Collapse

The Fall

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Frankrijk
Label: SACEM
Website: http://collapseband.bandcamp.com/album/the-fall-2013
Tracklist
Your Grace Is Out Of Time (6:55)
Jesco's Ghosts (4:58)
Bringing Out The Dead (10:17)
Shiver For Eternity (5:36)
Tears (2:00)
Inner Chaos (Born, Burn and Fall) (5:17)
Last Chance To Live (1:50)
The Dream Is Over (4:57)
I Hope You're In Peace Now (10:06)
Anthony Barruel: drums
Alexis Osseni: basgitaar
Sébastien Pierron: gitaar, piano, programming
The Fall (2013)
Collapse (2011)

Het Franse postrock trio genaamd Collapse (zoeken op bandnaam geeft nogal wat mismatches) levert met “The Fall” zijn tweede volwaardige langspeler en pakt zelfverzekerd en volwassen uit. Men heeft hoorbaar inspanningen geleverd om een professioneel klinkend kwaliteitsproduct in het schap (bij wijze van spreken zeg maar anno 2014) te leggen, waarbij artwork en productie tot in de puntjes verzorgd zijn. Bovenal heeft men de nodige uren gestoken in het schaven en vervolmaken van de instrumentale songs, die zonder uitzondering een donker en naargeestig karakter dragen.

Zeer geslaagd vind ik de sterke opbouw van het album, waardoor ook zonder tekst, met slechts hier en daar enkele korte zinnen gesproken woord, een duidelijk en individueel interpretatief album ontstaat. De sound is overwegend zwaar en sinister en kent referenties richting Russian Circles, Porcupine Tree en Long Distance Calling.

Door de prettige, ietwat galmende productie – toch wel kenmerkend voor postrock – in combinatie met het zwaar aangezette drumgeluid ontstaat een fraai kamervullend geluid. Sowieso is de drummer bij muziek als deze van cruciaal belang en gelukkig zijn vellen en stokken goed besteed aan Anthony Barruel; hij draagt elke compositie overtuigend van quitte tot finish, houdt zeer strak de hand in de te varen koers, blijkt veelzijdig genoeg om gedurende de rit te blijven boeien en gunt al doende zijn partners in crime alle ruimte om te excelleren. En uiteindelijk is het daar waar muziek de middelmaat ontstijgt.

Het moet gezegd, de melancholische postrock van Collapse is niet uniek en evenmin grensverleggend. Eventueel aan het einde van dit jaar uit te reiken prijzen voor het meest originele product gaan al bij voorbaat aan deze Franse neuzen voorbij. Het is echter algemeen bekend dat wij dat in onze kringen helemaal niet onoverkomelijk vinden. Hoewel “The Fall” in de basis heel goed gejat en enigszins inwisselbaar is, valt niet te ontkennen dat liefhebbers van goed uitgewerkte en kwalitatief bovengemiddelde postrock dit album zonder probleem dagenlang bij herhaling kunnen beluisteren.

Govert Krul

Send this to a friend