Crowned In Earth

A Vortex Of Earthly Chimes

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Black Widow
Website: www.myspace.com/crownedearth
Luisteren kan via: www.myspace.com/crownedearth
Tracklist
Ride The Storm (12:20)
Watch The Waves (11:30)
World Spins Out Of Key (5:50)
Winter Slumber (6:10)
Given Time (11:26)
Kevin Lawry – Zang, gitaar, bas, toetsen
Brian J. Anthony – Mellotron
Darin McCloskey – Drums
A Vortex Of Earthly Chimes (2012)
Visions Of The Haunted (2010)

Crowned In Earth is een project van de Engelse gitarist Kevin Lawry. Nooit van gehoord, zegt u? Dat kan kloppen, hij heeft zijn ervaring vooral opgedaan in de doom metal, al heeft geen van zijn bands ooit een plaat uitgebracht. Dat Crowned In Earth sterke banden heeft met de doom, blijkt al uit de naam zelf, die afkomstig is van de titel van een plaat van het Amerikaanse Morgion, “Cloaked By Ages, Crowned In Earth”. Met “A Vortex Of Earthly Chimes” levert Lawry zijn tweede plaat af, na “Visions Of The Haunted” uit 2010.

Gelukkig heeft Lawry hiermee zijn doom-erfenis grotendeels van zich afgeschud. Voor prog-oren was de vorige plaat werkelijk niet om aan te horen. Elk nummer in hetzelfde slepende tempo, volgeplakt met zwaar gitaarwerk. Het grootste probleem was misschien nog wel de zang, die Lawry zelf voor zijn rekening nam. Crowned In Earth revancheert zich met “A Vortex…” op bijna alle fronten. Het lijkt er sterk op dat Lawry zanglessen genomen heeft, die de ergste pijn op de oren in elk geval wegneemt. Een David Gilmour of Steve Hogarth zal hij wel nooit worden, maar het is in elk geval om aan te horen. En hij heeft nog een goede beslissing genomen: de plaat is geproduceerd door een zekere Brian J. Anthony, een onbekende producer uit Pennsylvania, die ook enkele Mellotron-partijen voor zijn rekening neemt (lees: Mellotron uit een plug-in). Het resultaat is geen meesterwerk, maar een redelijk aanvaardbare prog-plaat.

Maar behalve een producer, heeft Lawry ook dringend een tekstschrijver nodig. Niet alleen omdat de teksten een soort pseudo-diepzinningheid pretenderen, maar ook omdat ze soms slecht passen in de muziek en de melodie. “Majestic dreams deep in your mind, a vortex of earthly chimes”. Hm, juist.

Het album bevat vijf relatief lange stukken, die voor de basis sterk leunen op de gitaar. De nummers zijn alle geënt op de riffs die Lawry door de jaren heen heeft verzameld. De muziek doet soms een beetje als knip- en plakwerk aan, omdat sommige nummers duidelijk zijn opgebouwd rond twee of meer van zulke riffjes. Muzikaal leunt Crowned In Earth sterk op bands als Black Sabbath, Mastodon en in de verte op Hawkwind. Het klinkt allemaal best aardig, maar een doorbraak zal Kevin Lawry niet kunnen forceren met dit project.

Marcel Debets

Send this to a friend