Griffiths, Charlie

Tiktaalika

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Inside Out Music
Website: https://www.charliegriffiths.com/
Tracklist
Prehistoric Prelude (2:14)
Arctic Cemetery (6:06)
Luminous Beings (5:57)
In Alluvium (8:13)
Dead In The Water (8:45)
Digging Deeper (4:31)
Tiktaalika (8:34)
Crawl Walk Run (5:06)
Under Polaris (3:06)
Charlie Griffiths: gitaar, bas, toetsen, zang
Met medewerking van:
Danïel De Jongh: zang (3,8)
Neil Purdy: zang (5)
Vladimir Lalić: zang (4,5)
Tommy Rogers: zang (2,9)
Jordan Rudess: toetsen
Darby Todd: drums
Rob Townsend: saxofoon
Tiktaalika (2022)

‘Een conceptalbum waar 375 miljoen jaar op is gebroed en het gat zou moeten dichten tussen King Diamond en King Crimson’. Dat is hoe het eerste soloalbum van Haken gitarist Charlie Griffiths wordt aangekondigd. Dat klinkt natuurlijk razend interessant, maar hoeveel blijft daar nog van over na een luisterbeurt?
Met “Tiktaalika” debuteert de Britse gitarist Charlie Griffiths als soloartiest. Hierbij laat hij zich thematisch inspireren door de evolutietheorie, wat de opmerkelijke 375 miljoen jaar verklaart. Muzikaal daarentegen liet hij zich vooral inspireren door zijn voorbeelden uit de alternatieve rock en de thrash-, tech- en speedmetal van de jaren ‘80 en ’90 van de vorige eeuw. Het zijn met name deze invloeden die het album een kenmerkend geluid geven, waardoor de plaat bijna zou kunnen worden beschreven als progressieve en vaak melodische thrashmetal.

We kennen Charlie met name van zijn 8-snarige gitaarspel. Voor “Tiktaalika” greep Griffiths echter terug naar de 6-snarige gitaar, wat hem naar eigen zeggen op een ander creatief spoor wist te zetten. De Brit karnt riff na riff uit alsof het niks is. En daar blijft het niet bij, want voor dit project ontpopt Griffiths zich als een ware multi-instrumentalist: basgitaar, gitaar of toetsen? Charlie Griffiths draait er zijn hand niet voor om. Zelfs de zang neemt hij hier en daar voor zijn rekening.
Dit betekent niet dat Griffiths het hele album zelf hoeft te dragen. Voor dit album is namelijk ook weer een blik gastmuzikanten opengetrokken waar menig progliefhebber zijn vingers bij af zal likken. Zo wordt Dream Theater toetsentovenaar Jordan Rudes ingevlogen voor wat toetsenpartijen, worden de drums verzorgd door Darby Todd (Martin Barre, Frost en Devin Townsend) en komt Rob Townsend (Steve Hackett) ook nog even om de hoek kijken met zijn saxofoon.

Of het gat tussen King Crimson en King Diamond ook daadwerkelijk gedicht wordt, dat laten we maar even achterwege. Wel staat buiten kijf dat Charlie Griffiths een alleraardigst album uit heeft weten te brengen met een bijzonder thema en lekkere thrashy riffs, waardoor dit zeker een bijzonder solodebuut is. Zelfs als je zoals ondergetekende niet zo zeer van thrashmetal houdt, weet “Tiktaalika” aardig te onderhouden. Prima plaat!

Send this to a friend