Edwin, Colin and Robert Jürjendal

Another World

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst:  UK / Estland
Label: Hard World
Website:  http://robertjyrjendal.com/
Luisteren kan je hier: https://soundcloud.com/colin-edwin/another-world-sampler-1
Tracklist
Blue Mint (5:16)
Sancho Panzo (3:56) Memories of Sand (4:51)
Another World (5:20)
Hybrid Horizons (6:04) Frozen Fields (5:57)
Dance of Kaia (Earth) 6:19)
Tightrope Walk (6:42)
My Island (8:20)
Colin Edwin: bas, programmering
Robert Jürjendal: gitaar, toetsen

Met medewerking van:
Ian Dixon: Trompet
Isak Nygaard: toetsen
Another World (2018)

Warm geblazen trompetklanken dansen mijn gehoorkamers binnen, da’s lang geleden!

Ene Miles Davis heeft heel lang geleden mijn oor trilhaartjes wel eens op deze wijze aangenaam gekieteld. En dat allemaal op zijn iconisch jazzrockalbum met de heerlijke titel “Bitches Brew”. Het gespuug, gesputter en gestamel in de trompetpartijen is op “Another World” dan ook niet van de lucht maar overheerst nooit. Af en toe geeft een elektrische gitaar van Robert Jürjendal wat tegengas door hier en daar wat tegen te spartelen en met tactische geplaatste soundscapes en die af en toe wat uit te laten waaieren geraak je al snel weer in een soort van zen toestand. Zo blijft op “Another World” alles lekker licht en word het geen gepiel en gefröbel op de vierkante centimeter. Dus wees niet bevreesd, er staan op “Another World” geen ingewikkelde gitaarsolo’s op waar John McLaughlin de op eerder genoemde “Bitches Brew” ons deelgenoot van maakte.

Na het collaboratie project tussen Colin Edwin & Lorenzo Feliciati op “Twinscapes” in 2017 komt er al snel een nieuw ambient jazz project voorbij. Ditmaal geen Italian Job voor de oud bassist van Porcupine tree maar zoekt Colin Edwin het hogerop (in Europa wel te verstaan) en wel in Estland. Onze sympathieke bassist zet zich op dit album smaakvol in dienst van de Estlandse gitarist Robert Jürjendal die in onze contreien nog weinig bekendheid geniet. Hopelijk gaat dit veranderen, hij speelt rustig en ingetogen en geeft je brein de kans zijn kleurrijke gitaarklanken tot je te laten komen. Robert Jürjendal heeft tot nu toe drie soloalbums op zijn naam staan en componeerde daarnaast veel voor films, documentaires, theaterproducties en tentoonstellingen. De bekendste naam waarmee hij samengewerkt heeft betreft Tim Bowness in het eenmalige jazzy project Slow Electric.

Op “Another World” is het ditmaal dus geen twee basgitaristen die met elkaar stoeien wie nu de fraaiste basloopjes eruit plukt. Nee, er wordt een tapijt aan melodieuze ondergrondtonen voor ons uitgespreid die aan Colin Edwin wel toevertrouwd zijn en de trompet of gitaar of een verdwaalde toetsenakkoord kleuren het verder in. Af en toe maken ze een uitstapje naar Arabische sfeerklanken en toonladders en linkt de licht psychedelische flow wat naar Porcupine Tree ten tijde van “Signify”. Uiteraard weet Colin Edwin natuurlijk wel waar Abraham zijn mosterd vandaan moet halen.

Ik kan afsluiten met dezelfde treffende zinsnede als collega Erik Groenweg dat deed met “Twinscapes” en wat nu ook geldt voor “Another World”: Lekker plaatje voor een zonnige zondag dus, knap gemaakt, hapklaar maar ook weer niet té. Verplichte kost voor bassisten, natuurlijk, maar ook voor normale mensen is dit een fijne release. Recensenten zijn net als muzikanten, soms is goed gejat beter dan zelf slecht geschreven. Maar dan wel met bron vermelding. Bij deze gaan de credits dus naar Erik. Heb alleen een aanvullende wijntip bij het beluisteren van dit album: drink een mooi zachte Shiraz of een soepele Merlot. Een glas voor de ambient jazz liefhebbers en een fles voor diegene die dit nog allemaal moeten ontdekken… Dan gaat het helemaal goedkomen.

Jos Driessen

Send this to a friend