Circus Maximus

Havoc In Oslo

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  Noorwegen
Label: Frontiers
Website:  www.circusmaximussite.com
Luisteren kan je hier: https://soundcloud.com/circus-maximus-official
Tracklist
CD 1:
Forging (0:54)
Namaste (4:00)
The One (4:14)
The Weight (6:43)
Highest Bitter (5:40)
Architect Of Fortune (10:21)
Arrival Of Love (4:22)
Loved Ones (7:11)
CD 2:
Sin (6:33)
Havoc (3:35)
Pages (5:22)
Abyss (5:36)
I Am (4:35)
Chivalry (8:08)
Game Of Life (8:09)
DVD:
Hetzelfde als beide cd’s
Michael Eriksen: zang
Lasse Finbråten: toetsen, achtergrondzang
Mats Haugen: gitaar, achtergrondzang
Truls Haugen: drums, achtergrondzang
Glen Møllen: basgitaar, achtergrondzang
Havoc In Oslo (2017)
Havoc (2016)
Nine (2012)
Isolate (2007)
The 1st Chapter (2005)

Het vorig jaar verschenen “Havoc” is pas het vierde album van deze Noren in bijna elf jaar tijd. Erg productief kun je deze Scandinaviërs daarom niet noemen. Wat wel buiten kijf staat is de buitengewoon hoge standaard van de vier albums. Om dit te illustreren wordt er nu slechts een jaar later een live document uitgebracht. Een document met wederom een geweldige kwaliteit.

“Havoc In Oslo” bevat twee cd’s en een dvd (of blu-ray) met een integrale weergave van een concert dat de band op 6 februari 2016 gaf in de Rockefeller Club in Oslo. Het is de release party van het album “Havoc” dat op dat moment nog moest verschijnen. Een vuurdoop voor de nieuwe nummers dus. De band speelt hier een thuiswedstrijd, iets wat vooral tot uitdrukking komt in de aankondigingen die in het Noors worden gedaan en het zeer enthousiaste publiek. Dat publiek zou overigens in elke willekeurige andere stad ook erg enthousiast zijn geweest, want de band zet hier een puntgave show neer.

Het laatste studioalbum “Havoc” is met zes van de negen nummers sterk vertegenwoordigd, maar ook de voorlaatste plaat “Nine” krijgt hier ruim de aandacht. De band is ooit begonnen als coverband, waarbij hoofdzakelijk nummers van Dream Theater en Symphony X werden gespeeld. Deze invloeden zijn nog steeds terug te horen, maar de band doet ook echt niet onder voor deze twee grootmachten. En hoewel de gespeelde prog metal zeker complex is, komen live ook vooral de heerlijke melodieën erg goed uit de verf. Met dank aan de uitstekende zanger Michael Eriksen, vaak ondersteund door de achtergrondzang van de rest van de groep.

De vijf heren zijn in topvorm, maar met name de gebroeders Haugen zijn een genot om naar te kijken en luisteren. Gitarist Mats tovert allerlei lekkere licks en solo’s uit zijn zevensnaar en zijn samenspel met toetsenman Lasse Finbråten is heerlijk. Onderwijl gaat broer Truls als een beest achter zijn drumstel tekeer. Wat een berestrakke drummer is dat zeg!

De podiumprestatie van de heren is lekker actief en dit wordt ondersteund door een fraaie lichtshow en af en toe wat vuurwerk. Deze lichtshow speelt de cameravoering af en toe een beetje parten, omdat met tegenlicht de beelden niet altijd even duidelijk zijn. Desondanks is alles erg sterk in beeld gebracht, met veel close ups van bijvoorbeeld de handen van de toetsenist en het voetenwerk van de drummer en zelfs een kleine camera op de hals van de basgitaar. Daarom is het een beetje jammer dat de beelden wel erg snel verspringen; langer dan een paar seconden per shot is helaas eerder een uitzondering dan regel. Dit wordt overigens nergens dusdanig storend dat dit het kijkplezier vergalt. De dvd bevat een aantal bonus items. De clip – en ‘The making of’ – van het nummer Remember en een vermakelijke mini-documentaire “Road To Rockefeller” waarin we zien hoe de band naar het optreden toe leeft.

Circus Maximus laat hier zien dat je met relatief beperkte middelen een erg mooi live product kan maken. Zowel de show als de registratie daarvan zijn van uitstekende kwaliteit. Deze gaat bij ondergetekende nog regelmatig uit de kast getrokken worden.

Ralph Uffing

CD/DVD:
Koop bij bol.com
CD/Blu-ray:
Koop bij bol.com

Send this to a friend