Nolan, Clive

Alchemy Live

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Metal Mind Productions
Website: http://www.alchemythemusical.com/
Tracklist
Act I
Prologue/Overture
Deception
One for the Noose
The Warning
Amelia
King Explains
Desperate Days
Planning a Break-in
Quaternary Plan
The Unwelcome Guest
Waiting for News
The Girl I Was
Highgate

Act II
The Labyrinth
Ambush
Tide of Wealth
Jagman Arrives
The End Justifies the Means
Sanctuary
Street Fight
Amelia Dies
Burial at Sea
Share this Dream
Treachery
The Ritual
Anzeray Speaks
Aftermath

Bonus Features:
The Making of Alchemy
Interview with Clive Nolan
Interview with Agnieszka Åšwita and David Clifford
Interview with Scott Higham and Mark Westwood
Photo gallery
Desktop images

Bonus DVD:
Alchemy Advert
The Stings
Interview With Clive Nolan On Alchemy (by Marcel Haster)
The Fundraisers: A Tribute
Zoetermeer Fundraiser Footage
Guitars For Alchemy
Magda's Handy Cam Diary
Clive Nolan Discusses The Alchemy Themes
De Cast:
Victoria Bolley (als Eva Bonaduce)
David Clifford (als William Gardelle)
Soheila Clifford (als Jessamine)
Tracy Hitchings (als Jane Muncey)
Chris Lewis (als Thomas Anzeray)
Christopher Longman (als Ben Greaves)
Paul Manzi (als Milosh)
Clive Nolan (als Professor Samuel King)
Andy Sears (als Lord Henry Jagman)
Agnieszka Swita (als Amelia Darvas)
Damian Wilson (als Captain Joseph Farrell)

Muzikanten:
Kylan Amos: basgitaar
Scott Higham: drums, percussie
Claudio Momberg: toetsen
Mark Westwood: gitaar
Met dank aan:
Penny Gee: viool
Ian Stott: hoorn

The DVD Video Chorus:
Kate Aston-Williams
John Baily
Paul Blower
James Carr
Latie East
Colin Green
Fiona Gordon-Smith
Slade Herbert
Alan MacDonald
Ron Milsom
Ryan Morgan
Natalie Morgan
Hayley Morgan
Caron Morgan
Jill Roebuck
Ashley Simmonds
Jane Simmonds
Christine Smith
Verity Smith
Ollie West
Alex White
Alchemy Live - DVD (2013)
Alchemy (2013)
Otra Vida (met China Zorrilla en Noel Calcaterra) (2011)

She (dvd met Caamora) (200
She (als Caamora) (2008)
Closer EP (met Agnieszka Swita) (2006)
A Rush Of Adrenaline (met Nick Barrett) (DVD 2006)
Skeletons In The Cupboard - Archive Vol.1 (2003)
The Hound Of The Baskervilles (met Oliver Wakeman) (2002)
Jabberwocky (met Oliver Wakeman) (1999)

In mijn recensie van de cd-versie van Alchemy gaf ik al aan benieuwd te zijn naar de dvd versie van deze theatrale rock opera. En een half jaar later is het al zover. Tegelijkertijd met de cd presentatie werd op 22 februari 2013 in Katowice, Polen – in het Teatr Slaski – de gehele cd voorgedragen en voor dvd opgenomen. Nolan heeft dezelfde locatie uitgekozen als waar hij zijn vorige theaterproductie “She” op dvd heeft vastgelegd.

Met een cast van elf personen, een vierkoppige band, een violist, een hoornblazer en een 21 leden tellend koor is deze productie zeker groots te noemen. Daarnaast is op het podium een flink aantal camera’s opgesteld, een rail waarover camera’s kunnen lopen en een videoscherm waarop diverse beelden – behorend bij het verhaal – worden geprojecteerd. Verwacht echter geen echte toneelopstelling met decors of ingewikkelde rekwisieten. Meer dan een stoel voor Professor Samuel King (Clive Nolan) is er op het podium niet aanwezig. Ook is het geheel nogal statisch en geen toneelstuk, maar de kleurrijke personages worden vanachter vier microfoons op het podium uitgebeeld. Alleen door half gesproken teksten en de gezongen nummers wordt het verhaal voorgedragen. Voor de tv met het prachtig meegeleverde boekwerk is het verhaal echter perfect te volgen en kun je genieten van een geweldige musical. De muziek is dus waar het omgaat en die is gewoon goed.

De personages uit het 19e Eeuwes oud Victoriaanse verhaal worden vertolkt door een vocaal ensemble dat nagenoeg gelijk is aan die van de cd productie. Naast de geweldige hoofdrol voor Agnieszka Swita (als Amelia Darvas) en Clive Nolan (als Professor Samuel King) wordt het goede team gespeeld – of liever gezegd gezongen – door David Clifford en Victoria Bolley in de rollen van William Gardelle (de begeleider van King en later in het verhaald de geliefde van Amelia) respectievelijk Eva Bonaduce. De rol van de slechte Lord Henry Jagman wordt – evenals op de cd – gezongen door Andy Sears. Zijn trouwe metgezel Ben Greaves wordt op de dvd vertolkt door Christopher Longman (op de cd was dit Paul Menel). Ook Jessamine (de dievegge) is op de dvd vervangen door Soheila Clifford. Een jaar eerder zong Soheila Clifford een belangrijke rol in de productie “She” in Cheltenham. Verder zijn er kleinere rollen weggelegd voor Tracy Hitchings, Chris Lewis, Paul Manzi en Damian Wilson. Op de website van Alchemy wordt de cast verder aan u voorgesteld.

Een opvallende verschijning en volgens mijn waarneming ook de enige persoon die zich drie keer moet verkleden tijdens het optreden, is Agnieszka Swita. Swita heeft een prachtige musicalstem en weet emotie en gevoel in haar stem te leggen. Daarmee weet ze te boeien en neemt ze je door het hele verhaal mee. Ook in de duetten met onder anderen David Clifford legt ze gevoel in de nummers en heeft ze met recht de hoofdrol in het verhaal.

Muzikaal is deze dvd ook zeker goed. In één take opgenomen – waarbij toch veel tekst geleerd en onthouden moest worden – doet de opname niet onder voor de studio-cd. De band is meer op de achtergrond, maar laat toch regelmatig flink van zich horen. Nolan heeft zich helemaal aan zijn rol voor op het podium toegewijd, zodat Claudio Momberg alleen de toetsen moet bedienen. En dat gaat hem bijzonder goed af.

Jammer genoeg bestaat het aan mij toegezonden exemplaar enkel uit de live dvd met het optreden. In de Special Edition Box bevindt zich naast deze live dvd, ook een audio versie van het concert op dubbel cd, een bonus dvd en een bonus cd met demo’s, alternatieve versies en niet eerder verschenen nummers. Op de bonus dvd staat onder andere het fund raising optreden in Zoetermeer (lijkt me een aanrader voor degenen die daarbij zijn geweest) en een interview met Clive Nolan, verzorgd door Marcel Haster.

Clive Nolan laat met de dvd uitvoering van “Alchemy” zien dat hij een dergelijke productie ook op een podium kan vertonen. Misschien niet met een volledig theatrale aankleding, maar zeker met voldoende muzikale impact. In februari 2014 brengt hij deze show naar Zoetermeer. Iedere prog-liefhebber wil dat toch een keer mee maken.

Mario van Os

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend