Christiaan Bruins Inventions

Curiosity

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst:  Nederland
Label: Freia Music
Website:  www.inventions-music.com
Tracklist
Pocket Universe (3:09)
The Penrose Steps (3:57)
Curiosity (4:04)
Deep Thought (4:40)
Real Numbers (4:07)
Kites and Darts (3:37)
Through the Needle’s Eye (2:52)
The Grand Design (5:20)
The Same River Twice (5:51)
We Are Endless (4:36)
Bonus tracks:
Real Number (alternative version) (4:13)
Through the Needle’s Eye (alternative version) (5:46)
O Stone, Be Not So (4:05)
Christiaan Bruin: alle instrumenten en zang
Met medewerking van:
Anne Bakker: zang
Madeleine Brozek: viool
Maartje Dekker: zang
Ruben van Kruisum: cello
Adrian Jones: gitaar
Curiosity (2018)
Meta (2017)
The Black Codex (2015)

Een bijzonder talent, en dat is ie! Ik heb het hier over Christiaan Bruin. Ooit begonnen als roady bij Knight Area en nu bekend van zijn soloalbums onder de naam Chris, Sky Architect, Nine Stones Close, Mayra Orchestra en Adeia. Wat deze jonge multi-instrumentalist zo bijzonder maakt is zijn onuitputtelijke stroom aan creativiteit. Hij doet me in die zin aan Steven Wilson denken, die ook helemaal leeft voor de muziek.

In zijn nieuwe telg onder de noemer “Inventions” is nu een nieuwe loot ontsproten met de titel “Curiosity”. Op dit album laat hij zich inspireren door wiskunde en filosofie. Nu vind ik wiskunde gortdroog en nodeloos saai (wat vast komt omdat ik een ramp in wiskunde was op school), maar die titels passen zeker niet bij dit zilverwerkje.

Ik vond het “Meta” album bijzonder interessant omdat het geluid mooi dromerig en toch fris was en het heel wat pop-elementen in zich had. Ook deze nieuwe schijf flirt openlijk met de popmuziek en indie en dat smaakt naar meer. Opener Pocket Universe is een heerlijk liedje dat op het eerste gehoor wat simpel aandoet, maar onder de koptelefoon zal je echt ontdekken hoe knap het is opgebouwd. Op veel plaatsen in het album is zijn zangstem vervormd. Dat past vaak prima, maar ik vind het na verloop van tijd ook wat overdadig. Zijn stem doet wel wat denken aan die van John Mitchell (onder andere Frost, Lonely Robot, Kino). Zeker geen geluid om je voor te schamen. Luister maar eens naar het titelnummer.

Het prachtige The Penrose Steps is zonder twijfel een van de hoogtepunten van dit album. Stuwend, krachtig en het nestelt zich langzaam onder je huid. Echt een nummer dat je zo hard mogelijk moet beluisteren. Deep Thought is een mooi rustig geheel met bloedmooi vioolspel van Madeleine Brozek. Kites And Darts heeft een lekker indie sausje. Een prima uptempo song die sterk aan muziek van Mew en Blueneck doet denken. The Grand Design kent een fenomenale opbouw die je steeds een stukje meer meesleurt in het geheel, tot het je als een warm bad helemaal overspoelt. Afsluiter We Are Endless doet je vermoeden dat je in een Coldplay album terecht bent gekomen. Fris, pakkend, gelaagd en stuwend met een sterke melodie. Prachtig!

Ik moet je bekennen dat ik wel even in moest komen bij dit album. Ik ben blij dat ik het eerst flink wat luisterbeurten heb gegeven voor ik mijn recensie schreef. Maar nu zit het album stevig verankerd in mijn cd-speler en daar zal hij nog wel even blijven zitten. Wat een creativiteit! Heel erg benieuwd waar hij ons de komende tijd nog verder op zal trakteren. Christiaan Bruin is een uitzonderlijk talent. En dat is ie!

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend