Cloudscape

Cloudscape

Info
Tracklist
As The Light Leads The Way (4:44)
Under Fire (5:29)
Aqua 275 (4:14)
Witching Hour (5:02)
In These Walls (5:37)
Out Of The Shadows (5:10)
Everyday Is Up to You (4:02)
Dawn Of Fury (4:40)
Slave (5:35)
The Presence Of Spirits (4:33)
Scream (4:18)
Losing Faith (4:56)
Micael Andersson: zang, toetsen
Björn Eliasson: gitaar, toetsen
Roger Landin: drums, percussie 
Hans "Haze" Persson: bas, achtergrondzang
Patrik Svärd: gitaar
Met medewerking van:
Torben Enevoldsen: gitaar in As The Light Leads The Way
Crimson Skies (2006)
Cloudscape (2005)

Een wolk van een baby!

Het eerste geesteskindje van Cloudscape slaat in als een door een B-52 afgeworpen bom. Min of meer uit het niets komen deze vijf Zweden met een debuut om U tegen te zeggen. Erg indrukwekkend.

Voor het ontstaan van deze groep moeten we terug naar 2001. Het draait in deze band allemaal om de tandem Micael Andersson / Björn Eliasson. Zij zijn verantwoordelijk voor de twaalf intrigerende composities die we terugvinden op de eersteling van Cloudscape. Bovendien drukt dit duo door hun individuele klasse een onmiskenbaar stempel op het geluid van de groep. Micael Andersson profileert zich als iemand met een geweldige strot. Hij straalt met zijn flexibele stem enorm veel kracht en expressie uit. Gewoon een wereldzanger. De teksten die hij zingt zijn door hemzelf geschreven. Niet geheel op eigen houtje, want drummer Roger Landin heeft hem op dat vlak de helpende hand toegestoken. Gitarist Björn Eliasson onderscheidt zich door zijn vette gitaarriffs en heerlijke solo’s. Daarmee stuwt hij menig nummer naar grote hoogte. Trouwens, het toetsenwerk draagt tevens zijn signatuur. Gedeeltelijk dan, want de alom aanwezige Micael Andersson heeft ook hier het één en ander in de melk te brokkelen gehad. Een bezig baasje deze Micael.

“Cloudscape” klinkt als de spreekwoordelijke klok. Dat draagt in grote mate bij aan de enorme impact die dit album maakt. De sound is zo moddervet en krachtig, dat elke song als een wervelwind alle wolken uit je hoofd wegblaast. Vooral het gitaargeluid is magnifiek en heeft je meteen in zijn greep. Daarvoor mag de groep een volle doos bedankjes sturen naar de heren Pontius Lindmark en Anders “Theo” Theander. Deze laatste meneer kennen we al een tijdje als de ‘huisproducer’ van Pain Of Salvation.

Om een goed idee te krijgen van de muzikale richting van Cloudscape is een vergelijking met een andere Scandinavische band misschien op zijn plaats. Er zijn duidelijke parallellen te trekken met het Noorse Pagan’s Mind. Hun tweede album, “Celestial Entrance”, kent net zo’n overweldigende, directe sound als “Cloudscape”. Bovendien is hun melodieuze power progmetal ook gebaseerd op majestueuze gitaarriffs die je meteen vastnagelen in je stoel. Daarbij hebben beide groepen een begenadigd zanger die de nodige aandacht voor zich opeist.

Nummers als het galopperende In These Walls, het daverende Dawn Of Fury en de kraker Out Of The Shadows tonen aan dat de beweringen in de bovenstaande alinea niet uit de lucht gegrepen zijn, hoewel in de laatstgenoemde song ook de geest van het Franse Adagio rondwaart. In die context mag het geen verwondering wekken dat de invloeden van Symphony X af en toe de kop op steken. De intro van Witching Hour zou je in deze zelfs haast plagiaat kunnen noemen. In de fenomenale opener As The Light Leads The Way (met subliem gitaarwerk) wordt wat dat betreft iets zorgvuldiger geciteerd uit andermans werk (lees Symphony X). Slechte nummers kom je op “Cloudscape” niet tegen. Alleen de categorieën goed, beter, best zijn hier vertegenwoordigd.

Cloudscape maakt met zijn debuut een vliegende start en rijdt meteen vele concurrenten op een ronde achterstand. We mogen hier met een gerust hart en zonder overdrijving het etiket ‘wereldplaat’ op plakken. Voortreffelijk vakwerk van Zweedse makelij.

Joost Boley

Send this to a friend