Cosmograf

Capacitor

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Eigen Beheer
Website: http://www.cosmograf.com/
Luistermogelijkheid: https://soundcloud.com/cosmograf
Tracklist
The Spirit Capture (7:37)
The Fear Created (7:29)
The Reaper's Song (5:54)
The Drover (6:37)
White Car (9:35)
The Ghost Gets Made (8:27)
Stuck in the Wood (6:27)
Robin Armstrong: zang, toetsen, gitaar, basgitaar

Met medewerking van:
Nick Beggs: basgitaar
Colin Edwin: basgitaar
Steve Dunn: basgitaar
Nick D'Virgilio: drums
Andy Tillison: toetsen, orgel
Capacitor (2014)
The Man Left In Space (2013)
When Age Has Done It's Duty (2011)
End Of Ecclesia (2009)
Freed From The Anguish (2008)

Wat gebeurt er met de menselijke geest wanneer we sterven? Dat is de vraag die Robin Armstrong met zijn nieuwe Cosmograf album wil uitdiepen. Het schijnt dat de mens na overlijden 24 gram lichter is geworden. Wat gebeurt er met menselijke energie? Of dit onderwerp je boeit, hangt natuurlijk helemaal van jouw interesse af. Ik kan er niets mee, maar de muziek, die is wel weer geweldig.

Na zijn fenomenale “The Man Left In Space” uit 2013 heeft Armstrong weer een conceptalbum voor zijn rekening genomen. En of het thema je nu interesseert of niet, conceptalbums maken gaat hem geweldig goed af. Hij weet steeds een bijna filmisch geheel te creëren. Door de muziek, teksten en het gebruik van stemmen en geluiden weet hij het geheel tot leven te wekken. Ik moest bij dit album sterk denken aan de film “The Illusionist” van regisseur Neil Burger met Edward Norton in de hoofdrol. Ook in deze film wordt gegoocheld met (menselijke)energie. Daarbij roept de eerste pagina van het boekje (die ik mooier vind dan de hoes) dezelfde sfeer op als deze film.

De lijst met muzikanten die hij uitnodigde voor dit album is een stukje korter dan bij zijn vorige album. De belangrijkste rol is voor drummer Nick D’Virgilio. Hij drumt op alle nummers en doet dit, zoals we van hem gewend zijn, geweldig. Armstrong heeft ook op dit album de drums weer uitstekend gemixt waardoor ze mooi naturel klinken. Verder heeft hij vooral op het gebied van de basgitaar versterking ingeroepen, met Colin Edwin en NIck Beggs koos hij zeker niet de minsten op dat instrument.

Armstrong neemt de tijd om zijn nummers uit te werken, geen haastwerk of korte puntige nummers. Eigenlijk moet je dit album als één geheel beschouwen. Armstrong geeft zelf ook instructies in het boekje “beluister dit album in je eentje in het donker en met een goede kwaliteit koptelefoon”. Een uitstekend advies. Dit is muziek die om je volle aandacht vraagt.

Openingsnummer, het instrumentale, The Spirit Capture, legt al meteen de lat hoog met een basis van swingende drums en een aangenaam snorrende basgitaar. De passage met heftige gitaarriffs komt tegen het einde van het nummer en in de tweede track weer terug. Verder vormen de heerlijke toetsensolo’s en de akoestische gitaar voor kippenvel op je rug. Het gaat naadloos over in The Fear Created dat wat zwaarder aandoet door de zware gitaarriffs. De zang van Armstrong is uitstekend. Hij is zonder twijfel niet de beste zanger in ons genre, maar zijn stem past wel uitermate goed in het geheel. Daarbij weet hij heel goed wat hij met zijn stem kan. De groteske toetsentapijten zijn in dit nummer om van te smullen, net zo goed als de gierende gitaarsolo die hij halverwege over je heen strooit. Dit is prog van het zuiverste soort.

Een andere favoriet van mij is The Drover. Een heerlijk midtempo nummer met heerlijk toetsenspel van Andy Tillison. Het opent met zang en warme akoestische gitaarklanken, maar ontpopt zich later tot een lekker neo-prog nummer, veroorzaakt door de eerder genoemde toetsenist. Het laatste nummer, Stuck In The World, blinkt uit door de Pink Floydachtige sfeer en de prachtige doorklievende gitaarsolo van Matt Stevens.

“Capacitor” is een album dat je echt moet ondergaan. Na elke luisterbeurt zal je nieuwe dingen ontdekken en verder in het verhaal getrokken worden. Dit vijfde album van deze multi-instrumentalist is wederom een voltreffer. My spirit has been captured.

Maarten Goossensen

Send this to a friend