Cosmograf

When Age Has Done It's Duty

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: F2 Records
Website: Cosmograf
Tracklist
Into This World (11:15)
Blacksmith's Hammer (5:01)
On Which We Stand (9:27)
Bakelite Switch (7:36)
Memory Lost (7:03)
When Age Has Done It's Duty (13:02)
White Light Awaits (5:49)
Dog On The Clee (3:30)
Robin Armstrong: zang, gitaar, toetsen, basgitaar

Met medewerking van:
Lee Abraham: gitaar, basgitaar
Bob Dalton: drums
Steve Dunn: basgitaar
Huw Lloyd””Jones: zang op Memory Lost
Luke Machin: gitaar
Tom O'Bedlam: gesproken tekst op When Age Has Done It's Duty
Simon Rogers: gitaar
Steve Thorne: zang op When Age Has Done It's Duty
Dave Ware: drums
When Age Has Done It's Duty (2011)
End Of Ecclesia (2009)
Freed From The Anguish (2008)

Het Beatles-nummer With A Little Help From My Friends gaat goed op voor de multi-instrumentalist Robin Armstrong. Al zijn ziel en zaligheid legt deze Engelsman in zijn ‘kind’ Cosmograf. Ik stuitte begin 2011 per toeval op “End Of Ecclesia”, het tweede album van Cosmograf. Een album waar ik nog steeds met groot plezier naar luister. Een snel onderzoek leerde dat Armstrong op dat moment bezig was aan een derde cd. Die mocht – na vertraging van bijna een jaar – in de tweede helft van 2011 het levenslicht aanschouwen.

“When Age Has Done It’s Duty” is als het leven zelf en voor iedereen met een beetje levenservaring herkenbaar. Het album gaat over het proces van ouder worden en wat dit proces met mensen doet, zowel psychisch als lichamelijk. Deels heeft Armstrong daarbij geput uit eigen (levens)ervaringen. Je wordt op indringende wijze geconfronteerd met emoties die inherent zijn aan het leven. Armstrong weet daarbij als man in zijn ‘middel ages’ de muzikale vinger op gevoelige plekken te leggen en heeft ervoor gewaakt niet als een pedante en belerende oude man over te komen.

Vrijwel alles op dit album heeft Armstrong zelf gedaan. Hij heeft zich laten ondersteunen door vrienden waaronder Bob Dalton (It Bites), Steve Dunn (Also Eden), Steve Rogers (Also Eden), Luke Machin (The Tangent) en Lee Abraham (voormalig Galahad). Niet de minsten in het genre. Vooral de laatste heeft hem productietechnisch een stuk verder geholpen. En dat is goed te horen.

In bijna alle nummers wordt de verhaallijn versterkt en haast denkbeeldig gevisualiseerd door het gebruik van ‘live’ geluiden. Zo passeren een huilende baby, blaffende honden, een fanfarekorps, tikkende klokken en onheilspellend bliepende monitoren op een IC-afdeling de revue. Dat betekent dat deze cd het best in alle rust en bij voorkeur met een hoofdtelefoon tot zijn recht komt. “When Age Has Done It’s Duty” is namelijk geen muzikale wanddecoratie.

Op twee nummers na neemt Armstrong zelf de zang voor zijn rekening. Dat doet hij zeer verdienstelijk. Zijn aan prettige aan Roger Waters denkend stemgeluid leent zich uitstekend voor de boodschap die hij wil overbrengen. Ondanks dat deze cd in mijn optiek geen zwakke kanten heeft, mag ik het titelnummer niet onvermeld laten. Op When Age Has Done It’s Duty neemt Steve Thorne de vocalen voor rekening. En dat doet hij op de van hem bekende gepassioneerde wijze. Daaraan vooraf gaat een lang stuk gesproken tekst met de mooie doorleefde stem van Tom O’Bedlam.

Muzikaal kent dit album voldoende variatie. Van ingetogen pianospel naar heavy gitaarakkoorden en via bloedstollend mooie gitaarsolo’s naar modern toetsenwerk a la Jean Michel Jarre op White Light Awaits. Liefhebbers van Pink Floyd, Porcupine Tree en Steven Wilson zullen de muziek van Cosmograf bekend in de oren klinken. Het zijn niet voor niets de inspiratiebronnen van Armstrong.

“When Age Has Done It’s Duty” is een album dat het niet verdient om onder te sneeuwen in de ogenschijnlijke lawine aan uitgaven in 2011. Grijp nu je kans en vel je eigen oordeel. Je kunt het hele album beluisteren op de website van Cosmograf.

Hans van Ravensbergen

Send this to a friend