Circle Of Illusion

Jeremias

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Oostenrijk
Label: Generation Prog Records
Website: http://www.circleofillusion.com/
Luistermogelijkheid: http://www.youtube.com/circleofillusion
Tracklist
Overture (3:55)
The Beginning (7:05)
The Run (9:46)
The Memory Returns (6:05)
The Party (2:16)
Closing Doors (6:06)
New Age (8:08)
Continuum (9:51)
Sarah's Dream (3:58)
13th Floor (6:25)
Nightmare (16:18)
I. – The Revelation
II. The Absolution
III. The Awakening
Taris Brown: zang (Jeremy)
Carole Cole: zang (Jelena)
Stephan Först: basgitaar
Ulrike Müllner: elektrische viool
Gerald Peter: toetsen, orkestratie
Elga Shafran: zang (Sarah)
Aaron Their: drums
Rupert Träxler: gitaar
Jeremias - Foreshadow of Forgotten Realms (2013)

Enige tijd geleden stelden we op deze website de band Circle Of Illusion voor in onze rubriek “Onbekend Talent”. De band, opgericht door Gerard Peter – die alle composities en arrangementen voor zijn rekening neemt – en Taris Brown – die het verhaal verder heeft uitgewerkt en de meeste teksten heeft geschreven – zet met dit album een eigen interpretatie neer van een progressieve rockopera.

Dat Peter en Brown hun eigen stijl wilden neerzetten met dit surrealistische fantasie-epos is duidelijk. Direct vanaf het instrumentale Overture valt de vermenging van meerdere muziekstromingen, sterk wisselende composities en stijlveranderingen op. Het griezelige en mysterieuze begin zou het goed doen in bijvoorbeeld Disney’s Phantom Manor, de meeslepende elektrische viool zweept het sfeertje verder op, waarna speelse toetsaanslagen, de steeds zwaarder wordende basstructuren en krachtige gitaarpartijen voor een bombastische opening zorgen. De overgang naar The Beginning is weer abrupt. Brown begint zich in de rol van Jeremy te verplaatsen. Het sfeertje dat hier wordt neergezet heeft veel weg van de medio zeventiger jaren new wave / pop (disco) muziek. Zeker als de ‘gruppettes’ Elga Shafran en Carole Cole zich aansluiten in de zang moet ik denken aan onze eigen Nederlandse band Gruppo Sportivo uit die tijd.

In het daaropvolgende nummer The Run wordt deze overeenkomst met de new wave stroming eind zeventiger/begin tachtiger jaren nog sterker. De Engelse varianten Talk Talk en Tears For Fears kunnen hier ook als invloed genoemd worden. Circle Of Illusion maakt gebruik van verschillende muziekstijlen, waaronder jazz, funk en blues, maar ook klassieke arrangementen en brengt die samen tot een poppy en classy muzikale potpourri.

Het verhaal van Jeremias wordt in 80 minuten aan ons voorgedragen op dit album en beschreven in het 36 pagina tellende boekje. Het cd boekje is prachtig vormgegeven en rijkelijk voorzien van illustraties. Alle teksten zijn opgenomen, maar ook wordt het verhaal verder uitgewerkt in dit boekwerk. Jammer genoeg is het verhaal zo groot – of het cd formaat zo klein – dat de teksten erg klein zijn geworden, waardoor het lezen en luisteren in een ontspannen sfeer met gedimd licht niet echt werkt.

Circle Of Illusion heeft met dit album een opvallend debuutalbum neergezet. Een rockopera of liever gezegd een musical, waarin zeer uiteenlopende muziekstijlen – van klassiek, via jazz en funk naar soul, van ambient / easy listening tot popmuziek en van disco tot heavy metal – worden samengebracht tot een muzikaal geheel. Gerard Peter is er in zeven jaar in geslaagd zijn visie op het fenomeen rockopera vast te leggen op cd.

Mario van Os

Send this to a friend