Condition Red

Condition Red

Info
Uitgekomen in: 2000
Label: Lion Music
Website: -
Tracklist
Calls Out My Name (10:05)
Judgement Day (10:31)
Life Is Now (8:51)
Bach On The Streets Again (5:15)
Fly Me High (4:58)
Lighthouse (8:26)
Learning To Live (4:30)
Final Words (7:41)
Ella Grussner: zang, viool
Thor Hammer: achtergrond zang
Alexander King: keyboards
Alex Masi: gitaar
Lars Eric Mattsson: gitaar, basgitaar
Esa Pietilä: saxofoon
Derek Sherinian: keyboards (op nummer 3 en 8)
Eddie Sledgehammer: drums
Torgny Stjämfelt: zang 
II (2003)
Condition Red (2000)

Condition Red is een project van een aantal artiesten van het lion musuc label aangevuld met een aantal gasten. De meest bekende naam op dit album is Derek Sherinian (Planet X), welke als speciale gast op 2 nummers de keyboardpartijen voor zijn rekening neemt. Het project draait verder volledig om gitarist en bassist Lars Eric Mattsson die ook de productie voor zijn rekening nam. Condition Red is een concept album, het verhaal draait om het leven en overleven in een moderne wereld.

Levert dit prog-metal project nu ook spetterende muziek op ? Het antwoord op deze vraag moet negatief beantwoord worden. Allereerst is het de productie van deze plaat die aan alle kanten rammelt. Het geluid is niet helder en klinkt daardoor behoorlijk aan de wazige kant daarnaast komen de instrumenten niet altijd goed tot hun recht. Het album bevat 8 tracks en 3 daarvan zijn instrumentaal, maar ook in de nummers waarin gezongen wordt zitten flinke instrumentale stukken. Het grootste gedeelte van de zang wordt verzorgd door Ella Grussner, haar stem is veel te mager en regelmatig is het meer schreeuwen dan zingen, wat dat betreft hadden ze beter alleen de stem van Torgny Stjämfelt kunnen gebruiken, die op de cd laat horen dat hij wel goed kan zingen.  En dan de songs, deze zijn vaak slecht gestructureerd en rommelig. Dit komt vooral omdat de songs eigenlijk allemaal bestaan uit solo egotripperrij. Om beurten doen de mannen een muzikale duit in het zakje, maar nergens wordt de voortgang van de song echt bewaakt, hierdoor ebt de aandacht snel weg en wordt de muziek al snel saai.

Maar naast al deze negatieve zaken zijn er ook pluspunten te noemen. De keyboardsolo’s van Derek Sherinian op Life Is Now en het afsluitende nummer Final Words zijn erg goed en ook het vioolwerk van Ella Grussner zorgt voor de nodige verfrissing. Daarnaast zijn er nog een aantal gitaarsolo’s die de juiste kracht en melodie bevatten. Maar deze positieve zaken, kunnen het album niet redden. Met meer lijn en structuur in de nummers en met een betere productie zouden deze muzikanten een mooi staaltje muziek kunnen afleveren. Jammer dat het op dit album niet het geval is.

Maarten Goossensen

Send this to a friend