Collage

Moonshine

Info
Uitgekomen in: 1994
Label: SI Music
Website: -
MySpace: -
Tracklist
Heroes Cry (6:40)
In Your eyes (14:04)
Lovely Day (5:11)
Living In The Moonlight (4:43)
The Blues (7:17)
Wings In The Night (11:12)
Moonshine (12:50)
War Is Over (5:27)
Robert Amirian: zang, akoestische gitaar, mandoline
Mirek Gil: gitaar
Krzysztof Palczewski: toetsen
Wojtek Szadkowski: drums
Piotr Mintay Witkowski: basgitaar
Changes (1995)
Safe (1995)
Moonshine (1994)
Nine Songs Of John Lennon (1993)
Basnie (1990)

Voor velen zal deze Poolse band bekend zijn, voor de mensen die later met het symfo virus zijn besmet gaat er misschien geen bel rinkelen. Begin jaren negentig deed Polen op symfo gebied ineens van zich horen. Bands als Quidam, Lizard en Abraxas deden het erg goed in Nederland. In die zelfde tijd kwam de neoprog band Collage met het hier besproken album op de proppen. Collage liet met dit album de concurrentie ver achter op zowel artistiek als commercieel vlak want “Moonshine” werd het best verkochte album uit de SI catalogus.

Als ik het album in een paar woorden moest omschrijven dat komen woorden als sfeer, warmte, melodie en passie direct bij me naar boven.

Sfeer:
Die is zeer zeker bijzonder te noemen. Mede door de vol aanvoelende productie ademt de hele cd een bepaalde mysterieuze sfeer uit. Tijdens het luisteren van het album neemt de muziek je mee op avontuur en laat je na het horen van de laatste tonen versuft weer achter.
Om de sfeer te kunnen beschrijven is het langste nummer op de cd In Your Eyes een goed voorbeeld. Onheilspellende orkestraties luiden het nummer in. Zodra zanger Robert Amirian begint te zingen en je zijn warme en soms wat trillende stemgeluid hoort, weet je dat het een bijzonder nummer gaat worden. Ondersteunt door prachtig pianospel zingt hij de steeds weer aanzwellende emotionele zanglijnen. Er wordt langzaam naar een hoogtepunt gewerkt. Eenmaal daar gekomen barst er een prachtige en typische Collage gitaarsolo los. Ik zeg niet voor niets een “typische Collage solo”. Het is namelijk een gitaargeluid dat zo uniek is dat je het vrijwel nergens anders zal tegenkomen. Het is een warme ietwat klagerige klank met een beetje een oosterse tint erin. Het hele album is ermee doorspekt en drukt een zwaar stempel op het album. Het nummer zit boordevol tempowisselingen en rolt van hoogtepunt naar hoogtepunt. Langzame stukken met mooi toetsenspel worden afgewisseld met snelle passages met prachtig gitaarwerk.

Warmte:
Dat komt zeer zeker door de productie, deze is om door een ringetje te halen. Muzikaal gezien zorgen de toetsen en, in mindere mate, de drums voor het warme karakter. Het hele album is doorspekt met het toetsenspel van Krzysztof Palczewski. Soms lijkt het wel of hij een compleet orkest uit zijn toetsenarsenaal heeft getoverd. De toetsen metselen elke vierkantcentimeter op het album dicht. Daarnaast gebeurd er ontzettend veel tegelijk. Na elke luisterbeurt hoor je wel weer iets nieuws. Sommige mensen zien dat als het nadeel van Collage, ze vinden het allemaal veel te vol. Het blijft een kwestie van smaak, maar persoonlijk vindt ik het een groot pluspunt.
Ook de drums geven het album een warme tint. Ze klinken vrij zwaar en regelmatig zit er een lichte galm op. Duidelijk is dit te horen in The Blues en in het intro van het nummer Moonshine. Dit intro leent zich trouwens prima om het vermogen van je speakers eens te testen J .

Melodie:
De melodieën op dit album zijn geweldig. Meestal zijn ze vrij simpel en dat is ook meteen de kracht er achter. De themaatjes en melodieën blijven lekker hangen en maken dit album tot een belevenis. De mooiste melodieën vind je terug in Heroes Cry, In Your Eyes, Living In The Moonlight en War Is Over.

Passie:
Als je het album een paar keer hebt beluisterd zal je dit woord kunnen beamen. Het is niet alleen een passioneel album, maar het moet ook met veel passie gemaakt zijn. Moonshine is opgenomen in Nederland in de Markant Studio van Mark Derksen. In een interview met iO pages vertelde hij dat de opnames een waar drama waren. De band zat na een week al zonder geld en over het uiteindelijke geluid kon de band het niet eens worden. Zodra er na 3 dagen mixen een nummer af was, wilde ze het de volgende dag weer anders. Uiteindelijk heeft de band nog drie maanden op eigen kosten aan het album gemixt.

Na “Moonshine” maakte de band nog twee albums “Safe” en “Changes” maar beide haalden het niet bij hun meesterwerk. In mijn ogen is dit een echte klassieker en is het een album dat ik nog steeds heel veel draai. Steeds hoor ik weer nieuwe dingen ik denk dat ik er nooit echt op uitgekeken zal raken.

Maarten Goossensen

Send this to a friend