Charcoal City

Greyscale

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: België
Label: Eigen Beheer/Deezee Records
Luisteren kan je hier: www.charcoalcity.com/
Website artiest: www.charcoalcity.com/
Tracklist
Darkness Rules (4:40)
Feed Me (3:32)
Gasoline (4:03)
Democracy (4:09)
Leave (3:29)
Greyscale (2:26)
You Can’t Take My Soul ( 4:08)
There is No God (3:53)
Catkiller (3:30)
Face The Truth (3:22)
Killing Is A Virtue (3:33)
Selfcontrol (2:58)
Peter de Zutter: alle instrumenten en zang
Greyscale (2016)

In essentie is Charcoal City een eenmansband uit België. Peter de Zutter is het creatieve brein binnen de band en hij heeft alle instrumenten inclusief de zang voor zijn rekening genomen. In feite is dit dus een solowerk, maar als liveband krijgt Peter de Zutter hulp van bassist Timo De Vreese en drummer Anthony Hooft. De drie zijn al jarenlang goede muziekvrienden, met een gedeelde passie voor ‘Industrial Wave Metal’.

Een rondje op het internet levert verschillende kleuren recensies en een flinke verzameling aan stromingen en hokjespolitiek op, die soms de lading dekken, maar soms ook volledig niet. Een kleine opsomming van wat ik ben tegengekomen: volgens collega recensenten maakt de Zutter een mix van rock, metal, new wave, gothic en industrial, waarin duidelijk invloeden te herkennen zijn van bands als Nine Inch Nails, Marilyn Manson, Fear Factory, The Cult, Killing Joke en Depeche Mode. Maar ook Gary Numan, Oomph, Rammstein en Channel Zero worden veelvuldig genoemd. En dan zijn we er nog niet, want ook Sisters Of Mercy, U2 en Simple Minds worden opgenoemd. Begrijpt u het nog? Waarschijnlijk worden die vergelijkingen opgesomd omdat er misschien krampachtig wordt vastgehouden aan het plaatsen van deze band in een genre, of in elk geval waar het muziek journaille het graag ziet staan.

Na die opsomming in de voorgaande alinea kan ik mij zo nu en dan vinden in de genoemde vergelijkingen, maar gaan we wat mij betreft volledig voorbij aan de uniciteit van de band. Want Charcoalcity heeft op de eerste plaats een volledig eigen stijl die je eigenlijk eenvoudig kan omschrijven als rauw, hard, gruizig, grauw, donker,  grimmig en soms gewoon… in your face! En dat laatste dan op een positieve manier.

De term Industrial metal is diep geworteld in de basis van de band, maar daarbij hoeven de bovengenoemde overeenkomsten met andere bands niet genoemd te worden, want het slaat de plank ook vaak mis. De songs op “Greyscale” zijn vaak kort en bondig gecomponeerd met relatief eenvoudige akkoorden en begrijpelijke songlijnen, maar de groove in de muziek grijpt je gelijk bij de kladden. De ritmes, melodieën en riffs lijken haast fabrieksmatig geassembleerd en variëren niet bijzonder in tempowisselingen, maar geen enkele song op deze cd lijkt op de andere. Daarnaast voegt Peter de Zutter veel elektronische effecten aan de muziek toe die zonder overdosering worden toegepast. Denk aan geluidsfragmenten van toespraken van wereldleiders, bliepjes, fabrieksgeluiden en ga maar door. Met één luisterbeurt ben je er niet, maar na een aantal wentelingen in de cd speler gaat deze schijf wel stevig in je bloedvaten zitten.

Tekstueel wordt je niet echt vrolijk van de boodschap van onze Vlaamse vriend, want het is allemaal behoorlijk neerslachtig en voor sommigen onder ons wellicht een tikje agressief. De teksten zijn vaak erg atheïstisch, bozig, sceptisch en afkerig ten opzichte van de maatschappij en de wereldpolitiek. Bijvoorbeeld de song Leave is een aanklacht tegen religieus extremisme. Het toeval bestaat dat de clip een week voor de aanslag bij Charlie Hebdo in Parijs klaar en gepubliceerd was, waardoor het veel bekendheid kreeg in België. Hoe dan ook weet Peter de Zutter naast de drukkende en donkere muziek ook tekstueel continu een unheimisch onderhuids gevoel te creëren waardoor je telkens een dreigende sfeer in de muziek ervaart. Bijzonder knap gedaan overigens.

In principe is dit schijfje niet op het lijf van de universele progrocker geschreven, maar ik nodig iedereen uit om dit eens te proberen. Het greep mij bij de kladden, wellicht geldt dat ook voor jou.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend