Credo

This Is What We Do

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Metal Mind
Website: Credo
MySpace: Credo
Tracklist
The Game
Turn The Gun Around
Skin Trade
Seems Like Yesterday
Field Of Vision - Medley -
Power Of The Nth Degree
Phantom
Rules Of Engagement
Good Boy
Round And Round
Too Late...
...To Say Goodbye
A Kindness
The Letter
From The Cradle...
...To The Grave

Bonus video
Credo Behind The Scenes:
- Credo Rehearsal (2008)
- Credo Rhetoric foto shoot (2006)
- CredoCam in Poland (2008)
From The Cradle (Live op Rotherham ProgFest UK 1999)
The Letter (Live op Rotherham ProgFest UK 1999)
Too Late To Say Goodbye (Live op The Summer's End Festival UK 2006)

Extra's
Interview met Mike Varty en Mark Colton
Profiel van de bandleden
Discografie
Fotogallerij
Wallpapers
Weblinks
Tim Birrell: gitaar
Mark Colton: zang, percussie
Martin Meads: drums
Jim Murdoch: basgitaar, zang, achtergrondzang
Mike Varty: toetsen, viool, achtergrondzang
This Is What We Do (Live In Poland) DVD (2009)
Rhetoric (2005)
Field Of Vision (1994)

Ook het Engelse Credo kreeg een uitnodiging om naar het Poolse Katowice af te reizen en een dvd op te nemen. De opnames vonden plaats op 13 oktober 2008, dezelfde avond dat ook Final Conflict en Pendragon hun respectievelijke dvd’s op de beeldplaat lieten vastleggen.

Credo gaat al een heel tijdje mee. Het debuutalbum komt uit 1994. Credo maakt neo-prog die sterk doet denken aan veel Engelse collega bands als IQ, Pendragon, Arena en Pallas. Credo heeft echter altijd in hun schaduw gestaan. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat ik de band nog niet kende. Het was deze dvd, die ik voor het eerst in het podiumcafé van De Boerderij zag. In mei 2009 zag ik Credoze met eigen ogen op het podium van De Boerderij en zag hoe de band de zaal in no time om de vinger wondt. Er gaaf.

Het publiek in Polen is een stuk matter, maar dat komt waarschijnlijk omdat Credo voor Pendragon speelt en daarvoor zich door twee andere optredens moeten worstelen. De band speelt vrijwel alles van het laatste album en ook het eerste album komt aan bod.

Zanger Mark Colton is een echt podiumdier dat zich op de bühne duidelijk thuis voelt. In zijn vaste podiumkloffie (zwart overhemd met doodshoofd erop) zuigt hij een flink portie aandacht op zonder dat het stoort. Toetsenist Mike Varty (Shadowland, Janison Edge) schudt de ene naar de andere pakkende toetsensolo uit zijn mouw en doet niet onder voor zijn collega Clive Nolan. Het meest indruk maakt echter gitarist Tim Birrell. Deze bescheiden ogende kerel speelt echt geweldige solo’s op zijn instrument. Helemaal in de sfeer van grootmeester David Gilmour tovert hij de een na de andere subtiele solo uit zijn gitaar, mij achterlatend met een portie kippenvel op mijn armen.

De nummers liggen alle uitstekend in het gehoor. Lekker pakkende melodieën en prettige tempowisselingen. Het geluid van deze dvd is overigens prima verzorgd. Nadeel van dit gefilmde optreden is de brakke belichting. Ik heb dat al eens eerder opgemerkt over de dvd’s die bij Metal Mind zijn uitgekomen. Als ze hier meer aandacht aan zouden besteden en wat meer geld in zouden steken, zou dat de kwaliteit van de Metal Minds dvd’s zeker ten goede komen. Nu is het of alleen maar blauw, of alleen maar rood of alleen maar groen licht voorhanden is. Dat gaat echt storen op den duur.

Vaak zijn de extra’s op Metal Mind dvd’s bijzonder schraal, maar Credo maakt gelukkig een uitzondering en heeft wat meer te bieden. Een blik achter schermen bij het oefenen, bij de fotoshoot en voorafgaand aan het optreden in Katowice. Het laatste filmpje is best leuk om een keer te zien en geeft ook wat beelden van deze Poolse stad. De nummers die op diverse festivals zijn opgenomen zijn van mindere kwaliteit (zowel qua beeld als geluid) maar goed, ze bieden in elk geval meer dan een logo en weblinks. Uiteraard is er ook een interview, afgenomen door iemand die erg slecht te verstaan is, maar daar heb ik me al eerder over beklaagd.

Al met al een prima concert en een aanwinst voor je collectie als je een Credo fan bent. Ken je de band nog niet? Dan moet je zeker eens hun muziek gaan beluisteren, maar vooral eens een optreden van ze bezoeken, want de band wind je in no time om hun vinger.

Maarten Goossensen

Send this to a friend