Cryptic Nature

Pandor

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: https://crypticnature.nl/
Tracklist
CD1
A Dragon’s Tale (2:01)
Regnum Draconis (3:35)
Aenoor (3:18)
Glynyd (5:03)
Gol Matoo/Meteor Impact (9:02)
Ael Hathor/Nebucor Captured (7:58)
Leeryah/Pandor’s Hatching (7:29)
Pandor’s Adoption (6:20)
CD2
The Meeting (7:06)
Tayla’s Teaching (2:56)
The Prophecy/Tayla’s Mission (6:35)
Consulting Serna (7:02)
Certamen Ultimus (7:26)
Salus Orbis (7:17)
Koos Thönissen: alle instrumenten, zang en programmering

Met medewerking van:
Jeroen van den Biggelaar: gitaar
Ron van Rhee: fluit
Sascha Burchardt: zang
Emmelie van Deurzen: zang
Jaqueline van Elsbergen: zang
Ian Jilling: verteller
Cathy van der Valk: zang Ian Jilling: zang
Pandor (2017)

Koos Thönissen is een Nederlandse multi-instrumentalist die jarenlange ervaring heeft binnen verschillende bands en muziekprojecten. Ruim vier jaar geleden trok hij de stoute schoenen aan door een rockopera te schrijven en deze volledig zelf te musiceren, produceren en te mixen.

Als gekozen formule hanteert Thönissen een fantasy rockopera en daarin beschrijft hij een wereld waarin draken en eenhoorns de orde handhaven. Het verhaal vertelt de hoofdrol voor Pandor, een draak die wordt opgevoed door de eenhoorns, aangezien de als jongeling te vondeling is gelegd door zijn moeder. Die bezweek na een gevecht en een verwoestende oorlog met de Melgars aan haar verwondingen. De Melgars zijn een duister volk dat onder de grond leeft. De cd brengt het verhaal op muzikale wijze tot leven en de diverse gemoedstoestanden brengt Thönissen op avontuurlijke en daadkrachtige manier tot stand. Afijn, voor fantasy liefhebbers is het verhaal smullen want de kleine Pandor groeit uit tot een krachtige draak en hij wordt de leider van alle draken. Het verhaal wordt voorafgaand elke track uitgelegd door een verteller, die in een sterk aangezet Angelsaksische accent zijn toelichting geeft.

Het sympathieke aspect aan deze cd is dat je her en der op het internet kan lezen dat er veel arbeid door Thönissen is verricht en soms pakt dat ook best goed uit. Daarentegen zijn er ook veel kanttekeningen te noteren. Verwacht bij voorbaat geen gelikt productioneel eindresultaat, want dan kom je van een koude kermis thuis. Ik gebruik bij voorkeur het woordje ‘verzorgd’ maar niet, want er zal ongetwijfeld veel werk in de productie zitten, maar die is tegelijkertijd ook matig te noemen. Daarnaast zijn sommige inzetten ook niet geslaagd. Bijvoorbeeld het vocale gedeelte in The Meeting, waar zowel de mannelijke als de vrouwelijke zang niet om aan te horen is. Het is op sommige momenten door en door vals. Daarnaast klinken de geprogrammeerde drums niet prettig in het gehoor. Het talent van de muzikant Thönissen zit overduidelijk in de snaren, die zijn lekker gevarieerd en veelzijdig te noemen.

The Prophecy/Tayla’s Mission in intentie een prima song waarin de instrumenten een prima prestatie laten horen maar ook daar is de zang onderhevig aan een gammel fundament. Hetzelfde geldt voor het afsluitende Salus Orbis, waar de zang van beide zangers schreeuwerig is te noemen en niet mooi in de mix staat. Het is gewoon niet voldoende, hoe vervelend dat ook te lezen is voor de maker van dit project.

In potentie en talent kan Koos Thönissen met hulp van de juiste mensen een mooie rockopera neerzetten die wellicht in de verre toekomst nog eens kan concurreren met een artiest als Arjan Lucassen of Tobias Sammet, maar daar staat dit debuut nog ver, heel ver van verwijderd. Thönissen moet meer talentvolle muzikanten om zich heen verzamelen en kiezen voor een professionele producent die hem een gedegen mix en mastering levert. Dan kan er met zijn eigen talent in de toekomst wellicht nog iets moois ontstaan. Vooralsnog kan je dit beter laten liggen, zonde van je geld.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend