassette) (1988)

Vind het nog altijd jammer dat ik pas in 1998 de prog ontdekte en niet eerder. Het begin van de 90’s was een bijzondere periode waarin vooral de neoprog zijn hoogtijdagen had. Geïnspireerd door Genesis en Marillion stonden er bands op als IQ, Jadis, Egdon Heath, Casino, Twelfth Night, Collage, Quidam, No-Name, For Absent Friends, Arena, Pallas, Final Conflict, Clepsydra en Pendragon die kleur gaven aan het genre. Met name in ons land deden al deze bands het uitstekend. Een andere naam die in dit rijtje thuishoort is het Duitse Chandelier.

Met de geremasterde heruitgaven van de drie Chandelier albums wordt deze band weer even in het zonnetje gezet én kunnen wij de omissie recht zetten dat we hier nog niet eerder aandacht aan gaven.

Deze heruitgave is mooi verzorgd. Alle drie albums hebben een tweede disc gekregen en bevatten keurig verzorgde inlays met, naast de songteksten, een toelichting van de band.

Chandelier ontstond in 1986 toen zanger Martin Eden door een vriendengroep werd gevraagd hun bandje Exodus te versterken. Martin Eden bracht niet alleen een uniek stemgeluid in, maar bleek ook goed te kunnen schrijven. Zo ontstond er eigen werk. In 1988 bracht de band de cassette “Fragments” uit. In het circuit deed deze tape het prima en dat leidde tot een deal met het label Sisphus Records. Het mooie van deze 2019 heruitgave is dat het album “Fragments” op de tweede disc is opgenomen en voor het eerst dus op cd beschikbaar is gekomen.

Wanneer je naar die tweede schijf luistert kan het niet anders dan dat je mondhoeken langzaam omhooggaan. Een tijdperk komt tot leven. Veel dragende toetsen en zwevende solo’s, stuwende baspartijen en pakkende refreinen. Paralyzed was in diezelfde tijd gemaakt, maar paste niet op de cassette en viel dus buiten te boot. Op deze heruitgave is hij alsnog opgenomen. Martin Eden klinkt hier opvallend veel als Peter Nicholls (IQ). Het is verder een prima song. Verder behoort het uptempo Glimpse Of Homemet zijn dik vijftien minuten tot het hoogtepunt. Vooral het gitaarwerk is hier erg sterk. Over het algemeen straalt het jeugdige enthousiasme ervan af.

In 1990 werd de eerste cd met de titel “Pure” uitgebracht. Hierop staan een paar songs van “Fragments” aangevuld met een flink aantal nieuwe nummers. Het werd een voltreffer. De band klinkt er ten opzichte van de cassette een stuk meer volwassen. Er zit wat meer rust in de composities wat het geheel ten goede komt. Overigens klinkt deze remaster in zijn geheel erg goed.

Het is niet vreemd dat Chandelier direct het predicaat “Duitse Marillion” kreeg. Martin Eden klinkt opvallend hetzelfde als Fish. Nu kun je mij niet wijsmaken dat dit toeval is. Natuurlijk lijkt zijn stemgeluid op die van Fish, maar hij heeft zichzelf ook allemaal typische Fish maniertjes aangeleerd. Het is hem vergeven. Stellar Attraction schiet lekker uit de startblokken en heeft een leuk toetsenthema. Ook After The Day is uptempo en blijft in je hoofd hangen.

Stay stond ook al op de cassette “Fragments” maar komt in deze versie beter tot zijn recht. Het had zo een hit kunnen worden in die tijd. Dat zit hem voornamelijk in het simpele maar aanstekelijke refrein. De gitaarsolo tegen het einde is de kers op de taart. Cat’s Worst Grave is de powerballade van het album. Het bevat mooi snorrend basspel en de gitaarsolo van Udo Lang is uitstekend.

Ik ben erg blij met deze goed gevulde en goed verzorgde heruitgave. Mocht je het album al in huis hebben, dan is dit een verrijking. Dat zit hem vooral in de tweede schijf. Ben je een fan van het genre en heb je nog niets van Chandelier in de kast staan, dan kun je die fout nu mooi rechtzetten.

Maarten Goossensen
Bestel bij Bol

Send this to a friend